Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  28.08.2020 00:00:00

Do lavic usedli ještě před začátkem školního roku - absolvovali dva týdny studia v Jaderné elektrárně Temelín

 

28. 8. 2020

Do lavic usedli ještě před začátkem školního roku

Zvýšit své šance na budoucí pracovní uplatnění se rozhodlo 25 studentů technických vysokých škol. V rámci Letní univerzity absolvovali dva týdny studia v Jaderné elektrárně Temelín. Koronavirus ani související opatření program 15. ročníku akce nijak významně neomezila, studenti však museli dodržovat speciální režim.

Měření teploty, pohyb v uzavřených prostorách elektrárny pouze v rouškách a posun termínu mimo odstávku. To jsou příklady koronavirových opatření, která provázela letošní ročník temelínské Letní univerzity.„Ráno a v poledne měříme studentům teplotu, mezi naše zaměstnance chodí v rouškách a obědy mají v oddělené místnosti. Jinak ale probíhal tradiční program s řadou odborných přednášek a návštěvami zajímavých míst elektrárny,“ upřesnil Pavel Šimák, náborový expert Skupiny ČEZ.

Během dvou týdnu tak studenti absolvovali dvě desítky přednášek. Podívali se například do chladicí věže, navštívili sklad použitého paliva nebo na simulátoru si pod dohledem instruktorů zkusili řídit jaderný reaktor. Velkou pozornost studentů pak upoutala přednáška předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové.

„Je to příležitost poskytnout studentům informace, ke kterým se nemusí v rámci klasického studijního programu dostat a pro mě naopak možnost poslechnout si, co si o nás myslí. Dnešní studenti jsou sice jiní, než jsme byli kdysi my, ale i na nich je patrný zájem o to, jaký bude svět kolem nich. A právě energetika je každodenní součástí našich životů,“

uvedla předsedkyně jaderného dozoru Dana Drábová.

Výjimečný přístup získali studenti mimo jiné kvůli tomu, že právě Letní univerzita je hlavní vstupní branou pro potenciální operátory jaderných reaktorů. „Přijde mi to jako zajímavá pozice, protože ten člověk má přehled o celé elektrárně a řídí velkou část jejího provozu,“ uvedl Martin Dvořák, student ČVUT.

 

„Program byl hodně nabitý. Nečekala jsem, že uvidíme tolik věcí. Očekávala jsem vysokou bezpečnost, ale tolik kontrol mě opravdu překvapilo,“

uvedla Veronika Čechová, studentka VŠCHT.

Většinu studentů čekají ještě dva roky studia. Pak se možná na Temelín možná vrátí. Podle zdejších personalistů mají absolventi velkou šanci získat v ČEZ další uplatnění. „S přibližně polovinou z absolventů navážeme pracovní spolupráci. Někteří jsou už během studia zařazeni do stipendijního programu,“ vysvětlil náborový expert ČEZ Pavel Šimák.

Letná univerzita je tradiční program pro vysokoškoláky na obou jaderných elektrárnách. V polovině srpna absolvovaly stejnou stáž necelé tři desítky studentů také v Jaderné elektrárně Dukovany.

Společnost ČEZ patří k největším českým zaměstnavatelům. Společnosti Skupiny ČEZ zaměstnávají více než 32 tisíc zaměstnanců, v Jaderné elektrárně Temelín aktuálně pracuje 1241 lidí.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688