Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  24.08.2020 12:07:59

Burzy V4: Praha s Bratislavou se rychle zotavily, Varšava a Budapešť stále hluboko pod před-krizovou úrovní

Půl roku od pádu v důsledku korona krize se většina ekonomik celého světa zotavuje z největší poválečné krize v historii. Země, kterých ekonomika byla navázaná na cyklická odvětví jako automobilový nebo letecký sektor zaznamenávají pomalé a těžké zotavování, stejně jako vysoko proexportně směřované ekonomiky, které jsou navázané na odběratelské země. ProfitLevel se ve své analýze zaměřil na srovnání zotavování středoevropských akciových trhů. 

Zdroj: ProfitLevel 

Slovenský index je zastoupený společnostmi Tatrabanka, VUB, OTP, Tatry mountain resorts SES Tlmače, Best Hotel Properties a Biotika. První tři společnosti jsou banky, které mají v současnosti těžké časy bez žádného pozitivního výhledu. Důvodem jsou nulové úrokové sazby a zvyšující se riziko nesplácení poskytnutých úvěrů na základě čeho musí vytvářet rezervy. Další společností je TMR, která musela uzavírat svoje rezorty a čelila výpadku zisku. Na druhé straně je farmaceutická firma Biotika, která jako jedna z mála sektorů neoslabila, naopak dokonce posílila svoje postavení na trhu. Navzdory očekávání masivního propadu, index se propadl přibližně o 11,7 % a následně vzrostl a ukončil s mírnějším propadem 5,6 %. Současný problém slovenské burzy je nízká likvidita, na základě čeho není index směrodatným ukazovatelem vývoje slovenské burzy. 

 Burza našich jižních sousedů Maďarska se během pandemie propadla o 35 %, následně posilnila a v současnosti se pohybuje přibližně 19,7 % pod svým předkrizovým stavem. OTP bank s největším podílem na indexu tvoří až 36 % a stále nedosáhla ani 50 % svojí největší hodnoty. Na Druhém místě stojí Richter Gedeon, která překonala svoje maximum o 6 %. A Třetí je MOL, který na základě slabé poptávky po ropě se pohybuje 29 % pod svými maximy.

Další vybranou burzou je Varšavská burza, která se propadla přibližně stejně jako Maďarská. Díky vysoké diverzitě společnosti se burza pozvedla a skončila s 8,6% poklesem. Největší podíl má známá technologická firma CD projekt s pouze 9 %, která se v současnosti obchoduje na 24 % vyšší hodnotě než před vypuknutím koronaviru. Druhou je banka PKO bank s vysokým i současným poklesem. A třetí je producent medi KGHM Polska Miedź, která zaznamenala neuvěřitelný víc jak 42% nárůst oproti předkrizovému stavu. 

Poslední a světově nejznámější a nejlikvidnější je pražská burza, která vykázala 31,7% pokles, poté vzrostla a nyní ztrácí jen 4 % na svoje předkrizové hodnoty. Největší zastoupení na burze má AVASST, který se propadl až o polovinu. Následně se dostal na svoji předkrizovou úroveň a dokonce posilnil o 1,16 %. Druhou největší pozici zastává ČEZ, který ještě dnes ztrácí 5,6 %. Na třetím místě jsou Erste bank a Komerzbank, které stále ztrácí víc jak 35 % na svojí předkrizovou úroveň. 

 

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688