Inzerce (Inzerce)
Investice  |  07.09.2020 08:59:46, aktualizováno 11.09.2020 16:20:58REKLAMA

V bankách získáte výnos až minus 3 %. Co s tím?

Stávající vysoká míra inflace a nízké úročení bankovních vkladů způsobují, že letos můžeme přijít reálně až o 3 % z peněz uložených na bankovních účtech. Jak se proti tomu bránit?

Inflace v ČR letos zůstane nad 3 %

Meziroční inflace v červenci letošního roku činila 3,4 % a dle vyjádření zástupců České národní banky po zbytek letošního roku setrvá nad 3 %. Tempo růstu cen v České republice patří k nejrychlejším v celé Evropské unii. Zdražují zejména potraviny, z nichž byl za poslední rok růst cen nejvýraznější u ovoce (o 22,8 %), ale podražily také uzeniny, vejce, mouka, cukr či vepřové maso. Nárůst cen nepotěšil ani kuřáky a milovníky alkoholu, jelikož ceny cigaret za poslední rok vzrostly o 13,8 % a lihovin o 10,6 % a očekává se, že i nadále porostou.

Míra inflace v ČR vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen ke stejnému měsíci předchozího roku

Zdroj: Český statistický úřad

Nechat peníze ležet v bance znamená prodělat

Ve snaze zmírnit dopady způsobené epidemií koronaviru a podpořit zotavení tuzemské ekonomiky přistoupila Česká národní banka k postupnému snižování základní sazby (tzv. repo sazby) z 2,25 % v únoru až na 0,25 % v květnu. Na této úrovni zůstane repo sazba, od níž se odvíjí úročení bankovních produktů, dle vyjádření guvernéra ČNB i po několik následujících čtvrtletí.

V důsledku toho přistoupily tuzemské banky k postupnému snižování výnosů z vkladů, které se v současné době u spořicích účtů i termínovaných vkladů blíží nule, případně činí jen několik málo desetin procenta. Po zohlednění inflace, která od začátku letošního roku v průměru činí 3,35 %, se dostáváme na záporný reálný výnos okolo minus 3 % ročně.

Modelová situace, jak se vyvíjí reálná hodnota peněz na účtu v bance v prostředí nulových sazeb a inflace ve výši 3 % ročně (počáteční hodnota vkladu = 100)

Jak je vidět z grafu, v situaci, kdy budou v ekonomice nulové úrokové sazby a inflace ve výši 3 % ročně, přijdeme za 10 let na neúročeném bankovním účtu o více než čtvrtinu reálné hodnoty našich peněz.

O něco lépe jsou na tom občané eurozóny. Základní sazba Evropské centrální banky (ECB) je sice rovná nula, ale zásluhou nižší inflace v eurozóně na úrovni okolo 0,6 % v průměru od začátku letošního roku činí záporný reálný výnos drobných střadatelů eurozóny „pouze“ okolo minus 0,6 % ročně.

Předlužené státy Evropy vydělají, když si půjčí

V kontrastu s tím, že drobný střadatel přichází o své pracně vydělané peníze, pokud je nechá ležet na účtu v bance, stojí skutečnost, že nejzadluženější jihoevropské země v posledních týdnech dostávají stále častěji zaplaceno za to, když si půjčí. Příčinou tohoto bizarního stavu je skutečnost, že stále významnější podíl státních dluhopisů vydaných nejzadluženějšími zeměmi eurozóny skupuje v rámci protipandemického programu ECB. Například Itálie jakožto druhá nejzadluženější země eurozóny ještě letos v polovině března platila za dvouletou půjčku téměř 2 %, nyní však již za stejnou půjčku dostane od investorů zaplaceno okolo dvou desetin % ročně. Podobně Portugalsko, které je třetí nejzadluženější zemí eurozóny se zadlužením na úrovni 140 % HDP, inkasuje od investorů za dvouletou půjčku téměř 0,5 % úroku ročně. A konečně Řecko, které je nejvíce zadluženou zemí eurozóny a jeho dluh podle odhadů OECD brzy přesáhne dvojnásobek ročního HDP, platí za pětiletou půjčku úrok necelé tři desetiny procenta ročně, tedy nejméně v historii. Tyto státy se stále více zadlužují, ale díky masivním výkupům jejich státních dluhopisů ze strany ECB úrokové sazby z těchto bondů klesají, což je motivuje k ještě vyššímu zadlužení. Také v České republice byly letos v dubnu rozšířeny pravomoci ČNB, která nově smí nakupovat například i státní dluhopisy.

Peníze se přesouvají z rukou lidí do rukou státu

V důsledku výše popsaných paradoxů, kdy si státy půjčují za méně, než by za normálních okolností musely nebo dokonce dostávají za půjčku zaplaceno, a kdy střadatelé dostávají za své peníze v bankách méně, než by měli, resp. o své peníze přichází, dochází v podstatě k transferu peněz z rukou obyčejných lidí do rukou státu. Vzhledem k tomu, že Češi mají v oblibě bankovní účty a drží na nich v souhrnu velké množství peněz v řádech jednotek bilionů korun, bude se letos týkat výše zmiňovaný záporný reálný výnos dosahující až minus 3 % většiny z nás.

Jak na záporný výnos vyzrát?

Jediným způsobem, jak proti zápornému reálnému výnosu na bankovních vkladech bojovat, je investovat volné prostředky do reálných majetkových aktiv, jejichž hodnota s rostoucí inflací roste. K nim patří například nemovitosti nebo akcie. Stále větší oblibu si u investorů získávají právě nemovitosti jakožto významný uchovatel hodnoty. Z pohledu drobného investora však může být omezující potřeba relativně vysokého vstupního kapitálu a nedostatek znalosti realitního trhu. Z tohoto pohledu jsou vhodnou alternativou investice do aktiv zajištěných nemovitostmi, kterými mohou být například úvěry .


RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací najdete na: https://www.rondainvest.cz

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688