Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  20.08.2020 09:25:26

Pohonné hmoty zlevňují, pomáhá jim posilující koruna. Zlevnění je však jen dočasné, cena ropy na světových trzích totiž dále roste

Pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu pokračovaly ve svém zlevňování. Navázaly tak na pokles cen z předchozího týdne, jenž byl první od začátku května. Zlevňování je však nadále jen poměrně mírné. Ceny se tak výrazněji nemění už poslední zhruba měsíc. Průměrná cena benzínu Natural 95 v uplynulých sedmi dnech zmírnila svůj pokles na pět haléřů na litr a činí nyní 27,96 koruny za litr. Nafta naopak ve zlevňování přidala a je nyní levnější o devět haléřů v porovnání se situací před týdnem. Litr stojí 27,46 koruny.

Zlevňování pohonných hmot, které nastává po zhruba třech měsících, je však jen dočasného rázu. Cena ropy na světových trzích totiž v srpnu dále roste. Od začátku měsíce je barel ropy Brent dražší o další zhruba 3,5 procenta.

Současně ovšem koruna obnovila své posilování vůči dolaru. Včera uzavřela na kursu pod 21,90 koruny za dolar, tedy na nejsilnější úrovni od září 2018. Na začátku srpna přitom byla o zhruba 55 haléřů slabší. Toto zpevnění tlumí efekt rostoucí dolarové ceny ropy na světových trzích do té míry, že výsledkem je nakonec právě mírný pokles cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Cena benzínu i nafty v ČR se vyvíjí se zhruba dvoutýdenním zpožděním za vývojem cen ropy na světovém trhu.

Zlevnění pohonných hmot z předchozích sedmi dní je ovšem tedy jen přechodné. Potenciál koruny k dalšímu posilování je omezený, přičemž ropa se na svých relativně vysokých cenových úrovních, blízko více než pětiměsíčního maxima, udrží. V dalším týdnu budou ceny pohonných hmot v ČR stagnovat.

Podle mezinárodního srovnání je benzín levnější než v Česku tradičně v Polsku, ale také ve Slovinsku, Bulharsku či Rumunsku. V Maďarsku a Rakousku je srovnatelně drahý. Na Slovensku, v Chorvatsku a také tradičně v Německu či v Itálii je dražší. Nafta je levnější než v ČR v zemích, jako je opět Polsko, Bulharsko či Rumunsko, ale také ve Slovinsku. V Rakousku a na Slovensku je její cena srovnatelná. V Maďarsku, Německu, Chorvatsku či Itálii je cena nafty vyšší.


TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

23.08. 20:57  PHM (Jiří kuchta)

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Po 10:17  16. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 19,38 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste