Patria (Patria Finance)
Volby  |  03.09.2020 15:53:49

JPMorgan: Trhy naceňují riziko sporných výsledků amerických voleb

Podle nové analýzy společnosti JPMorgan Chase se zdá, že klíčové trhy v USA nyní naceňují riziko zpožděného nebo neprůkazného výsledku nadcházejících prezidentských voleb.

Ceny za ochranu proti volatilitě úrokových sazeb (kde investoři obchodují a zajišťují svou expozici na dluhopisy prostřednictvím derivátů) jsou „velmi vysoké ve srovnání se stejnou fází předchozích cyklů,“ uvedli v úterý stratégové JP Morgan. Soudě podle volně prodejných derivátů i opcí na futures amerického ministerstva financí je naceněná volatilita zhruba na šestinásobku své běžné úrovně. Pro srovnání - v prezidentských volbách v letech 2008 a 2012 byla oproti normálu dvojnásobná a v roce 2016, kdy Donald Trump překvapil porážkou Hillary Clintonové, byla trojnásobná.

Také náklady na zajištění expozic korporátních dluhopisů v USA ukazují, že investoři platí za ochranu více než v předchozích volbách, a to i na dobu po vypršení platnosti jedné z populárních opčních smluv k 18. listopadu. Načasování se přelévá až do prosince, napsali analytici a naznačili, "že účastníci úvěrového trhu stále častěji naceňují pravděpodobnost, že výsledky voleb budou v listopadu nejasné".

Pozice v sazbách a úvěrech odráží určitý neklid na akciovém trhu. Podle futures navázaných na index volatility platí nyní investoři za volatilitu v době amerických voleb rekordní prémie.

"Navzdory skutečnosti, že volby, dokonce ani ty prezidentské, nebyly v minulosti spolehlivým katalyzátorem volatility, naceňuje již široká škála tříd aktiv historicky vysoké riziko na opčních trzích," napsal v komentáři analytik Joshua Younger z JP Morgan. "Americké sazby, úvěr a akcie naceňují zvýšené riziko opožděného nebo neprůkazného výsledku.“

Analytici dodali, že jedním z trhů, který podle všeho neplatí za ochranu před volatilitou, je ten měnový. Díky tomu může obchodování s měnami fungovat jako levnější způsob zajištění politického rizika ve srovnání se sazbami, úvěry nebo akciemi.

Vzhledem k polarizovanému politickému klimatu sází investoři na volby dřívěji než obvykle. Průzkum RBC ukázal, že americké prezidentské volby jsou nyní největší obavou institucionálních investorů. Marko Kolanovic z JP Morgan v pondělí varoval, že investoři by se měli připravit na to, že zvítězí Trump.

Stratégové JP Morgan také napsali, že „zpoždění výsledků není pro americké volby typické, ale může nastat, jako ve volebním cyklu v roce 2000. Navzdory neustálému přílivu titulků zpráv a proměnlivému vývoji kolem americké poštovní služby by bylo nenacenění rizika opožděných nebo sporných výsledků poněkud překvapivé.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688