army.cz (MO ČR)
Z regionů  |  31.08.2020 00:00:00

V Žatci probíhal doškolovací výcvik pro nováčky

„Tento výcvik se týká každého nového příslušníka brigády, bez rozdílu hodnosti a předešlé zkušenosti,“ vysvětluje velitel 41. mechanizovaného praporu podplukovník Stanislav Kočica.

Smyslem je přitom dopodrobna seznámit nově příchozí se standardními operačními postupy a specifickými drily, aby v rámci jednotky věděli, co dělat v různých situacích a byli plnohodnotnou oporou ostatním při plnění úkolů.

16 hodin denně pod vedením instruktorů

„Doškolovací intenzivní výcvik je koncipován tak, aby každý nový příslušník jednotek 4. brigády rychlého nasazení poznal a vstřebal standard, který je u jednotky zaveden. Počínaje úpravou výstroje přes znalost výzbroje, činnost s bojovou technikou, po součinnost s jednotkou na úrovni družstvo, četa a rota. Výcvik je náročný nejen fyzicky, ale i psychicky. Vojáci jsou prakticky 16 hodin denně pod dohledem deseti instruktorů, kteří předávají zkušenosti z výcviku i zahraničních operací,“ uvádí vrchní praporčík 41. mechanizovaného praporu praporčík František Němec.

Mezi instruktory jsou velitelé různých hodností, jsou zde i čerstvě povýšení vojáci, kteří tak rovnou nabírají zkušenosti s vedením. „To je velice důležité pro jejich další činnost u jednotek, kde budou nadále plnit roli mentorů,” upozorňuje velitel 41. mechanizovaného praporu podplukovník Stanislav Kočica .

Důraz na taktiku a bojové drily

Během výcviku je kladen důraz na taktiku a bojové drily, kde si vojáci procvičí součinnost ve vyšších celcích. V rámci střeleb se seznámí se zbraněmi mechanizované jednotky, tedy s útočnou puškou CZ Bren 2, pistolí CZ 75 Phantom, odstřelovací puškou SVD Dragunov a kulometem FN Minimi. V neposlední řadě nováčci absolvovali spojovací, topografickou, tělesnou a zdravotnickou přípravu a plánovací proces.

„Absolventi jsou de facto plnohodnotnými příslušníky jednotky, znají zavedené standardy jednotek 4. brigády rychlého nasazení a v rámci své jednotky tak plní úkoly v souladu se zavedenými normami. Přesto je čeká ještě dlouhá cesta, každý voják se má pořád co učit,” podotkl Kočica.

Doškolovací intenzivní výcvik u 41. mechanizovaného praporu absolvovali noví příslušníci praporu a jednotek velitelství 4. brigády rychlého nasazení. Celkově ho dokončilo 61 vojáků. V letošním roce se jednalo o první a také poslední výcvik tohoto druhu u 41. mechanizovaného praporu. Vojáci totiž plní další úkoly související s hotovostí NRI (NATO Readiness Initiative) a COVID-19.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688