Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.08.2020 14:06:05

Summers: Fed je na hraně toho, co by měl nyní dělat

Známý americký ekonom Larry Summers v roce 2015 tvrdil, že Fed by mohl zvýšit důvěru v ekonomice změnou své strategie. A to tak, že by se zvedáním sazeb čekal až do chvíle, kdy již bude jasně zřejmá změna v inflaci. Podle ekonoma momentálně vedení Fedu změnilo svůj přístup přesně tímto směrem a po desetiletí podstřelování inflačního cíle říká, že nyní je v pořádku, pokud se inflace bude nějakou dobu držet nad cílem.

Vedení Fedu dnes také odmítá názor, že je třeba se držet Phillipsovy křivky a automaticky se bát inflace v případě, že klesne nezaměstnanost. Podle ekonoma, který hovořil na Bloomberg Finance, to znamená, že americká centrální banka již neukončí párty ve chvíli, kdy začala, ve strachu, že dojde k rychlému růstu mezd a k přehřátí ekonomiky. Nyní se bude čekat až do chvíle, kdy se inflace skutečně začne zvedat. Summers míní, že k takové změně již mělo dojít dávno.

Hlavním dlouhodobým problémem americké ekonomiky podle ekonoma nejsou inflační, ale deflační tlaky. Změna v přístupu Fedu je tak z tohoto pohledu namístě. Americká centrální banka ale byla v mnoha věcech úspěšná, což vedlo k očekáváním, že může pomoci i tam, kde to ve skutečnosti nejde. Summers dal za příklad životní prostředí a „zezelenání Ameriky“ či „rasovou nerovnost“. Stejně tak Fed není „tím správným nástrojem pro pomoc bojujícím municipalitám“.


Summers tedy na jednu stranu míní, že současné změny ve Fedu měly nastat již před lety, ale zároveň by nemělo dojít k posunu k „ekonomice řízené Fedem“. Jedním z problémů amerického hospodářství je například vysoké zadlužení a Fed umí ekonomiku stimulovat jen tak, že podpoří další dluhy. Což také ukazuje, že jeho možnosti nejsou neomezené. Jinak řečeno, „dluhy nemohou být řešením na všechno, a to zejména tam, kde jejich výše představuje problém“.

Fed je na hraně toho, co by měl nyní dělat,“ míní ekonom s tím, že mnohem více by měla činit vláda. Protože „je šílené, že jsou propouštěni učitelé či sestry“. Federální vláda by měla být mnohem aktivnější namísto toho, aby Fed poskytoval půjčky, dodal Summers. Americká ekonomika také potřebuje velký program veřejných investic, který by měl být zčásti „pravděpodobně zaplacen vyššími daněmi“. Tento program by ale měl zvýšit produktivitu a Summers zmínil i to, že daňový systém je v USA neefektivní s řadou míst, která se využívají pro daňové úniky a snižování daňové zátěže těch nejbohatších.


Summers na Bloomberg Politics před několika dny komentoval i možné obavy akciového trhu z demokratických prezidentů. Podle ekonoma se trh bál před zvolením Obamy či Clintona nebo dokonce Johna Kennedyho. Jenže pak se ukázalo, že ceny akcií i koporátních zisků rostou za těchto prezidentů rychleji, než když vládnou republikáni.

Zdroj: Bloomberg Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688