mmr.cz (MMR)
Dotace  |  31.08.2020 13:39:42

Navzdory pandemii se České republice i nadále daří čerpat z evropských fondů

Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (Rada ESIF) dnes na svém pravidelném setkání projednala pokrok v čerpání evropských fondů. České republice se i nadále daří čerpat úspěšně - dohromady už programy vyhlásily více než tisíc výzev a českým příjemcům bylo vyplaceno 341 miliard korun, což činí téměř 54 % celkového množství vyjednaných prostředků pro období 2014-2020.

„S kolegy jsme dnes projednali čísla aktuální ke konci července a můžeme říct, že koronavirová pandemie čerpání z evropských fondů nezpomalila. Úspěšným žadatelům bylo přislíbeno už skoro 88 procent celkové alokace tohoto programového období, což odpovídá 556 miliardám korun,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „V žebříčku čerpání evropské osmadvacítky si také vedeme dobře – Evropská komise nám již proplatila polovinu alokace a v žebříčku tak jsme na třináctém místě,“ dodala ministryně Dostálová.

Ke konci července bylo vyhlášeno 1077 výzev s alokací dosahující skoro 804 miliard korun, přičemž nejvyšší finanční objem vyhlásily operační programy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (313 výzev v objemu 170,5 miliard korun), Doprava (75 výzev v objemu 157,3 miliard korun) a Integrovaný regionální operační program (94 výzev v objemu 146,1 miliard korun).

U Evropské komise bylo zažádáno o proplacení částky přes 283 miliard korun, což představuje téměř 46 % celkové alokace. Téměř o tři čtvrtiny své alokace (konkrétně 74 % odpovídající 44,4 miliardám korun) už zažádal Program rozvoje venkova. O nejvíce peněz celkem požádaly Operační program Doprava (52,6 miliard korun) a Integrovaný regionální operační program (52,2 miliard korun).

Předmětem jednání Rady bylo také vyjednávání legislativy pro nadcházející programové období 2021–2027 a další témata spojená s čerpáním fondů EU po roce 2020: stav projednávání návrhu Víceletého finančního rámce, tzv. rozpočtu EU na období 2021-2027 a podmínky pro nový fond Nástroj obnovy po koronavirové krizi.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688