Michal Bürger (eMClient)
Okénko pro podnikatele  |  03.09.2020 18:42:23

E-mail je bezpečnostní riziko pro firmy

Zákony a předpisy čím dál tím víc vyžadují zabezpečenou komunikaci, počet obětí kyber kriminality je na vzestupu a šifrování zpráv je již dlouho dostupné zcela zdarma. I přesto pouze malá část lidí a firem chrání a šifruje svou e-mailovou komunikaci. E-mail bez zabezpečení dnes přitom představuje reálné a potenciálně drahé riziko a posílání nezabezpečených informací e-mailem může být v některých případech dokonce protizákonné. Jak se chránit?















Poslali jste někdy kolegům e-mailem třeba databázi klientů a jejich údajů? Pokud ano a odeslali jste tento e-mail bez šifrování, dopustili jste se učebnicového porušení zabezpečení osobních údajů dle GDPR. Problém ovšem může být mnohem větší, než potenciální porušení zákona: váš nezabezpečený e-mail může někdo opravdu odchytit a data vašich klientů bezohledně zneužít.

Někdy to působí jako zbytečnost, ale ochrana údajů a zabezpečení komunikace mají svůj smysl. Dobře to vědí ti, kteří už zažili, co to znamená být obětí zneužití dat. S narůstajícím využíváním informačních technologií počet těchto obětí nevyhnutně stoupá a e-mail je známou Achillovou patou bezpečné firemní komunikace.

Jak ochránit svou e-mailovou komunikaci

Základem bezpečné e-mailové komunikace je šifrování a podepisování zpráv. Tato funkcionalita je více či méně vestavěná v e-mailových aplikacích, je tedy možné ji nastavit jako standard pro všechny zaměstnance a vynutit její používání.

Šifrování zpráv byste měli používat vždy, když chcete mít jistotu, že si potenciálně citlivé informace ve vašich zprávách nepřečte nikdo, komu nejsou určeny. Nikdo bez přístupu k vašemu soukromému šifrovacímu klíči (a heslu k němu) si zašifrovanou zprávu určenou vám nebude schopen přečíst ani na vašem počítači. Obsah zprávy je v případě zašifrování bezpečný po celé cestě svého putování.

Když je zpráva navíc opatřena elektronickým podpisem, můžete mít jistotu, že obsah zprávy nebyl cestou pozměněn.


Jak nastavit šifrování a podepisování e-mailů

Šifrování a podepisování e-mailů vychází primárně z konceptu kryptografie s veřejným klíčem (známá také jako asymetrická kryptografie). Tento koncept využívají i rozšířené šifrovací protokoly S/MIME a PGP. Abyste mohli začít šifrovat e-maily, potřebujete si vytvořit soukromý a veřejný klíč pro svou e-mailovou adresu. Následně ho musíte importovat do své e-mailové aplikace a absolvovat proces výměny klíčů s každým kontaktem zvlášť.

Tento proces může být celkem otravný a složitý, proto je dobré použít e-mailovou aplikaci, která přímo podporuje vytváření a jednoduché sdílení šifrovacích klíčů.

Se správnou aplikací zvládne nastavit šifrování svých e-mailů i úplný začátečník a pro firmy již nepředstavuje bezpečnost e-mailové komunikace zásadní náklad navíc – stačí dostatečně proškolit zaměstnance. Bezpečnostní riziko spojené s firemní e-mailovou komunikací je tak možné zcela eliminovat.


Michal Bürger

Michal Bürger je spoluzakladatel a CEO společnosti eM Client, s.r.o. a spoluautor známé e-mailové aplikace eM Client. Již více než 10 let se zabývá problematikou e-mailových technologií. Se svým týmem vytvořil řadu inovací a nových funkcionalit v oblasti e-mailové komunikace a bezpečnosti a věří, že e-mail má nejlepší roky stále před sebou.




eM Client, s.r.o.

eM Client je původem česká firma, která vytvořila aplikaci pro správu e-mailů eM Client jako úspěšnou alternativu Outlooku. Českého pošťáka pro Windows a macOS s řadou odborných ocenění využívá přes 1,5 milionu aktivních uživatelů po celém světě. eM Client je důvěryhodným partnerem pro individuální zákazníky, ale i největší hráče globálního byznysu, jako např. Toyota, DPD, Avis, nebo McDonald’s. V roce 2020 firma vydala již osmou verzi aplikace eM Client s řadou novinek a unikátních funkcí pro zvýšení produktivity a lepší zabezpečení e-mailové komunikace.

Více na www.emclient.com.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688