Okénko BIG EXPERT  |  02.09.2020 15:12:24

Rozdělení akcií Tesly a Apple pomohlo růstu ceny. Bude následovat Amazon?

Tesla (TSLA.US) a Apple (AAPL.US) rozdělily (rozštěpily) na konci minulého týdne své akcie. Tesla přistoupila k rozdělení v poměru 5:1 a Apple rozdělil jmenovitou hodnotu svých akcií v poměru 4:1. Trh ocenil snahu těchto společností a s vyšší dostupností pro drobné obchodníky vystoupaly ceny obou společností na historické rekordy. Tesla přidala v následujících dvou seancích celkem takřka 8 % a Apple necelých 7,5 %.

Cena akcií Tesla po rozdělení akcií vyskočila do blízkosti nové rekordní úrovně 500 dolarů. Tato hodnota odpovídá 2500 dolarům před rozdělením akcie. Zdroj: xStation5

Rozdělení akcií nemá samo o sobě vliv na podíly akcionářů, ale často po nich přichází silný růst. Proč je tomu tak? Protože akcie se najednou stanou dostupnější pro investorskou veřejnost s nižším kapitálem. Vezměme si Teslu jako příklad. Před pátečním „splitem“ bylo zapotřebí ke koupi akcií společnosti až 2300 dolarů, což při aktuálním kurzu znamenalo přibližně 50 tisíc korun.

Abych dal tuto částku do kontextu, tak dle amerického statistického úřadu BLS byl medián týdenní mzdy v USA v Q2/2020 celkem 1002 dolarů. To znamená, že Američané si za svůj měsíční příjem nemohli koupit ani 2 akcie společnosti Tesla. A i pokud si to mohli dovolit, tak možnosti diverzifikace portfolia byly při vysoké ceně značně omezenější. Samozřejmě bych mohl zmínit také skutečnost, že před rokem se cena akcie Tesly pohybovala okolo 250 dolarů a současná opatření tak nebyla zdaleka potřeba, ale podobných článků už je na webu dostatek.

Společnost Apple (AAPL.US) prorazila krátkodobé konsolidační pásmo a dosáhla nových rekordních úrovní nad 130 dolary. Investoři se v blízké době zaměří na nové produkty společnosti, jejichž představení by se mohlo odehrát už v říjnu.Zdroj: xStation5

Rozdělení akcií Apple proběhlo v podobném duchu jako v případě Tesly. Cena se však v tomto případě snížila z pátečních téměř 500 dolarů na necelých 130 dolarů na začátku nového týdne. Stanovený poměr byl nižší (4:1) než v případě Tesly (5:1), ovšem vzhledem k původním cenám akcií (Tesla byla více než 4x dražší než Apple) dává nižší poměr dělení smysl.

Růst ceny po rozdělení akcií nemusí být pravidlem, ovšem mohl by se stát součástí obchodní strategie obchodníků. Tendence k růstu ceny je totiž výrazná, zvláště pak na rostoucím trhu. Amazon (AMZN.US) je jednou ze společností, kde se o rozdělení akcií spekuluje. Cena její akcie vzrostla z okolí 1 750 dolarů na konci roku 2019 na téměř 3 500 dolarů na konci srpna 2020. V současnosti je tak „nesnesitelně“ drahá a nedostupná pro retailové obchodníky. Možné rozdělení akcie Amazonu by mohlo urychlit pozitivní přijetí rozdělení akcií společností Tesly i Apple obchodníky.

Výhoda vstupu do obchodu se nemusí zdát podstatná, ale pokud chtějí obchodníci na trhu uspět, tak musí zvážit jakoukoliv výhodu, která může hrát v jejich prospěch. A i v případě že by se očekávání nenaplnila, tak Amazon je perspektivní společností s dobrými vyhlídkami. Koupě její akcie by se nemělo stát propadákem, a to i přes současné rekordní úrovně.

Cena akcie Amazon (AMZN.US) se letos téměř zdvojnásobila. Aktuální cena v blízkosti 3500 dolarů je ještě větší bariérou než v případě Tesly. Pokud by se Amazon k rozdělení akcií odhodlal, mohl by tento krok vyvolat nadšení retailových obchodníků, kteří by mohli její cenu hnát na vyšší úrovně. Zdroj: xStation5

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688