Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  07.11.2002 11:20:39

USA: Překvapivé snížení sazeb a nejasný výhled Cisco Systems


Včerejší obchodování v USA bylo jednoznačně ve znamení rozhodování o úrokových sazbách, které ovšem mělo přijít až v 8:15 amerického času. Do té doby americké akcie oscilovaly okolo svých včerejších závěrečných hodnot. Nezměnily na tom nic ani výsledky amerických voleb, v nichž vyhráli republikáni, kteří jsou považováni jako lepší varianta pro akciové trhy. Podobně bez větší odezvy trh přešel rezignaci šéfa americké Komise pro cenné papíry H. Pitta, který byl kritizován za postup při výběru šéfa nového kontrolního orgánu.

Větší odezvu na širším trhu neměl ani downgrade na biotechnologickou jedničku Amgen od UBS Warburg. Společnost sama odsunula meeting s analytiky, aby znovu posoudila svůj výhled v podnikání. Její akcie tak poklesly o 7,73%. Po slabých výsledcích v oblasti zisku i tržeb poklesly přes 26% také akcie společnosti Priceline.com, zabývající se platebními transakcemi přes internet. Podobně silný pokles zažily včera i akcie Brocade Communications, poté, co společnost ohlásila akvizici a Deutsche Bank dala na akcie společnosti downgrade.

Širší trh však do rozhodnutí o sazbách nenašel žádný trend. Krátce po oznámení o jejich překvapivém snížení o půl procentního bodu hlavní indexy reagovaly ostrým růstem téměř o jedno procento. Krátce potom však prudce oslabily a dostaly se zhruba jedno procento pod původní hladinu před oznámením o snížení sazeb. Zbytek seance - asi jeden a půl hodiny - hlavní indexy opět posilovaly a uzavíraly tak na nejvyšších denních hodnotách.

Velmi silná volatilita po snížení sazeb o půl procentního bodu pravděpodobně znamená potíže s interpretací tohoto kroku. Snížení sazeb je vítáno - sníží se náklady na financování firem, levnější by měly být hypotéky i spotřebitelské úvěry, což by mohlo vést k vyšší spotřebě. Zároveň tak razantní krok však vyvolává pochybnosti o stavu americké ekonomiky a v podstatě znamená, že americká ekonomika se nevyvíjí podle představ amerického Fedu.

Domnívám se, že růst na základě tohoto faktoru nemůže mít dlouhé trvání. Efekty tohoto kroku se projeví se zpožděním a do té doby euforie ze snížení sazeb asi nevydrží.

Včera pozdě večer došlo ještě k jedné důležité události. Ohlašovala své výsledky za kvartál společnost Cisco Systems. Splnila očekávání ohledně tržeb, dokonce překonala odhad zisku před jednorázovými položkami o jeden cent (ohlásila zisk na akcii na úrovni 14 centů). Investory však zklamala odhadem svých tržeb v tomto kvartále, když očekává, že zůstanou na stejné úrovni nebo dokonce klesnou až o 4% - to znamená že tržby z dnešních 4,84mld.$ by mohly poklesnout až na 4,64 mld.$. Tento výhled vedl k tomu, že akcie Cisco Systems v poobchodní fázi poklesly o 1,7%.

Je pravděpodobné, že tyto zprávy nezůstanou bez odezvy u ostatních titulů a proto bych po vyšumění euforie ze snížení sazeb očekával pokles.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688