Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.08.2020 19:15:31

Počasí: Pátek asi nejteplejší den roku, bude až 35 °C

pátek a sobotu vyvrcholí horké proudění na naše území. Od jihozápadu přijde horký vzduch ze Středomoří, který vznikal dokonce v rozpálené Africe. Teploty vylétnou velmi vysoko. Největší horko bude v Polabí, až 35 °C. Lokálně není vyloučeno 36 °C. Také zbytek republiky pod 600 m n. m. zaznamená tropické teploty 30 až 35 °C. Teplota bude představovat velkou zátěž pro děti, starší osoby a nemocné. Horko bude pokračovat i v sobotu. Na Moravě bude až 34 °C. Od západu se do počasí začne vměšovat studená fronta. Na ní se objeví silné bouřky, ale zejména jen ve východní polovině republiky v sobotu večer a v noci na neděli.

Citelnější ochlazení tak přijde až v neděli. Oproti pátku a sobotě klesne teplota asi o 8 °C. Podle modelů se po ochlazení začnou teploty znovu zvyšovat až k 30 °C. Vzhledem ke konci srpna a začátku září ale už vlny veder začnou slábnout a delší noci přinesou příjemné ranní ochlazení. Srážky chybí jen v severozápadních Čechách, kde je místy mírné sucho. Zbytek republiky je nadále zásoben půdní vláhou.

Počasípátek, o víkendu i po něm

pátek bude jasno až skoro jasno. Jen přechodně polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Na západě k večeru přibývání oblačnosti. Teploty 30 až 34 °C. V Polabí i 35 °C.

V sobotu bude jasno až polojasno. Během dne od západu na frontě skoro zataženo a místy bouřky a přeháňky. Na východě často silné. Teploty 29 až 34 °C, na západě už jen 26 °C.

V neděli bude oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 22 až 26 °C.

V pondělí bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Teploty 21 až 25 °C.

Od úterý bude skoro jasno, polojasno. Teploty začnou stoupat. Další fronta dorazí kolem čtvrtka. 

Počasí 21.8.2020


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty