Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  27.08.2020 17:20:17

V Dukovanech už staví nový „blok“

 


Přímo v areálu Jaderné elektrárny Dukovany začala výstavba nové fotovoltaické elektrárny, která navýší celkový stávající instalovaný výkon areálu elektrárny o dalších 820 kW. Unikátní je tím, že při její výstavbě současně vznikne 332 nových parkovacích míst, která přinesou dlouho očekávané zlepšení dopravní situace v okolí elektrárny. Nová elektrárna tak nezabere žádnou ornou půdu, ale pouze se efektivně využije parkovací plocha. První megawatty zelené energie by mělo 2.600 fotovoltaických panelů začít do přenosové sítě dodávat už v první polovině příštího roku.

Na ploše 8267 m2 pod západními věžemi Jaderné elektrárny Dukovany už intenzivně pracují bagry a nákladní auta. Aktuálně připravují terén pro výstavbu nového parkoviště, jehož střechu bude pokrývat 2.600 oboustranných fotovoltaických panelů.

Využitím parkovacích ploch u našich elektráren se zabýváme už dlouhodobě. Tímto řešením přispějeme ke zvýšení ekologické výroby elektřiny v Dukovanech a současně výrazným způsobem zlepšíme dopravní situaci kolem elektrárny,“ řekl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderné energetiky.

Zvýšený důraz na životní prostředí a trvalou udržitelnost patří mezi priority Dukovan i Temelína. Už dnes mohou řidiči elektromobilů na stávající části parkoviště využít první rychlodobíjecí stanici na Vysočině a další čtyři standardní dobíjecí stanice pro elektromobily a stanici na dobíjení elektrokol. „Dukovanské parkoviště je první z řady nových výroben obnovitelných zdrojů energie, kterými Skupina ČEZ pomáhá naplňovat příspěvek České republiky ke stanoveným energeticko-klimatickým cílům Evropské unie,“ uvedl Jan Kalina, generální ředitel společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje.

Kromě zastřešení parkoviště fotovoltaickými panely navíc energetici zvolili speciální technické řešení odvodnění parkoviště formou vsakovací galerie. Povrchová dešťová voda bude sváděna do přilehlého hájku, kde se bude přirozeně vsakovat do půdy a pomůže tak žádoucímu zadržování vody v krajině.

Zaměstnanci elektrárny i návštěvníci Infocentra z řad veřejnosti budou moci nové parkoviště využívat nejpozději od dubna příštího roku. Celková investice ČEZ přijde na 60 miliónů korun.

Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688