Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  27.08.2020 08:13:58

Začíná virtuální setkání v Jackson Hole (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dneškem začíná hlavní událost týdne, kterou je setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole. Hlavní pozornost budou mít tradičně zástupci Fedu a ECB. Každoroční setkání však tentokrát proběhne kompletně online. Ačkoli nálada na globálních trzích zůstává pozitivní a domácí úrokové sazby rostou, koruna poslední dva dny ztrácí. Podle nás za tím stojí nízká prázdninová likvidita trhu a se začátkem září by se měla koruna opět vrátit k silnějším hodnotám.

Ekonomický kalendář zastíněn setkáním centrálních bankéřů

Dnes bude zveřejněn semifinální odhad amerického HDP za druhé čtvrtletí. Očekáváme mírnou revizi směrem nahoru, nicméně to nic nezmění na nejhorším výsledku v historii celé časové řady. Ve Francii uvidíme další sadu předstihových ukazatelů, které by na rozdíl od včerejší spotřebitelské důvěry měly vzrůst a potvrdit tak pokračující oživení. V regionu pak zaujme pouze záznam z posledního jednání polské centrální banky.

Hlavní událostí dne ale bude zahájení setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole. Tentokrát však několikadenní setkání proběhne online. Největší pozornost bude mít tradičně výstup šéfa amerického Fedu a hlavního ekonoma ECB. V obou případech budou investoři hledat výhled, kdy a jakým způsobem se bude vracet měnová politika do normálu. Obě centrální banky nedávno oznámily kompletní revizi svých přístupů k měnové politice, na konkrétní kroky se ale teprve čeká.

Koruna opět ztrácí, podle nás ale jen dočasně

Člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub ve včerejšímrozhovoru pro Patrii řekl, že souhlasí s aktuální prognózou centrální banky, která předpokládá přibližně stabilitu úrokových sazeb na rok a půl dopředu. Zároveň zmínil, že diskuze o nekonvenčních opatřeních probíhá neustále, ačkoli zavedení těchto nástrojů aktuálně nehrozí. Současná vyšší inflace a historicky rekordní jádrová inflace je podle Tomáše Holuba stará zpráva a spíše se soustředí na výhled, kdy se obává podstřelení inflačního cíle, což ho vede spíše k debatě o nekonvenčních opatřeních než o zvyšování úrokových sazeb.

Po měsíční pauze se Ministerstvo financí vrátilo na primární trh s aukcí státních dluhopisů. Poptávka byla opět vysoká, a to zejména po kratších splatnostech. Podle našich výpočtů si tak vláda od začátku roku zajistila lehce přes 90 % všech letošních výpůjčních potřeb. Nabídka nových státních dluhopisů tak bude podle nás ve zbytku roku výrazně omezená. Více v našem komentáři na https://bit.ly/32yp4EO.

Euro v průběhu včerejška ztrácelo, ale ke konci obchodování své ztráty vůči americkému dolaru umazalo. Ve ztrátě ale skončily všechny regionální měny i přes rostoucí sazby, stagnaci celého segmentu měn rozvíjejících se ekonomik, kam se koruna řadí, a pokračující pozitivní náladu na globálních trzích. V případě koruny včerejší nárůst tržních úrokových sazeb opět posunul svá lokální maxima vůči eurovým sazbám. Za poslední dva dny však koruna ztratila zhruba patnáct haléřů vůči euru, což připisujeme velmi nízké prázdninové likviditě, než obratu trendu kurzu koruny. Ta se tak touto dočasnou odlukou od vývoje úrokových sazeb na trhu dostala podle našeho modelu na nejpodhodnocenější úrovně od konce července. Se začátkem září však předpokládáme návrat trhu k normální aktivitě a s tím i návrat koruny k úrovni 26 za euro.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688