Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.09.2020 08:04:07

Kvůli koronaviru mzdy v tuzemské ekonomice klesly (Ranní zpráva z finančního trhu)

Klíčovým tuzemským číslem dnes budou mzdy za druhé čtvrtletí. Obáváme se jejich nejenom reálného, ale i nominálního poklesu. Evropské srpnové PMI ze služeb i celkový kompozitní indikátor potvrdí zlepšující se náladu. Mnohem robustnější ale bude ISMamerického sektoru služeb. Týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti pak budou posledním předstihovým indikátorem před zítřejší publikací celkových statistik z amerického trhu práce za srpen.

Očekávání ČNB ohledně mzdového vývoje je pro Q2 20 velmi pesimistická

Tuzemský mzdový vývoj byl koronavirovou krizí významně zasažen. Měsíční dataprůmyslu ukazují, že průměrná nominální mzda zde klesla během Q2 20 meziročně o 3,7 %, ve stavebnictví o 2,1 % vzrostla. Veřejný sektor zůstane hlavním tahounem růstu mezd. Těžkou otázkou je hlavně to, do jaké míry soukromý sektor, především pak sektor služeb, snižoval výdaje na mzdy, a to při existujících vládních programech na podporu zaměstnanosti. Měsíční data o maloobchodu a také předběžný výsledek HDP naznačují, že by zatím pokles mezd nemusel být dramatický. Za druhé čtvrtletí předpokládáme, že průměrná mzda klesla oproti stejnému čtvrtletí loňského roku o 0,1 % nominálně a o 3,2 % reálně. I když jsme pesimističtější než trh, odhady centrální banky jsou ještě níže. ČNB ve své aktuální prognóze počítá s tím, že mzda klesla během Q2 20 meziročně o 0,6 % nominálně, resp. 3,7 % reálně. Lepší výsledek by tak měl nahrát koruně.

Finální PMI z evropského sektoru služeb potvrdí předběžný odhad, který ukazoval na významný pád až na 50,1 bodu z červencových 54,7 bodu. Snížení bylo zaznamenáno prakticky ve všech zemích eurozóny. Důvodem je samozřejmě epidemiologická situace, která se začala v druhém prázdninovém měsíci opět zhoršovat a ohrožovat zejména země závislé na turistickém ruchu. Pokles PMI ze služeb pak samozřejmě s sebou stáhl celkový kompozitní index. Americký ISM ze služeb by na tom měl být ve srovnání s náladou v Evropě výrazně lépe. Pokud nezklamou týdenní statistiky z amerického trhu práce, mělo by prostředí nahrávat zeleným bankovkám i dnes.

Středoevropské měny ve středu týdne pod prodejním tlakem

Středoevropské měny se včera ocitly pod prodejním tlakem a ruku v ruce oslabovaly. Výrazné zhruba tři čtvrtiny procenta ztratily společně polský zlotý a maďarský forint, korunové ztráty se pohybovaly kolem čtvrt procenta. Kurz koruny vůči euru se tak po více než třech týdnech přehoupl přes hladinu 26,30 CZK/EUR, když se dostal na dosah úrovně 26,35 CZK/EUR. Ke slabším hodnotám koruně pomohlo snížení tržních úrokových sazeb; z obecnějšího pohledu regionální měny doplatily na včerejší posílení dolaru na trhu s eurem. Na ten dorazila korekce po předchozím déletrvajícím posilování společné evropské měny. Kurz se vzdálil od hladiny 1,200 USD/EUR, když se v průběhu americké seance dostal pod 1,185 USD/EUR. V průběhu asijského obchodování trend pokračoval a dnes ráno již atakoval úroveň 1,180 USD/EUR.

Včera publikovaná světová data určité korekci nahrávala. Za tržním očekáváním skončila jak ranní německá čísla červencových maloobchodních tržeb, tak odpolední americká datatrhu práce. Nic to ale nemění na tom, že německá spotřebitelská poptávka zůstává i v době koronavirové krize robustní, a to i díky nijak dramaticky se nezhoršujícímu trhu práce. Jak rychle se zotavuje americký trh práce, nám poodhalí srpnové statistiky, které budou publikovány zítra. Včerejší ADP report je varováním před přílišným optimismem.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688