Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  31.08.2020 15:48:14

Ceny komodit stále stoupají

Pro široce exponovaný Bloomberg Commodity Index se stal srpen nejlepším měsícem od dubna 2016. Čtyři po sobě jdoucí měsíce růstu cen způsobily, že se index dokázal z velké části zotavit z pandemického propadu, který jej zasáhl v únoru a březnu. Klíčovými faktory, které za tímto zotavením stojí, jsou patrně bezprecedentní objem stimulů centrálních bank, americké i světové úrokové sazby, kterého dosáhly naprostého dna, nedávné oslabení dolaru, obavy z rozmarů počasí i poptávka po zajištění proti inflaci

Tento měsíc posílily všechny významné sektory. Zejména zemní plyn, stříbro, kukuřice a benzín RBOB. Zlato, které v červenci uzavíralo poblíž rekordního maxima, je jednou z mála komodit, jež tento měsíc zaznamenaly menší ztrátu. V posledním srpnovém týdnu se rekordně zvedlo i obilí, které až donedávna spekulanti shortovali nejvíce. Nepříznivé počasí v USA i jinde ve světě totiž vedlo ke zhoršení očekávané úrody a na straně poptávky zaúřadovaly rozsáhlé čínské nákupy kukuřice a sojových bobů. 

Také průmyslové kovy zakončily měsíc pořádným finišem, podpořila je totiž omezená nabídka na některých trzích, bezprecedentní stimuly a nulové americké úrokové sazby. O překvapení se postaraly i ekonomické údaje od významných spotřebitelů, jako jsou Čína a Spojené státy.
 
V očekávání čtvrtečního náporu hurikánu Laura na pobřeží Texasu a Louisiany stouply ceny ropy a zejména pohonných hmot. Následovala rychlá cenová korekce, když hurikán těsně minul klíčovou energetickou infrastrukturu regionu. Protože se z Atlantiku blíží další dvě bouře, je nepravděpodobné, že by teď došlo k tak potřebné korekci ropy

Předseda amerického Fedu Jerome Powell zveřejnil závěry revize dlouhodobé politiky Federálních rezerv. Prohlásil, že nyní je Fed v režimu „flexibilního cílování průměrné inflace", což ovšem vzhledem k očekáváním nebylo nic nového. Fakt, že nebyla výslovně zmíněna žádná konkrétní úroveň a nezaznělo žádné vyjádření ohledně politiky řízení výnosové křivky, znamená, že byl jeho projev, stejně jako závěry Fedu, předvídatelný a nenabídl nic nového. Možná, že Powellovi nechtěl dál povzbuzovat finanční trhy, které se zdají být i bez toho dost neklidné – zejména technologicky zaměřený Nasdaq dosahuje pořád nových rekordních výšin. 

Pokud jde o zlato a stříbro, neudělal tento projev podle našeho názoru nic, čím by změnil jejich pozitivní vyhlídky. Tolerance vyšší inflace, kdy se Fed snaží dosáhnout v průměru 2 %, by mohla přinést nízké úrokové sazby na dalších pět letech. Krátkodobě znamená absence jakékoliv zmínky o řízení výnosové křivky, že se v USA zvedly desetileté nominální výnosy, což by mohlo snížit přitažlivost drahých kovů. Klíčem však zůstává vývoj reálných a rovnovážných výnosů. Dokud se budou reálné výnosy držet kolem -1 % a očekávaná inflace – a s ní i rovnovážné výnosy – budou dále stoupat, mělo by zlato snést i případnou strmější výnosovou křivku.  

Největším krátkodobým rizikem pro zlato tak zůstává příchod funkční a široce distribuované vakcíny, spolu s ostrou korekcí akcií, což by znamenalo likvidaci zlata ze strany investorů, kteří se budou snažit rychle získat hotovost. 

Poté, co našlo zlato počátkem týdne podporu na úrovni 1900 USD za unci, se drží trh v režimu úzkého pásma, a tak musí zlato prorazit nad 2015 dolarů za unci, aby přilákalo další technické nákupy, které mohou přinést jeho opětovné posilování.

Poté, co trh kvůli strachu z dalšího hurikánu krátce otestoval horní limity současného pásma, ropa se dále obchoduje v úzkém pásmu. Spolu s benzínem dosáhla svého pětiměsíčního maxima, když investoři dočasně přestali sledovat omezení poptávky způsobené pandemií a omezení produkce zeměmi OPEC+. Místo toho upřeli svou pozornost na americké pobřeží Mexického zálivu. Koncem týdne si trh mohl vydechnout, protože hurikán minul klíčová energetická aktiva a zejména největší koncentraci rafinérií na světě.  

Následovat bude několik týdnů trvající problém s importem i exportem ropy, pohonných hmot a zemního plynu, ale i s těžbou a provozem rafinérií. Tyto problémy se projeví i ve zprávě "Weekly Petroleum Status Report" publikované každou středu americkou agenturou Energy Information Administration. Ropa WTI má problém najít kupce – zastavení těžby na vrtných plošinách v Mexickém zálivu totiž více než vykompenzoval propad poptávky rafinerií a zastavení exportu. To podle nás jen dokládá správnost názoru, že ropa může mít přinejmenším krátkodobě problém vyšplhat někam výše. V USA sice poptávka po pohonných hmotách dále stoupá, ale v Asii a Evropě znovu nabývá na síle pandemie. A i když není pravděpodobné, že by se znovu zastavily celé ekonomiky, na poptávce po palivech je to znát. K tomu se ještě země OPEC+ snaží nějakým způsobem zkrotit více než 2 milionů barelů denně ze zemí, které dosud nedosáhly stanovených cílů produkce.

 

Pokles pod 43 dolarů za barel může zvýšit riziko, že se cena při likvidaci dlouhých pozic propadne ještě níž, k 41 dolarům za barel a případně až na 38,5 dolaru za barel, což bylo minimum z 30. července. Jak už jsme zmínili, riziko poklesu cen může v této fázi snížit hrozba dalších dvou hurikánů, které se mohou přiřítit z Atlantiku. Ropa Brent se mezitím musí teprve vymanit ze svého čím dál užšího pásma, definovaného v současnosti zdola 50denním klouzavým průměrem 43,75 USD/barel a shora 200denní hodnotou 45,80 USD za barel

 

Do komodit lze investovat i prostřednictvím fondů ETF. Existuje několik možností, ale chcete dosáhnout široké expozice v komoditách z výše uvedených důvodů, je tady několik ETF, které vám umožní tohoto cíle dosáhnout. Nejprve si ovšem musíte trochu nastudovat, jak jsou vlastně tyto ETF v jednotlivých komoditách a sektorech exponované. 

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů

Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

 


Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.04.2018Cena ropy stále stoupá! STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688