mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.08.2020 09:37:13

Rakousko prodlužuje kurzarbeit. popularita home office roste

Rakouská vláda po dohodě se zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů dále prodloužila kurzarbeit, který poběží ve třetí fázi až do konce března 2021.

Ilustrační foto: Shutterstock

Do září platí, že v rámci programu Corona-Kurzarbeit musí zaměstnanci odpracovat minimálně 10 % a maximálně 90 % původní pracovní doby, od října se model upravuje na minimálně 30 % a maximálně 80 % původní pracovní doby. Podle posledních průzkumů upřednostňují rakouští zaměstnanci práci z domova i přesto, že tak mnozí vykonávají mnohem více přesčasů a jejich zaměstnavatelé se jim v tom snaží vyjít vstříc.

VYŠŠÍ DŮVĚRA K ZAMĚSTNANCŮM

V tomto ohledu je tak patrný vzestup důvěry mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, co se výkonu a efektivity práce z domova týká. V mnoha rakouských firmách tak v současné době zůstává pouhá čtvrtina zaměstnanců, zbytek pracuje z domova. Model home office podle posledních informací a průzkumů mezi zaměstnanci praktikuje téměř 60 % firem a podle průzkumu by zaměstnanci nadále upřednostňovali práci z domova minimálně ve dvou až třech dnech pracovního týdne.

Některé rakouské pojišťovny nyní přešly na práci na směny, střídání svých zaměstnanců na pracovišti po týdnu a hodlají v tomto modelu pokračovat i v průběhu podzimu. Siemens již nyní odhaduje, že minimálně 140 tisíc zaměstnanců, tedy více než polovina zaměstnaných, bude nadále z domova pracovat dvakrát týdně.

POPULARITA HOME OFFICE ROSTE

Země našich jižních sousedů vykazovala před vypuknutím koronavirové krize nižší podíl zaměstnanců, kteří pracovali doma, ve srovnání s Německem a dalšími evropskými státy. Jejich podíl v Rakousku činil pouhých 5,8 %, zatímco v Nizozemsku nebo Finsku byl počet lidí využívajících home office téměř dvojnásobný. Home office budou nadále využívat zaměstnanci v sektoru IT, energetice nebo veřejné správě. Ekonomové tak předpovídají, že home office se do budoucna ustálí u minimálně 45 % zaměstnanců.

To vede ke zvýšené poptávce po vybavení domácích kanceláří. Kromě notebooků, monitorů, tiskáren, kabelů, webových kamer, VPN sítí nebo zesilovačů signálu wifi se jedná o Cloud Computing, Distance Learning včetně aplikací pro tvorbu a úpravu videí, výukový software, řešení pro online konference. Rostoucí zájem je možné očekávat také v dalších oblastech, jakými jsou řešení pro zpracování a analýzu dat v podobě Big Data, vizualizace dat a nástroje pro modelování a simulaci, informační a komunikační technologie v lékařství a telemedicíně, služby plánování a vývoje telekomunikační infrastruktury, inovativní systémy logistiky a skladování nebo doručovací a balíkové služby na míru.

Pavlína Šrámková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Rakousku

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.11.2020Deset největších chyb na home office Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
26.10.2020Home office: Jak efektivně pracovat z domova Michal Bürger (eMClient)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688