Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  31.08.2020 00:00:00

Chytré veřejné osvětlení v Rajnochovicích zvýší bezpečnost a sníží náklady na elektřinu

31. 8. 2020

Produkty a služby ČEZ ESCO

Chytré veřejné osvětlení v Rajnochovicích zvýší bezpečnost a sníží náklady na elektřinu

Nové veřejné osvětlení, do kterého v Rajnochovicích na Kroměřížsku vloni investovali více než dva miliony korun, přineslo kvalitnější nasvícení místních komunikací a tím i zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Důležitým bonusem je snížení nákladů na spotřebu elektrické energie o 61 procent, což představuje významnou každoroční úsporu obecních nákladů. Chytré osvětlení ve vesnici v srdci Hostýnských vrchů vybudovala ostravská společnost ČEZ Energetické služby ze skupiny ČEZ ESCO.

„Jde o významné úspory, ale při hodnocení veřejných záležitostí je pro nás důležitější přínos pro obec, a ten je v případě nového osvětlení opravdu velký. Moderní LED svítidla přinesla na naše silnice zásadní změnu z hlediska bezpečnosti na cestách, to se nedá se starými výbojkovými lampami srovnat,“ zhodnotila starostka Jaroslava Jurčová a dodala, že obec získala na pořízení chytrého osvětlení dotaci Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci programu EFEKT, takže si na investici nemusela půjčovat.

Osvětlení jsme dodali včetně řídícího systému s bezdrátovou komunikací, takže jde opravdu o takzvaně chytrý projekt. Obec teď může na dálku měnit a nastavovat intenzitu osvětlení, on-line zjišťovat spotřebu a zároveň okamžitě zjistí, když dojde k jakékoliv poruše nebo vniknutí do rozvodného zařízení,“ upřesnil generální ředitel ČEZ Energetické služby Michal Pastušek. Obec to hned využila při regulaci zapínání a vypínání osvětlovací soustavy, kterou musela vzhledem ke své poloze v hlubokém údolí nastavit o čtvrt hodiny dříve, než bývá zvykem v okolních vesnicích. Pro místní přírodu je zase příznivá teplota chromatičnosti 2700 K (Kelvinů) – svítidla s touto teplotou chromatičnosti potlačují některé složky barevného spektra, především modrou, a tím snižují vliv na okolní přírodu.

Pro editory

Obec Rajnochovice s více než 500 obyvateli se rozkládá v srdci Hostýnských vrchů. Díky krásné přírodě těží hlavně z turistiky a agroturistiky, stále větší zájem návštěvníků je například o jízdu po úzkokolejné Rajnochovické lesní železnicí.

ČEZ ESCO (Energy Service Company), dceřiná společnost ČEZ, která komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí. Zajišťuje dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, energetické audity a energetické poradenství, výstavbu elektrických zařízení, kogeneračních jednotek a střešních fotovoltaických elektráren. Pro řadu zákazníků také jejich energetická zařízení provozuje a poskytuje služby týkající se údržby a servisu. ČEZ ESCO je i dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. ČEZ ESCO má téměř 2000 zaměstnanců a patří do něj firmy AirPlus, AZ KLIMA, Bytkomfort, ČEZ Distribúčné sústavy, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ ESCO Slovensko, ČEZ LDS, ČEZ Servis, ČEZ Slovensko, ČEZ Solární, Domat, E-Dome, ENESA, HORMEN, KART, KLF-Distribúcia a Spravbytkomfort. Více na www.cezesco.cz.

Společnost ČEZ Energetické služby (dcera ČEZ ESCO) zajišťuje komplexní služby v oblasti provozování energetických hospodářství, veřejného osvětlení, dodávky plynů, pitné vody, odpadní vody a provozování čistírny odpadních vod. Je dodavatelem energetických staveb a projektů energetických úspor pro municipality, průmyslové podniky a rozsáhlejší energetické celky ve všech oblastech.

Odborníci společnosti ČEZ Energetické služby navrhují projekty pro snížení energetické náročnosti za pomoci instalace chytrých řešení, realizují elektromontáže na napěťové hladině VN a VVN především v oblasti rozvoden a zabezpečují systematickou i poruchovou údržbu a opravy provozovaných zařízení.

Vladislav Sobol , mluvčí Skupiny ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688