Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Podílové fondy  |  21.08.2020 10:35:51

Jsou indexové fondy skutečně nejlepším investičním nástrojem?

Investoři věnují stále větší pozornost poplatkům. A nejvíce z toho těží indexové fondy, jejichž úkolem není vyhledávat nejvýkonnější instrumenty, ale dosahovat při co nejmenších nákladech průměrných výnosů kopírováním výkonnosti trhu. Jsou však indexové fondy opravdu tím nejefektivnějším investičním nástrojem?

Najít aktivně řízený fond, který bude dlouhodobě porážet trh, je poměrně náročný úkol. V roce 2000 ve Spojených státech bylo 2 758 akciových a 1 843 dluhopisových podílových fondů. Do současnosti ale přežilo jen 41 % akciových a 42 % dluhopisových fondů, přičemž jen 22 % akciových a 10 % dluhopisových fondů v 20letém horizontu porazilo srovnávací index.

Nízkonákladové pasivní indexové fondy investorům naproti tomu nabízejí jistotu. Pokud se bude dařit trhu, bude se dařit i jim. A vzhledem k tomu, že dlouhodobě ceny aktiv na finančních trzích rostou, mají investoři výnos prakticky jistý.

Pasivní indexové fondy do svých portfolií nakupují akcie tak, aby přesně kopírovaly skladbu indexů. Existuje ale i jiný přístup. Společnost Dimensional Fund Advisors nabízí takzvané podílové fondy tříd aktiv (asset class mutual funds), které se snaží těžit z toho, že určité typy akcií mají tendenci růst rychleji než jiné, výkonnější tradičně bývají akcie firem s malou tržní kapitalizací, příznivě oceněné hodnotové akcie či akcie firem se silnou ziskovostí. DFA tak vychází ze skladby srovnávacích indexů, avšak v portfoliích upřednostňuje ty typy titulů, které historicky dosahují lepší výkonnosti.

Téměř 60 % podílových fondů nabízených v roce 2000 v USA nepřežilo a jen jeden z deseti v případě dluhopisových a dva z deseti v případě akciových porazily v 20letém horizontu srovnávací index. Ze 13 fondů tříd aktiv od společnosti Dimensional Fund Advisors jich naproti tomu srovnávací index po odečtení nákladů ve stejném horizontu porazilo 12, mnohdy navíc s významným náskokem.

 Popularita indexových fondů roste, investoři by se ale neměli rozhodovat jen podle poplatků a rezignovat na hledání alternativ. Fondy Dimensional Fund Advisors potvrzují, že lze nalézt i jiné atraktivní investiční nástroje, v tomto případě navíc schopné dlouhodobě porážet trh, a tedy i indexové fondy.

Další články najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688