JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Dluhopisy  |  03.09.2020 13:54:00

Dluhopisy s prospektem a kontrola propagace veřejné nabídky ČNB

Mnoho emitentů má zato, že schválením prospektu ze strany ČNB veškeré povinnosti ohledně jejich veřejné nabídky a propagace dluhopisů končí. Tak tomu ale není, pro veřejnou nabídku dluhopisů, akcií či jiných cenných papírů (odhlížíme od výjimek pro veřejnou nabídku v nařízení) je třeba kromě schváleného prospektu cenného papíru dodržet pravidla, která jsou upravená v nařízení EP a Rady (EU) č. 2017/1129 ze dne 14. června 2017 o prospektu (Nařízení 2017/1129) a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/979 ze dne 14. března 2019, kterým se doplňuje nařízení EP a Rady (EU) 2017/1129, pokud jde … propagační sdělení týkající se cenných papírů (Nařízení 2019/979).

Nejčastějšími nedostatky při veřejné nabídce dluhopisů se týkají propagace. Propagace emitentů často neobsahují požadavky podle čl. 14 Nařízení 2019/979, na základě ustanovení tohoto článku by mělo propagační sdělení obsahovat:

  1. výrazným způsobem uvedené slovo „propagační sdělení“,
  2. prohlášení o tom, že schválení prospektu by se nemělo chápat jako potvrzení cenných papírů, které jsou nabízeny nebo přijaty k obchodování na regulovaném trhu, a rovněž
  3. doporučení, aby si potenciální investoři přečetli prospekt, nežli učiní investiční rozhodnutí, aby tak plně pochopili potenciální rizika a výnosy spojené s rozhodnutím investovat do cenných papírů.

Propagační sdělení také často nesplňují požadavek podle čl. 22 odst. 3 Nařízení 2017/1129, na základě kterého nesmí být propagační sdělení zavádějící. Jako zavádějící mohou být považována propagační sdělení, která např. zlehčují rizika uvedená v prospektu, navozují v investorech pocit, že regulátor (ČNB) schválil obsah prospektu po skutkové stránce či kontroluje podnikání emitenta.

Z právní praxe víme, že ČNB vždy kontroluje obsah webových stránek emitentů. Tedy zejména to, zda je na v prospektu uvedených webových stránkách umístěn prospekt, případné konečné podmínky či dodatky k prospektu, ale vedle toho na webu kontroluje i případná propagační sdělení k emisím dluhopisům.

V současné době ČNB využívá zejména preventivní opatření a vyzývá emitenty k odstranění zjištěných nedostatků. V případě, že emitent nepřijme ČNB stanovená opatření k nápravě, hrozí mu sankce až v řádu milionů .

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 17:06  Akcie a dluhopisy za posledních 150 let Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688