Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  31.08.2020 09:13:26

Rozbřesk: Zrušení superhrubé mzdy je drahý krok, který nemusí příliš pomoci

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení nové daňové sazby 15 % (ponechána bude sazba 23 % pro příjmy nad 139 tis. korun) povede ke značnému snížení daňové zátěže prakticky pro všechny zaměstnance. Je to však relativně málo promyšlený krok, který má řadu zádrhelů, a v tuto chvíli by vláda mohla peníze použít rozumněji.

Za prvé, roční výpadek v rozpočtu bude tak velký, že podniky a domácnosti jednoduše nebudou věřit, že stát nakonec nebude lepit díru v lodi novými daněmi. Celkové náklady mohou dosáhnout ročně až 90 miliard korun, což není možná hodně optikou masivního rozpočtového deficitu roku 2020. Trvale je ale taková díra v rozpočtu těžko udržitelná. A pokud podobného názoru budou i domácnosti a podniky, sotva v reakci na vládní opatření výrazněji zvýší útraty.

Druhým problémem je, že plánovaná stimulace poptávky skrze nižší daně přichází relativně pozdě (v roce 2021). Ekonomika přitom potřebuje chytré (jednorázové) stimuly na podporu poptávky již dnes. V Německu (které samozřejmě nemusí být ve všem vzorem) stimulují spotřebu nižšími daněmi v roce 2020 (zatímco v roce 2021 daně opět míří vzhůru).

A v neposlední řadě pravděpodobně existují efektivnější způsoby, jak stimulovat poptávku… Daňová změna přidá prakticky všem, nejvíce peněz ale paradoxně pošle příjmovým skupinám s nadprůměrnými příjmy. Zatímco lidem s příjmem okolo 30 tisíc přijde na účet navíc zhruba 1500 korun, lidem s příjmy 100 tisíc korun to bude okolo 5000 korun. Větší díl daňového stimulu tak skončí v kapsách bohatších domácností, které mají nižší mezní sklon ke spotřebě a hospodářství v těžké chvíli příliš nepomohou.

A to ponecháváme stranou, že by bylo výhodnější podpořit ekonomiku více skrze investice, které jejím “krevním oběhem” jen tak neprotečou, ale může po nich zůstat zaděláno na vyšší hospodářský růst v budoucnu. Vyplatilo by se například urychlit státem financovanou výstavbu dopravní infrastruktury nebo oživit systém investičních pobídek tak, aby podniky zbytečně neodkládaly perspektivní investice, které chtěly realizovat v tomto roce. Taková opatření by ve finále za méně peněz mohla přinést více muziky.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna se dostala opět na pozitivní vlnu s tím, jak americký dolar ztrácí pozvolna půdu pod nohama a akcie se dál vezou na pozitivní vlně. Útok na 26,00 EUR/CZK však může být v tuto chvíli složitý, zvlášť pokud dál porostou počty nakažených v Evropě.

Zahraniční forex
Americký dolar je znovu pod tlakem – své nakonec udělala revize měnové politiky Fedu, která bude implikovat super-dlouhé období super-nízkých sazeb. Na druhou stranu euro by měly brzdit rostoucí počty nakažených COVID 19 a také slabší finální podnikatelské nálady PMI. Na závěr týdne bude měnový pár sledovat zejména výsledek čísel z amerického trhu práce.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688