Lynx (Lynx)
Akcie v ČR  |  03.09.2020 16:57:00

Split akcie – co to je dělení akcie a jak funguje

Dělení akcií, štěpení akcií nebo také stock split přináší investorům mnoho otázek. Co přesně je takové dělení akcií? Jaké jsou jeho důsledky a čemu byste při probíhajícím dělení akcií měli věnovat pozornost?

V tomto článku se dozvíte vše o normálním rozdělení akcií (stock split) i obráceném rozdělení akcií (reverse stock split).

Co je to split akcie

Všechny veřejně obchodované společnosti mají určitý daný počet akcií, které jsou v oběhu. Rozdělení akcií je rozhodnutí představenstva společnosti o zvýšení počtu akcií vydáním více akcií současným akcionářům.

Například v rozdělení akcií 2 ku 1 je přidělena další akcie pro každou akcii drženou akcionářem. Pokud tedy měla společnost před rozdělením 1 milion akcií v oběhu, bude mít po rozdělení 2 ku 1 zbývajících 2 miliony akcií.

Rozdělení akcií samozřejmě ovlivňuje také cenu akcie. Po rozdělení se cena akcií sníží (protože se zvýšil počet akcií v oběhu). Ve výše uvedeném příkladu rozdělení 2 ku 1 bude cena akcie snížena na polovinu. Ačkoli se tedy počet akcií zvyšuje a cena každé akcie se mění, tržní kapitalizace společnosti zůstává nezměněna.

Dopad na investory

Rozdělení akcií pravidelně straší investory. V momentě vlastní více či méně akcií a cena je najednou drasticky odlišná. K takovému rozdělení akcií nedochází jen tak a často má nějaký dobrý důvod. Podrobněji se na to, proč k dělení akcií dochází podíváme v tomto článku.

V základu lze rozlišit dva typy dělení akcií. Normální dělení akcií, známé jako stock split a obrácené dělení akcií, známé jako reverse stock split.

Dělení akciíStock split

Rozdělení akcií jednoduše snižuje nominální hodnotu (tržní cenu) akcie o určitý faktor. Současně je emitováno více akcií se stejným faktorem. Tím se tedy snižuje cena akcie, aniž by se snížil celkový nominální základní kapitál. Přidávají se tedy další akcie, ale nedochází k ředění. Rozdělení se změní, ale celková hodnota podílu zůstává stejná.

Nedochází k navýšení kapitálu a nevydávají se nové akcie. Pro tuto operaci je povinná změna stanov. Je to proto, že stanovy společnosti zahrnují základní kapitál s rozdělením na akcie. Rozdělení akcií však může představenstvo konkrétní společnosti provést bez souhlasu akcionářů.

Příklad: pokud se nominální hodnota sníží o faktor 2, počet akcií se zvýší o stejný faktor 2. Pokud jste dříve vlastnili 10 akcií po 500 $, pak po rozdělení akcií budete vlastnit 20 akcií po 250 $. V obou případech má vaše pozice hodnotu 5 000 $.

Důvody pro štěpení akcií

Úroveň ceny akcií na trhu může být jedním důvodem k provedení rozdělení akcií. Například, když akcie stojí 1 500 $ je méně přístupná retailovým investorům než akcie 50 $. Protože existuje více potenciálních investorů za nižší cenu, rozdělení akcií má pozitivní vliv na likviditu akcie. Jak více akcií přichází do oběhu, zvyšuje se také obchodovatelnost. Více investorů tak má šanci získat část společnosti.

Zajímavá skutečnost: jednou společností známou tím, že i přes vysokou cenu nikdy neprovedla rozdělení akcií, je Berkshire Hathaway (BRK.A). Cena akcie investiční společnosti burzovního guru Warrena Buffetta v současné době činí 334 715,00 $. Podle Buffetta by rozdělení jeho podílu bylo v rozporu s jeho investiční filozofií nákupu a držení. Jako alternativa tak byl vytvořen druhý výpis akcie, který by vyhovoval menším investorům. Berkshire Hathaway (BRK.B) představuje 1/30 kmenových akcií. Cena této akcie je v současné době na 222 $.

 

Co je to reverse split

Reverzní dělení akcií – Reverse stock split

Společnost se také může rozhodnout provést reverzní rozdělení akcií. Reverzní rozdělení akcií je ve skutečnosti opakem normálního rozdělení akcií. Tentokrát se nominální hodnota (cena na akciovém trhu) akcie zvyšuje o určitý faktor. Současně je celkový počet akcií snížen o stejný faktor. Tím se zvyšuje cena akcie, aniž by se zvýšil celkový nominální základní kapitál. Distribuce se tak opět změní, ale celková hodnota podílu zůstává stejná. Nedochází k žádnému snížení kapitálu.

Jak bylo řečeno již výše, pro tuto operaci je vždy nutná změna stanov. Je to proto, že stanovy společnosti zahrnují základní kapitál s rozdělením na akcie. Představenstvo konkrétní společnosti však může provést obrácené rozdělení bez souhlasu akcionářů.

Příklad: pokud se nominální hodnota zvýší o faktor 10, pak se počet akcií sníží o stejný faktor 10. Pokud jste dříve vlastnili 1 000 akcií za 1 $, pak po rozdělení akcií budete vlastnit 100 akcií za 10 $. V obou případech má vaše pozice hodnotu 1 000 $.

Důvody pro reverzní rozdělení akcií

Reverzní rozdělení akcií obvykle dává méně pozitivní signál. Často se týká akcií s velmi nízkou hodnotou. Pennystocks (akcie do 1 EUR / 1 USD) vysílají investorům negativní signál. Velmi nízká cena je proto pro image společnosti špatná. Akcie pak nemusí být atraktivní pro nové investory. Například pokud chce společnost vydat nové akcie za účelem získání peněz, atraktivnější je vyšší cena.

Za druhé, reverzní rozdělení akcií zlepšuje prodejnost. Minimální změna ceny bude znamenat značný procentuální pohyb s podílem například 0,20 USD. Kromě toho může být ohrožen výpis na burze. Některé burzy mají minimální hodnoty na akcii. V roce 2007 amsterdamská burza dokonce oznámila, že se chce zbavit akcií v hodnotě nižší než 1 € na akcii. Euronext dokonce doporučil společnostem, aby zvrátily rozdělení akcií, aby se zabránilo nežádoucím spekulacím.

Reverzní rozdělení akcií lze také použít ke snížení počtu akcionářů. Menší akcionáři jsou nuceni vzdát se svých akcií, což znamená, že již nevlastní akcie společnosti. V tomto případě obdrží investor hodnotu akcií v hotovosti dle aktuálního kurzu.

Aktuální dělení akcií

Nedávné dělení akcií, které rozhodně stálo za zmínku sledovat byl split akcie Apple (AAPL) a split akcie Tesla (TSLA). Po letech, kdy tyto velké technologické společnosti nechávaly ceny svých akcií nafouknout, se Apple i Tesla rozhodly, že je čas rozdělit své akcie.

Rozdělení akcie Apple proběhlo 31. srpna v poměru 4 ku 1 a šlo již o páté dělení akcií. K poslednímu splitu akcie Apple došlo v roce 2014. Tesla, dělila akcie ve stejný den, ale poměrem 5 ku 1.

Proč je dělení akcií důležité

Existuje několik důvodů, proč být ve střehu a sledovat nadcházející dělení akcií. V závislosti na mnoha faktorech mohou být pro některé investory dobrou investicí. Na druhou stranu může rozdělení akcií bránit jiným investičním strategiím, například krátkému prodeji. Pokud se investor snaží krátce prodat akcie, půjčuje si akcie společnosti a je povinen je v budoucnu vrátit. Krátce investoři prodávají akcie v očekávání, že cena poklesne. Rozdělení akcií neovlivňuje krátké prodejce materiálně. Existují však některé změny, ke kterým dochází v důsledku rozdělení, které ovlivní krátkou pozici. Největší změnou, která se v portfoliu stane, je počet krácených akcií a cena za akcii.

Rozdělení akcií využívají především společnosti, u kterých došlo k podstatnému zvýšení cen akcií. I když se počet nevyřízených akcií zvyšuje a cena za akcii klesá, tržní kapitalizace (a hodnota společnosti) se nemění. Výsledkem je, že rozdělení akcií pomáhá učinit akcie dostupnější pro menší investory a poskytuje na trhu větší prodejnost a likviditu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688