Z domova  |  07.09.2020 09:27:05

Státní svátek v pondělí 28. září 2020 přináší volný den a zavřené obchody - svatý Václav, patron české státnosti

Se začátkem školního roku jaksi začínáme vyhlížet podzim, i když teploty ještě výrazně neklesají. Začíná letos v úterý 22. září v 15:30 (podzimní rovnodennost), a pak už se můžeme těšit na tradiční svátek svatého Václava, patrona české země. A na dohled je i konec letního času, tedy posunutí ručiček na hodinách o hodinu dozadu ze 3:00 na 2:00, které nás čeká v noci na neděli 25. října. 

Státní svátek připadá letos na pondělí, a to bude znamenat třídenní prodloužený víkend, protože je to den pracovního klidu a samozřejmě ani děti nejdou do školy. Musíme ale počítat s tím, že obchody s větší plochou (nad 200 m2) budou uzavřeny, fungovat ale budou menší obchody nebo obchody na nádražích a podobných místech s vyšší koncentrací cestujících, dále potom lékárny, čerpací stanice, lékárny a prodejny ve zdravotnických zařízeních.

28. září slavíme Den české státnosti, ve svátek svatého Václava, kdy si připomínáme výročí jeho smrti (pokud to opravdu bylo roku 935, pak je to letos 1085 let. Ale možná to bylo roku 929, o to se někteří historici přou...). Byl to přemyslovský kníže (možná bychom v duchu dobové gramatiky měli napsat "bylo to přemyslovské kníže"), patron Čech a Moravy, vládce velmi křesťansky založený, zbožný, kterému jsou připisovány posmrtně vykonané zázraky. Přestože o jeho životě nemáme mnoho věrohodných pramenů a zdrojem informací o něm jsou spíše legendy zachycené v pozdějších kronikách, stal se symbolem české státnosti. 

Zemřel v Boleslavi asi ve věku 28 let a na jeho smrti zřejmě měl podíl i jeho bratr Boleslav. Ten se později jako Boleslav I. Ukrutný razantně chopil vlády. Kroniky uvádějí, že 28. září jako den Václavovy smrti bylo také pondělí, jako letos - a to by znamenalo buď roku 935, nebo případně roku 929.

Prvním, kdo Václavův význam vyzdvihl, byl sám Boleslav, který nechal v rámci pokání za svůj bratrovražedný čin (ale minimálně nedodržel zákony pohostinnosti, kdy měl svému knížeti pod svou střechou zajistit bezpečnost) převézt Václavovy ostatky na Pražský hrad. 

Svatému Václavovi je zasvěceno v naší zemi mnoho kostelů, i když četnost křestního jména Václav v poslední době spíše klesá. 


 

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688