Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  31.08.2020 16:44:38

Předseda vlády Andrej Babiš diskutoval v Bledu o budoucnosti Evropy po brexitu a pandemii, s partnery řešil i dopady covidu-19

Premiér Andrej Babiš se v pondělí 31. srpna 2020 zúčastnil diskuse v rámci 15. ročníku Bledského strategického fóra. Představitelé účastnických států a institucí diskutovali o budoucnosti Evropy po odchodu Velké Británie z Evropské unie a věnovali se i výměně zkušeností, které přinesl boj s pandemií koronaviru.

Na 15. ročníku Bledského strategického fóra ve Slovinsku zastupovali vládu České republiky premiér Andrej Babiš a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. V panelu o kyberbezpečnosti se účastnil také ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka.

Letošní ročník prestižního debatního klubu středoevropských politických špiček byl zaměřen na budoucnost Evropy po brexitu a dopady pandemie nemoce covid-19. „Mottem konference byla Evropa po covidu a brexitu,“ konstatoval premiér Andrej Babiš. „Bavili jsme se o tom, co by Evropa měla udělat, a tam si myslím, že v tom máme jasno. Definovat jasně Schengen, definovat jasně, co bude se západním Balkánem, definovat jasně obchodní dohodu se Spojenými státy, vnitřní trh a samozřejmě řešit problémy, které máme s Tureckem, s Ruskem a transatlantickou vazbu,“ přidal podrobnosti předseda vlády.

Panel ministrů zahraničních věcí se zabýval zkušenostmi jednotlivých zemí s regionální spoluprací během koronavirové pandemie, jak by bylo možné tuto spolupráci zlepšit, jaká byla největší úskalí opatření proti šíření pandemie koronaviru a jaké jsou největší výzvy v zabezpečení infrastruktury v oblasti energií, mobility a digitalizace.

Premiér Babiš po diskusním fóru řešil i o aktuální situaci v přeshraničním styku se slovinským premiérem Janezem Janšou i maďarským protějškem Viktorem Orbánem. „Premiér Orbán mi slíbil, že zítra Maďarsko potvrdí, že naši občané, kteří si koupili nebo zarezervovali pobyt v Maďarsku před 1. zářím, budou moci do země vyjet, když budou mít negativní test na koronavirus, ne starší než pět dnů,“ řekl Andrej Babiš po jednání.

Také slovinský premiér Janša se podle premiéra Babiše bude ještě otázkou omezení vstupu českých turistů do Slovinska zabývat. „Argumentoval jsem mu tím, že Česká republika má za posledních čtrnáct dní na 100 tisíc obyvatel průměr asi 40,5 případu a Rakousko má 43,4. Přitom Rakousko žádné omezení nemá,“ uvedl předseda vlády.

Bledské strategické fórum umožňuje politickým lídrům, odborníkům i veřejnosti diskutovat nad aktuálními otázkami. Každý ročník se zaměřuje na nejzásadnější události a výzvy, kterým za uplynulý rok čelily státy ve střední a jihovýchodní Evropě. Při této příležitosti si zúčastnění hosté na vysoké úrovni mohou vyměňovat názory a zkušenosti a hledat inovativní řešení na současné i budoucí výzvy. Fórum zároveň poskytuje jedinečnou příležitost pro jednání a spolupráci v regionálním i světovém měřítku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688