Martin Kršňák (Asseco Solutions)
Okénko pro podnikatele  |  19.08.2020 09:55:52

Jak postavit byznys na pevných základech? Pomůže ERP systém, co poroste s vámi

Máte v hlavě skvělý byznys plán? Nechybí vám ten drive něco nového rozjet v nelehké době? Jenže co když vám trochu chybí kapitál? Je opravdu nutné „začínat pozvolna“?

 

 

Think big nemusí stát miliony

Českým podnikatelům jsou mnohdy za vzor dávány americké protějšky. V USA jakoby snad ani nebyl startup, který nepomýšlí na globální úspěch a nemá počáteční investici v řádu milionů dolarů. Ve skutečnosti je to ale nesmysl. I v USA jsou malá truhlářství, malí řemeslníci, začínající producenti zeleniny atd. A všichni ti začínají v malém, stejně jako čeští truhláři, řemeslníci, producenti zeleniny atd.

Rozdíl občas může být jen v mindsetu, tedy nastavení mysli. Někteří podnikatelé míří vysoko už od začátku. Někdy se může lišit jen zamýšlené tempo růstu, ale už od začátku je prostě jasné, že tahle živnost by se jednou měla změnit ve větší firmu, co bude živit pár lidí a budou o ní vědět i mimo naši lokalitu. Je ale opravdu potřeba mít pro takto nastavený start firmy schované v šuplíku miliony?

 

Chytré investice dělají úspěšné podnikatele

Situace okolo koronaviru jasně ukázala, že přežijí hlavně ty podniky, co se umí rychle adaptovat, a to zejména po stránce procesů, využití nových příležitostí a samozřejmě i redukce fixních nákladů. Abyste ale dokázali procesy i v malé firmě o pár lidech rychle adaptovat, musíte k tomu mít nástroje. Jedině pak můžete pokračovat v růstu i za turbulentně se proměňujících okolností i v situacích, kdy se rychle mění personální obsazení. Ideální je proto už co nejvíce od začátku používat profesionální podnikový informační systém. Jenže kde vzít na něj ty miliony? Odpověď zní naprosto jednoduše – vůbec nikde.

Jak to zařídit? Existují totiž ERP řešení, která umožňují postupný růst. Zkrátka s tím, jak roste firma, roste i informační systém, a logicky i jeho finanční náročnost. Každý podnikový informační systém má celkové náklady vlastnictví závislé na počtu uživatelských licencí. Čím méně zaměstnanců, tím je systém levnější. Jenže existují i takové informační systémy, jejichž nákladovost je závislá na počtu využívaných funkcionalit. A čím menší firma, tím méně funkcí systému vlastně potřebuje. 

 

Nevytahuju se, rostu

Takovým systémem je například ryze český HELIOS Easy. Jak už samotný název systému napovídá, je velmi jednoduché s ním začít. HELIOS Easy je určen právě pro ty podnikatele, kteří zatím pracují v pár lidech, ale mají ambici vše dělat už od začátku profesionálně, aby firma byla připravena na budoucí růst, a třeba i exit jejích zakladatelů. HELIOS Easy je tak vlastně převlečeným profesionálním systémem HELIOS Orange, který v Česku a na Slovensku využívají i velké průmyslové podniky, farmaceutické firmy nebo velkoobchody. 

V okamžiku, kdy firma z funkcionalit HELIOSu Easy vyroste, stačí jen dokoupit příslušné moduly např. pro strojírenskou či elektrotechnickou výrobu, výrobu plastů, logistiku, maloobchod, velkoobchod, cla apod. a firma může pokračovat plynule dál. Všichni uživatelé přitom používají stejný systém, stejná data, stejné přístupy. Velkou výhodou HELIOS Easy je i to, že nepotřebuje vlastní serverovou infrastrukturu. Malá firma tak nemusí začínat statisícovou investicí do serveru, UPS a profesionální správce systému. Vše si totiž může pořídit ve formě cloudové služby ERPORT, přímo od samotného tvůrce systému.

 

Nebojte se začít pořádně

Rozdíl mezi úspěšnou a neúspěšnou firmou často nespočívá v počátečním kapitálu, který firma „projedla“, než našla první zákazníky. Stojí spíš na chuti a odhodlání jejích zakladatelů, a pak na tom, jak pevné daly firmě základy. Jestli „všichni dělali všechno“ a někdo to pak začal psát do Excelu, anebo jestli už od začátku využívala vhodné nástroje.

Martin Kršňák

Martin Kršňák se v oblasti IT pohybuje více než 15 let. Působil na obchodních pozicích v přímém i nepřímém obchodu, šest let vedl oddělení partnerské sítě v Asseco Solutions a v posledních 4 letech působí na pozici Business Development Director.





Asseco Solutions, a.s.

Asseco Solutions je největším producentem podnikových informačních systémů na českém a slovenském trhu. Softwarové aplikace z jeho produkce jsou distribuovány i na dalších trzích v rámci střední Evropy. Společnost se zabývá nejen vývojem, ale také implementací a podporou specializovaných systémů a již téměř 30 let přináší svým zákazníkům nejmodernější technologie.

Podnikové informační systémy HELIOS z produkce Asseco Solutions plně pokrývají potřeby velkých, středních i malých firem a ostatních ekonomických subjektů v nejrůznějších oblastech působení.

Více na www.helios.eu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)

Přečtěte si také:

22.11.2023Spotify stojí na pevných základech Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688