Daniel Krupka (CryptoMood)
Okénko kryptoměny  |  07.09.2020 17:09:12

Úvod do DeFi

Autor: Vojtěch Kraft CryptoMood / CRYFIN                                                        5 minut čtení

Co je DeFi?

 

Pokud se marně snažíte přijít na význam této zkratky, nezoufejte. DeFi nebo-li decentralizované finance přišel s nástupem kryptoměn a sítě blockchain. Mluvíme zde
o souboru aplikací a projektů poskytující služby, které může využít kdokoliv, kdykoliv
a odkudkoliv. Služby tedy nevlastní jeden subjekt, jako například banka, ale jsou dostupné
v síti blockchain pro všechny účastníky.

Těmi zatím nejvíce rozšířenými službami, které v DeFi najdeme jsou alternativy pro klasické finanční produkty jako například půjčky nebo investice. Nejvíce patrný rozdíl je v tom, že zde nefunguje jeden konkrétní subjekt, který by ověřoval kredibilitu zákazníka, jako je tomu například v případě žádosti o půjčku u banky, kde se zákazníci podrobí takovému “skenu” jejich finanční stability a až na základě vyhodnocení banky mohou nebo nemohou službu využít. V DeFi tento autoritativní subjekt neexistuje. Služeb tedy může využít kdokoliv.

DeFi je velmi atraktivní z pohledu investic, kde si investor může přijít až na tisíce procent ročně. Nutno ale podotknout, že celý systém má poměrně krátkou historii, konkrétně 5 let
a pro mnohé je tato skutečnost velkou překážkou.

V posledních týdnech jsme mohli vidět obrovský nárůst zájmu o tento decentralizovaný systém. Důvodem je především dokončování a představování nových projektů, na kterých
se sice pracovalo delší dobu, ale jejich finalizace přišla až nyní.

Populární služby v DeFi

 

Půjčky Kryptomen 

Půjčky jsou zatím tou nejvíce rozšířenou službou v decentralizovaných financích.
Služba funguje velmi podobně jako klasické půjčky v bance, s tím rozdílem, že zde není banka a půjčují se kryptoměny. Jinými slovy, dokud máte zástavu pro půjčku, máte jistotu
že půjčku dostanete.

Větším rozdílem je poté nutnost vložit vyšší objem než který si hodlám půjčit. Jedná
se o jakousi ochranu proti rapidním pohybům na kryptoměnových trzích.

Některým tato služba může přijít jako kopírování nečeho co zde máme již po několik stovek let. Pro běžného uživatele, zde zatím není nijak valná přidaná hodnota. Na druhé straně jsme v minulosti viděli turbulentní vývoj nejen v případě Bitcoinu. Z pohledu krypto-obchodníka může být půjčka branou k několikanásobně vyšším ziskům za velmi krátkou dobu.

Investování - DeFi agregátory

Agregátory v tomto alternativním finančním systému jsou služby, které automaticky přesouvají vložené kryptoměny napříč aplikacemi poskytující půjčky tak, aby maximalizovali váš zisk. Jinými slovy, nevíte kam investovat své kryptoměny? Agregátory vám pomohou v dosažení maximálního zisku. Asi nejpopulárnější aplikací v tomto sektoru je yearn.finance, která je poměrně přívětivá na používání a zároveň poskytuje zajímavé zhodnocení 5% - 25% ročně.


Finanční systém 2.0

 

Ambice DeFi jsou skutečně obrovské. Aktuální služby, které můžete vyzkoušet jsou pouhým začátkem, jak využít skutečný potenciál decentralizovaného světa.

 

”DeFi je určitě příležitost. Jak velká a jestli dobrá ukáže čas. Ti konzervativnější z nás budou nejspíše chtít první vidět reálnou aplikovatelnost, především u finančních institucí, ti pragmatičtější z nás zase budou chtít první vidět, na jakém základu se prostředky budou zhodnocovat a vybírat.” - komentuje David Velvéthy, Chief Business Officer, CRYFIN a.s.

 

“Na druhou stranu ti nejodvážnější z nás už dávno své prostředky touto formou zhodnocují, a snad i v této době ziskově,” dodává.

 

Klasický finanční systém je v mnoha věcech chamtivý a i přes to, že na světě je více a více bohatství, značná část populace na něj nemá šanci dosáhnout. Tato propast mezi chudobou a bohatstvím stále roste. Krypto svět má od začátku vizi nastolit nový finanční systém,
kde bude daleko lepší a férovější dohled nad projekty, transakcemi nebo jednotlivými účastníky.

 

Vznikají decentralizované směnárny, burzy, peněženky nebo tržiště se služby freelancerů. DeFi ekosystém je nyní skutečně na vzestupu a navzdory tomu, že pro vás může být zatím velkou neznámou, je dobré tyto novinky vnímat.

 

Zdroj:

www.cryptomood.com

www.forbes.com

Daniel Krupka

Vášnivý spisovatel, muzikant a fitness fanatik s posedlostí pro kryptoměny. Jeho hlavní role je manager marketingu a hostitel podcastu pro CryptoMood, což je český start-up, který poskytuje a vyvíjí nástroje pro analýzu sentimentu pro kryptoměnové tradery. Téměř 2 roky obchoduje s kryptoměnami a také přispívá k řadě projektů uvnitř i z venku kryptoměnové komunity včetně The Coin Bureau, Breave News, Uberportal.tv.


CryptoMood

CryptoMood je start-up, který poskytuje sadu nástrojů analýzy sentimentu poháněné AI pro efektivnější traderovo rozhodování a dodává signály krypto-sentimentu v reálném čase. Využívá více než 50 000 zdrojů k porovnání názorů ve zprávách a v sociálních mediích o více než 3000 kryptoměn, přičemž vytváří odpovídající indikátory sentimentu, které zvyšují obchodování s kryptoměnami. Produkty CryptoMood zahrnují mobilní aplikaci, deskop terminal a API.

Více na https://cryptomood.com/ .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688