mzv.cz (MZv ČR)
Z regionů  |  31.08.2020 20:44:00

Podepsáno memorandum mezi Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava a mexickou univerzitou Universidad Autónoma de Zacatecas

Podepsáno memorandum mezi Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava a mexickou univerzitou Universidad Autónoma de Zacatecas

31.08.2020 / 17:14 | Aktualizováno: 31.08.2020 / 20:44

Spolupráce mezi českou a mexickou univerzitou se bude týkat především výměny studentů a profesorů. Důraz bude kladen také na oblast vědecké spolupráce v oblasti těžby nerostných surovin, ochrany životního prostředí a nakládání s vodou jakožto strategickou surovinou. Mexická univerzita počítá s vysláním 12 mexických studentů na VŠB-TUO v letním semestru 2021. Ti budou na univerzitě studovat hornictví, geologii či jiné technické obory.

Dne 26.8.2020 bylo podepsáno memorandum mezi Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava a mexickou univerzitou Universidad Autónoma de Zacatecas. Děkan hornicko-geologické fakulty, prof. Vladimír Slivka zmínil také možnosti studia environmentálních oborů, rektor VŠB-TUO, prof. Václav Snášel, mluvil o důležitosti propojení studia a praxe, která je podle něj klíčem k úspěchu budoucích inženýrů. Nezapomněl zmínit také náš superpočítač v IT4Innovations národním superpočítačovém centru.

Stejný počet studentů z Česka je připravena přijmout i partnerská univerzita Universidad Autónoma de Zacatecas, jejíž studijní programy jsou zaměřeny na těžbu nerostných surovin, rekultivaci vytěžených ložisek a ochranu životního prostředí.

Český velvyslanec v Mexiku, Ing. Zdeněk Kubánek, zdůraznil historickou a průmyslovou podobnost města Zacatecas s městem Ostrava. „Počet obyvatel města Zacatecas je podobný Ostravě. Také průmyslový a těžební charakter není zanedbatelný a v budoucnosti bude i město Zacatecas muset projít transformací, jakou prochází Ostrava . Zatímco se v aglomeraci Ostravy těžilo a nyní ještě těží na pár ložištích černé uhlí, v aglomeraci Zacates se těží nejvíce stříbra na světě. Propojení podobně velkých univerzit a měst je pro budoucí spolupráci klíčové nejen z hlediska studijního a vědeckého, ale také z hlediska kulturního“,uvedl.

Zástupce velvyslance, Ing. Ludevít Hrúz, zodpovědný za školskou a kulturní agendu na české ambasádě sdělil, že se nejedná o poslední kulturně-vzdělávací událost, která se dokázala ve velmi krátkém čase zrealizovat. Pevně věří v další rozvoji spolupráce se státem a městem Zacatecas, která je doposud velmi úspěšná.

"Sílou této spolupráce pro mexické studenty je studium na jedné z nejlepších hornicko-geologických fakult ve Střední Evropě. Naučí se tam teorii, kterou následně spojí s praxí v různých ostravských firmách," říká Pedro Cardona, ředitel odboru mezinárodních vztahů ve měste Zacatecas.

"Jsme velmi vděční české ambasádě v Mexico City za pomoc při navázání této spolupráce, která naše studenty naučí samostatnému životu v zemi prvního světa a také, že je tato zkušenost připraví do života dospělých, vzdělaných jedinců," uvedl ředitel odboru mobilit a mezinárodních vztahů mexické univerzity v Zacatecas.

VŠB-TUO podepíše další memorandum o porozumění a spolupráci také s jinou mexickou univerzitou - Instituto Politécnico Nacional v Zacatecas. Instituto Politécnico Nacuional se řadí mezi nejlepší univerzity v Latinské Americe a má desítky poboček po celém kontinentu. Lukáš Balcařík, absolvent Hornicko-geologické fakulty VŠB-TUO, nyní pracující pro český konzulát v Mexico City, spolu s děkanem fakulty HGF, prof. Vladimírem Slivkou, stál u zrodu myšlenky propojení VŠB-TUO s mexickými univerzitami, které se nyní stala realitou.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688