mzcr.cz (MZ ČR)
Cestování  |  14.08.2020 00:00:00

Ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy covid-19 bude od 24. 8. vyřazeno Španělsko. Po návratu z něj bude potřeba negativní test, nebo nástup do karantény

Ministerstvo zdravotnictví ČR na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a na základě vyhodnocení epidemiologické situace aktualizovalo seznam zemí s nízkým rizikem nákazy COVID-19. S účinností od pondělí 17. srpna nedochází k zásadním změnám. S účinností od 24. srpna bylo ze seznamu vyřazeno Španělsko. Při návratu ze Španělska po 24. srpnu tak bude nutné nechat se otestovat na COVID-19, nebo nastoupit do karantény. Nová pravidla budou mít také zaměstnavatelé pracovníků z Belgie a Malty.

Od pondělí 17. srpna 2020 dochází ke změnám pouze u povinností, které mají zaměstnavatelé zahraničních pracovníků. Nově bude nutné vyžadovat test po příjezdu zaměstnancůBelgie a Malty. Tato povinnost trvá v případě příjezdu zaměstnancůBulharska, Lucemburska a Španělska. Opatření se už naopak nebude týkat Portugalska a Švédska

Toto pravidlo platí rovněž pro země neuvedené na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19 (většina zemí mimo EU). Týká se i státních příslušníků, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území těchto států. Pokud tyto osoby test nepředloží, není možné je pustit do provozoven a na pracoviště daného zaměstnavatele. Výjimku pak tvoří osoby, které Českou republikou pouze projíždí a nezdrží se tady déle než 12 hodin.

Nutnost mít negativní test na COVID-19 ze strany zahraničních pracovníků z některých zemí je reakcí na zvýšené počty případů nákazy, ke kterým u zahraničních pracovníků dochází. Další zhodnocení epidemiologické situace bude provedeno za týden.

Od pondělí 24. 8. 2020 dojde ke změnám pro české občany a cizince, kteří do České republiky přicestují ze Španělska. To totiž bude vyřazeno ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy COVID-19. Bezprostředně po návratu do ČR tak bude platit povinnost telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem kontaktovat příslušnou krajskou hygienickou stanici (podle místa trvalého bydliště) a bezodkladně se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na SARS CoV-2. Výsledek je pak nutné oznámit dané hygienické stanici nejpozději do 72 hodin od vstupu na území ČR.

Do té doby jsou tyto osoby povinné nosit ochranné prostředky dýchacích cest. Omezený je také jejich volný pohyb. A to s výjimkou cest do zaměstnání, pohybu v zaměstnánícest do vzdělávacích institucí a pohybu v rámci výkonu této činnosti, cest k výkonu podnikatelské nebo obdobné činnosti, cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb, k zajištění péče o děti, k zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, cest za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí, cest zpět do místa svého bydliště a účasti na pohřbu. Neplatí ale, že by osoby vracející se ze Španělska nemohly využívat hromadnou dopravu a taxi službu.

V případě neabsolvování testu bude dotyčný muset podstoupit 14denní karanténu.

Výjimku z tohoto opatření budou mít ti, kteří do ČR přicestují z autonomního společenství Kanárské ostrovy. Povinnost jít na test nemají také osoby, které ve Španělsku pobývaly dobu kratší než 12 hodin a děti mladší pěti let.


I nadále platí doporučení, která Ministerstvo zdravotnictví vydalo pro pobyt v přímořských oblastech.


Všichni občané by měli:

  1. vyhýbat se místům, kde se pohybuje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách (bary, restaurace, noční podniky atd.),
  2. dodržovat vzdálenost alespoň 2 metry od cizích osob – a to uvnitř i venku,
  3. používat roušku při cestování hromadnou dopravou,
  4. dodržovat zásady hygieny rukou – především před jídlem nebo po cestě hromadnou dopravou,
  5. pokud jsou v konkrétní zemi jiné nebo přísnější podmínky, důrazně doporučujeme je dodržovat.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde. Další informace ohledně cestování z a do zemí mimo EU naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688