Richard Bechník (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  26.08.2020 10:01:22

Akciová rallye láme rekordy - komentář Fincentrum & Swiss Life Select

Americké a evropské akcie si uplynulý týden prošly poněkud odlišným příběhem. Zrychlující se dynamika přírůstků nově nakažených v Evropě se částečně odrazila i na srpnových výsledcích eurozóny v indexu nákupních manažerů PMI. Ten poklesl z 54,9 bodu na 51. To je sice stále nad 50bodovou hranicí značící růst aktivity a očekávání budoucího zlepšení, nicméně to poukazuje na lehké zhoršení nálad. „To se tak propsalo i do záporné týdenní výkonnosti širšího evropského indexu STOXX 600. „Vedle toho americký akciový index S&P 500 v uplynulém týdnu prorazil historické úrovně, když v pátek skončil na novém zavíracím maximu 3 397,19 bodu. Závěr týdne ho mimo jiné podpořila i dobrá čísla růstu výroby v USA,“ komentuje vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Index S&P 500 mění podobu

Hlavní motor růstu akciového indexu S&P 500 rozhodně představuje technologický sektor. To symbolicky stvrzuje i vývoj akcií společnosti Apple, v tuto chvíli podle tržní kapitalizace největší společnosti na světě, která ve středu svojí hodnotou jako první americká firma převýšila objem 2 bilionu dolarů. V závěru týdne společnost Apple táhla celý index, když její akcie jenom za pátek vyrostly o více jak 5 %.

 V rámci daného indexu tak můžeme vidět výrazně se rozevírající nůžky výkonnosti jednotlivých sektorů a firem. Již při reportování výsledků hospodaření za druhé čtvrtletí společností zařazených do indexu bylo patrné, že si každý sektor prochází naprosto odlišným vývojem (zveřejněno u 89 % společností indexu). Zatímco v růstu zisků se technologický sektor pohyboval okolo 0 %, veřejné služby se blížily 9 % a zdravotnictví bylo poblíž 7 %, na druhém konci se nacházely energetický a průmyslový sektor s poklesy −163,4 % a  −85 %. V tom lze spatřovat výhodu, že by se tak mělo jednat o velice diverzifikovaný index. Problém ovšem nastává ve změně vah jednotlivých sektorů a firem s tím, jak odlišně se vyvíjí jejích hodnoty akcií. 

 „To lze demonstrovat na výkonnosti celého indexu. Navzdory jeho kladnému zhodnocení k začátku roku se současně zhruba 318 společností indexu nachází za dané období v záporných číslech. Vysvětlením je nabobtnání pár úspěšných sektorů a stále větší koncentrace v rychle rostoucích akciích. To dokládá fakt, že akcie společností Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft a Facebook tvoří čtvrtinu hodnoty celého indexu. Kdyby byl přitom index počítán stejnou váhou pro každou akcii, v porovnání s výkonností z průběhu minulého týdne by místo kladných 4,5 % od začátku roku dosahoval naopak ztráty −3,5 %,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 Zajímavé rozhodně je, že úspěch pár vybraných sektorů se projevuje i v dalších indexech. V globálním akciovém indexu MSCI All Country World se součet zdravotnictví a technologií vyšplhal k podílu okolo 43 %.


Evropa zná téměř všechny výsledky
Téměř všechny společnosti zahrnuté do evropského akciového indexu STOXX 600 také už reportovaly své výsledky hospodaření za druhý kvartál 2020 (zveřejněno u 89 % společností indexu). I v Evropě technologický sektor odolal dopadům koronaviru. 82 % technologických společností zařazených do indexu překonalo odhady zisků. Daný sektor pak v souhrnu poklesl ve výsledcích hospodaření o pouhých 5 % (v indexu S&P 500 do bylo 0 %). Nejhůře dopadly zbytná spotřeba a energetický sektor. 50 % společností energetického sektoru vykázalo horší zisky, než analytici očekávali. Ve výsledku tak sektor v ziscích propadl ve druhém čtvrtletí o 142 % (v indexu S&P 500 ale dosáhl hlubšího propadu zisku −162 %). Zbytná spotřeba indexu STOXX 600 pak zaznamenala pokles zisku ve výši −165 %.

Pohled zpět
Prozatím tak pokles výsledků hospodaření podkladových akcií pro celý index STOXX 600 odpovídá −65 %. Index S&P 500 v tuto chvíli vykazuje nižší zisky o −34 %. Rozdílná zastoupení jednotlivých sektorů v indexech tak mají stěžejní dopad na konečné výsledky. Pohledem na total return, tedy výkonnost zahrnující kapitálový i dividendový výnos, se od začátku roku aktuálně index S&P 500 pohybuje u 6,5 %, zatímco index STOXX 600 je na úrovních – 8,85 %. „Například globální akciový index MSCI All Country World dosahuje kladného zhodnocení 2,6 %. I když je ale k počátku roku v plusových číslech, nedokázal se stále navrátit na nejvyšší hodnoty z poloviny února. Naopak u indexu S&P 500 můžeme nyní říct, že stanovuje nové rekordy a má tak za sebou nejrychlejší zotavení po pádu z historického maxima do medvědího trhu. Například krizi na trzích v sedmdesátých letech vyvolané zeměmi vyvážejícími ropu trvalo zotavování 1899 obchodních dnů,“ komentuje Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Richard Bechník

vystudoval Vysokou školu ekonomickou, přičemž v rámci hlavního oboru se zaměřoval na bankovnictví, pojišťovnictví a měnovou politiku. Profesní zkušenosti získal v České spořitelně a v Penzijní společnosti Komerční banky. V současnosti se jako investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select primárně věnuje problematice retailových investic. Nedílnou součásti dané pozice je monitoring a analýza finančních trhů se zaměřením na makroekonomické a geopolitické dění ve světě






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688