Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  03.09.2020 00:00:00

Liberec: Vedle knihovny vznikne Sad Dr. Karla Jaroše s památníkem

V průběhu loňského roku se v hlavách členů Nezávislé odborové organizace Policie České republiky Liberec zrodila myšlenka vybudování památníku příslušníkům bezpečnostních sborů, kteří zemřeli při výkonu služby.

Impulsem tohoto nápadu se stal historický fakt, kdy 4. května 1947 byla na budově Úřadu národní bezpečnosti v Liberci tehdy v ulici Dr. Karla Jaroše (dnešní Studentská) odhalena pamětní deska jedenácti příslušníkům liberecké policie, kteří zahynuli během okupace. Tato pamětní deska byla v následujících letech minulého století z uvedené budovy odstraněna. Kdy se tak stalo a jaký osud pamětní desku potkal, se současným policejním odborářům zjistit nepodařilo.

Nezávislá odborová organizace ve spolupráci s Kanceláří architektury města Liberec již přes rok spolupracuje na přípravě projektu vybudování „Sadu Dr. Jaroše“, ve kterém se bude nacházet památník příslušníkům bezpečnostních sborů, kteří zahynuli při výkonu služby. V současné době je projekt ve fázi dokončování projektové dokumentace. Pro jeho realizaci byl vybrán pozemek u křižovatky ulic Sokolská a Pastýřská v Liberci.

Nad celým projektem převzali záštitu ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Vladislav Husák a primátor statutárního města Liberec Ing. Jaroslav Zámečník, CSc.

Dnes na tiskové konferenci v kavárně Pošta v budově Krajského ředitelství policie Libereckého kraje za přítomnosti primátora, architektů, zástupců policie a policejních odborů byla také vyhlášena veřejná sbírka na realizaci vybudování uvedeného památníku příslušníkům bezpečnostních sborů, kteří zemřeli při výkonu služby.

Touto cestou informujeme nejen příslušníky bezpečnostních sborů, ale také i širokou veřejnost o možnosti finančně přispět na realizaci projektu vybudování „Sadu Dr. Karla Jaroše“ prostřednictvím transparentního účtu č. 119778889/0300 vedeného u Československé obchodní banky. Sbírkový účet je veden jako transparentní účet. V případě přispění finančních prostředků na tento účet, je zobrazeno jméno přispěvovatele a zaslaná finanční částka. Zasláním prostředků na uvedený sbírkový účet vyjadřujete svůj souhlas se zveřejněním Vašeho jména a zaslané finanční částky.

Významným dárcům, přednostně jednotlivým útvarům Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, nabídneme možnost zakoupení v sadu vlastního stromu, který bude označen tabulí se jménem dárce. Doufáme, že společným úsilím a s širokou podporou vznikne nové důstojné místo, které bude připomínat památku zemřelých příslušníků bezpečnostních sborů při výkonu služby. V této chvíli je samozřejmě důležité si připomenout i služební slib, s nímž v současné době policisté nastupují každodenně do náročné služby:

„Slibuji na svou čest a svědomí, že při výkonu služby budu nestranný a budu důsledně dodržovat právní a služební předpisy, plnit rozkazy svých nadřízených a nikdy nezneužiji svého služebního postavení. Budu se vždy a všude chovat tak, abych svým jednáním neohrozil dobrou pověst bezpečnostního sboru. Služební povinnosti budu plnit řádně a svědomitě a nebudu váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život.“

Všichni, kteří se na projektu vybudování sadu účastní, chtějí svým konáním vyjádřit úctu těm, kteří tento slib nebo přísahu beze zbytku naplnili.

Zdroj: KŘP Libereckého kraje

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688