Patria (Patria Finance)
Komodity  |  20.08.2020 15:22:07

Ropný trh přešlapuje na místě, paleta rizik však zůstává

Ropa pokračuje v přešlapování na místě, přičemž v posledních dvou týdnech uzavírala severomořská ropa Brent obchodování v super-úzkém rozmezí jednoho dolaru 44,50-45,50 USD/barel. Mizivá volatilita je reakcí na absenci významnějších cenotvorných událostí; v mezičase je tak pozornost trhu upřena především na tradiční týdenní statistiky k zásobám, jež potvrzují probíhající rebalancování ropného trhu.


Na odbourávání přebytečných zásob ropy má kromě normalizace ropné poptávky zásadní podíl také omezování produkce ze strany členských zemí OPEC+. Ty v tomto týdnu znovu potvrdily platnost těžebního závazku v rozsahu 7,7 mil. barelů denně. Z pohledu trhu přitom nebylo ani tak zajímavé samotné potvrzení pokračujících škrtů, jako spíš otázka jejich plnění. To bylo v červenci kolektivně na solidní úrovni 98 %. Nadále však platí, že ne všechny státy jsou v plnění škrtů zcela disciplinované – příkladem budiž Irák a Nigérie, na které byl v průběhu jednání vyvíjen největší tlak.

Aliance OPEC+ zároveň zdůraznila přetrvávající nejistotu ohledně normalizace ropné poptávky, a to zvláště v situaci hrozící druhé vlny pandemie koronaviru. Saúdské Arábii a spol. se prozatím podařil delikátní akt mírného navýšení produkce a udržení stabilní ceny ropy. V případě, že se přírůstky k ropné poptávce zastaví, nebo by se samotná globální spotřeba ropy dokonce opět propadla, existuje vážné riziko, že aliance nebude s to adekvátně reagovat. Nakonec z historického pohledu platí, že kartel byl málokdy schopen optimálně reagovat na významný poptávkový/nabídkový šok (a nejinak tomu bylo na počátku koronakrize).

Přestože paleta cenověnegativních rizik zůstává nadále pestrá, náš základní scénář v tuto chvíli nemáme důvod měnit, neboť zůstává podpořen slibným fundamentálním vývojem. Pro tento rok počítáme s průměrnou cenou ropy Brent na úrovni 44 USD/barel, v roce 2021 pak 53 USD/barel.

Autorem je Dominik Rusinko.

Makroekonomický analytik ČSOB, kam nastoupil krátce po dokončení studií na Masarykově univerzitě v Brně. Během studií absolvoval stáže v Paříži či Bruselu. Věnuje se tématu komoditních trhů se zaměřením na ropu a základní, resp. drahé kovy. Mezi další oblasti jeho zájmu patří rozvíjející se trhy, především Rusko a Turecko.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688