mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.09.2020 14:35:00

TATRA nás dostane dále, až do Brazílie a Afriky

TATRA nás dostane dále, až do Brazílie a Afriky

06.09.2020 / 14:30 | Aktualizováno: 06.09.2020 / 14:35

Dne 3. 9. 2020 byl v Curitibě, v sídle vlády brazilského státu Paraná, oficiálně potvrzen záměr českého podniku TATRA TRUCKS a.s. uvést do provozu továrnu na výrobu nákladních automobilů této světoznámé značky v Brazílii. V Palácio Iguaçu bylo za účasti guvernéra státu Paraná Carlose Massa Ratinho Juniora a velvyslankyně České republiky v Brazílii Sandry Lang Linkensederové podepsáno Memorandum o investičním záměru, které zpečetilo výsledky roku a půl trvajícího jednání mezi TATRA TRUCKS a.s., vládou státu Paraná a prefekturou města Ponta Grossa, v němž bude továrna umístěna. Přítomen byl rovněž generální konzul České republiky v Sao Paulu Miloš Sklenka a obchodní rada Ondřej Kašina, který dlouhodobému vyjednávání asistoval. Ponta Grossa je významné průmyslové centrum vzdálené 115 kilometrů od Curitiby, ve kterém se již nacházejí dceřiné společnosti a pobočky mnoha významných světových firem. Z továrny v Ponta Grossa by měly nákladní automobily TATRA 6x6 a 8x8 směřovat nejen na brazilský trh, ale rovněž do celé Latinské Ameriky a do Afriky. Roční výrobní kapacita poroste od počátečních 225 automobilů různých verzí směrem k 800 v roce 2025.

Slavnostního aktu oznámení vzniku firmy TATRABRAS Ltda. se v sídle vlády státu Paraná účastnil rovněž Marcelo Rangel, starosta města Ponta Grossa. Za poslední dva roky přivedl do tohoto průmyslového centra 45 významných zahraničních firem. M. Rangel zdůraznil, že příchod české značky TATRA považuje za důležitý pro rozvoj brazilské ekonomiky, protože jak stát Paraná, tak většina ostatních brazilských států má naléhavou potřebu použití nákladních automobilů typu off-road, které dosud nebyly v BFR běžně dostupné.

Guvernér státu Paraná Ratinho Junior v projevu poukázal na významnou úlohu, kterou v jednáních o vzniku firmy TATRABRAS a otevření továrny TATRA v jeho státě sehrálo Velvyslanectví České republiky v Brasília a současný viceguvernér státu Paraná Darci Piana, který byl dříve honorárním konzulem České republiky. Blahopřál také současnému honorárnímu konzulovi Rui Lemesovi, který projekt pomohl dovést do úspěšného konce. Guvernér označil vyjednávání podmínek pro vznik továrny TATRA v jeho státě za exemplární příklad toho, že slibné synergie zájmů lze najít i mezi zeměmi značně geograficky vzdálenými, pokud dotyčný zahraniční podnik prokáže dostatek zájmu a úsilí, je ochoten budovat svou firmu v Brazílii a má potřebnou podporu svého zastupitelského úřadu. Guvernér rovněž poukázal na výjimečné vlastnosti nákladních automobilů TATRA ve smyslu hesla „TATRA takes you further“. Tyto automobily budou pokrývat specifické potřeby zemědělství, důlního průmyslu, těžby dřeva a dalších oborů Zdůraznil rovněž budoucí exportní potenciál automobilů vyráběných firmou TATRABRAS. Zmínil též význam budoucí vojenské výrobní linie TATRABRAS pro obranyschopnost Brazílie a strategickou spolupráci s Českou republikou.

Velvyslankyně České republiky v BFR Sandra Lang Linkensederová zdůraznila, že naplnění záměru firmy TATRA TRUCKS a.s. a vznik továrny TATRABRAS ve státě Paraná přesně zapadá do současné vize strategicky myslících českých podniků rozšiřovat své výrobní kapacity mimo Evropu, v zemích s velkými trhy, jako je Brazílie. Poukázala na odhodlání současného managementu TATRA TRUCKS a.s. neodstoupit od složitého projektu založení TATRABRAS, resp. vzniku výrobního závodu v Paraná. Odvaha a silná vize manažerů firmy TATRA se setkala s podporou Velvyslanectví České republiky v Brasília na cestě hledání vhodného místa a transparentních partnerů. Díky této synergii bylo následně možno uskutečnit četná setkání s vládou Paraná a vytvořit žádoucí podmínky pro vznik nové továrny. Velvyslankyně také poukázala na úlohu, kterou při vzniku tohoto partnerství sehrál Rui Lemes, výkonný ředitel TATRABRAS a zároveň honorární konzul České republiky v Paraná.

Některé odvážné sny se splní třeba až po čtvrt století, pokud lidé, kteří je uskutečňují, mají dostatek vize a vytrvalosti. Vznik firmy TATRABRAS a nadcházející otevření továrny v Ponta Grossa, která bude vyrábět nákladní automobily TATRA, je spojeno s úsilím Velvyslanectví České republiky v Brasília, které se datuje už do roku 1995, kdy ambasáda vyjednávala vznik továrny TATRA v brazilském státě Bahia. Tento záměr byl dokonce oznámen tehdejším brazilským prezidentem Fernandem Henriquem Cardosem během oficiální návštěvy prezidenta Václava Havla v Brazílii v září 1996. Kvůli mj. vnitřním problémům vedení tehdejší firmy TATRA a.s. se však tento záměr nepodařilo uskutečnit.

Nová vize otevření továrny TATRA v Brazílii vznikla v průběhu podnikatelské mise z České republiky, kterou uskutečnilo v rámci tzv. projektů ekonomické diplomacie v dubnu 2019 Velvyslanectví v Brasília a jíž se účastnil i Jaroslav Strnad, zakladatel holdingu Czechoslovak Group, do kterého patří mimo jiné výrobce automobilů TATRA TRUCKS a.s. Podnikatelskou misi vedl státní tajemník Ministerstva zahraničních věcí Miloslav Stašek. Významným členem delegace byl poslanec Pavel Juříček, mj. šéf Podvýboru pro vědu, výzkum a inovace PSP ČR. Poslanec P. Juříček je zároveň majitelem Brano Group vlastnící výrobní podniky na různých kontinentech. Právě díky jeho kontaktům s brazilskými autoritami a skrze sdílení široké zahraniční zkušenosti zvýšil pravděpodobnost úspěchu českých firem při vstupu na brazilský trh. Také pomohl ZÚ Brasília rozšířit mezi českými firmami povědomí o perspektivnosti brazilského trhu.

Autor: Ondřej Kašina, ekonomický rada Velvyslanectví České republiky v Brasília


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688