Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.09.2020 17:28:28

Summary: Broadcom plnil přesně, DocuSign dobrá čísla nepomohla

Globální výrobce čipů a dodavatel softwarových řešení Broadcom znovu splnil kvartál přesně dle očekávání trhu. Tržby poskočily nahoru o 6 % yoy na 5,8 mld. USD, hrubá marže se rozšířila o 3 p.b. yoy na 74 % a čistý zisk na akcii ve výši 5, USD zůstal kvůli neprovozním položkám víceméně na úrovni loňského roku.

K růstu tržeb přispěla především software divize. Společnost znovu vygenerovala rekordní cashflow 3 mld. USD a kvartál končí s 9 mld. USD hotovosti na rozvaze. V době takto vysokých valuací se asi společnost nebude hrnout do akvizic a spíš se tedy naskytuje možnost vyšších dividend. Dividendový výnos je přitom již teď na úrovni 3,5 %, což je na technologický sektor vysoce nadprůměrná hodnota.

Výhled na další kvartál je o něco vyšší, než se čekalo. Pomáhat mu má zejména cílový trh čipů pro bezdrátové připojení, které můžeme pro změnu odvodit od Applu a jeho očekávaných 5G telefonů. Tržby by se měly vyšplhat až na 6,4 mld. USD při konsensu 6,2 mld. USD. Výhled na celý fiskální rok byl stažen již v březnu a prozatím se na tom nic nemění.

Akcie nádherně odolávají výplachu postihujícímu zbytek technologického sektoru a stoupají o 2 %.

DocuSign (Investiční tipy) F2Q21

Společnost specializující se na elektronické ověřování dokumentů DocuSign utržila v tomto kvartálu 340 mil. USD (+45 % yoy) při tržním konsensu stanoveném na 320 mil. USD. Společnost získala 88 tis. nových platících klientů, což je o 16 tis. víc než v předešlém kvartálu.

Provozní marže se rozšířila až o 10 p.b. yoy na 10 % (+2 p.b. qoq). Výsledný čistý zisk na akcii je na úrovni 0,17 USD (+0,16 USD yoy, +0,05 USD qoq) a konsensus tím překonal o 5 centů. Nutno však zmínit, že po započtení zaměstnaneckých opcí a dalších nejádrových nákladových položek zaknihoval DocuSign ve skutečnosti ztrátu 0,35 USD na akcii a konsensus v tomto směru podstřelil o 8 centů.

Výhled na tento fiskální rok se dočkal mírného posunutí vzhůru a znovu překonává konsensus trhu. Po novém počítá s tržbami přibližně 1,38 mld. USD (kons. 1,32 mld. USD) a hrubou marží kolem 80 % (kons. 78 %).

Výsledky samozřejmě vnímáme pozitivně (až na dost vysoké nejádrové nákladové položky). Jestli jsme však naposled upozorňovali na napjatou valuaci, investoři nám v průběhu kvartálu ukázali, že bez problému zvládnou víc. Ukazatel P/E odvozený od čistého zisku na příštích 12 měsíců je na hodnotě 325x, a před pár dny se dokonce blížil ke 400x. Když jsme četli výsledky za F1Q21, byl násobek na úrovni „pouhých“ 235x.

Akcie se vezou dolů spolu se zbytkem technologického sektoru a padají navzdory schopným výsledkům o 13 % (včera -9 %).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688