Tomáš Děkan (Porovnej24.cz)
Finanční rady  |  18.08.2020 13:57:10

Cestovní pojištění a koronavirus

Často kladená otázka související s letošní dovolenou je: „Jak ovlivnil cestovní pojištění koronavirus?” Situace u nás i v cizině se mění každým dnem. Některé regiony jsou klidnější než jiné, ale během 14denní dovolené se může stát mnohé.

Jestliže byste rádi vyrazili za hranice, sledujte rozhodně zprávy Ministerstva zdravotnictví a příslušné webové stránky země, do které se chystáte. Je třeba dodržovat bezpečnostní opatření. A to nejen kvůli nám samotným, ale hlavně kvůli lidem z ohrožených skupin, kteří by mohli na naši nedůslednost doplatit i cenou nejvyšší.

 U každé dovolené je vhodné zřídit si cestovní pojištění. Jak ale cestovní pojištění koronavirus ovlivnil? Přinášíme vám přehled otázek a odpovědí, které se věnují tématu cestovní pojištění a koronavirus. Rozhodně se však při podepisování jakékoli smlouvy ujistěte, že ta vaše opravdu splňuje všechny požadavky, které máte.

Cestovní pojištění koronavirus pokrývá ve specifických případech

Cestovní pojištění ve většině případů kryje zdravotní výlohy spojené s nemocí Covid-19 pouze v případě, že vycestujete do země, která při vašem příjezdu není riziková. Jako neriziková je země, která je na semaforu zasažených zemí Ministerstva zahraničních věcí (MZV) označená zeleně či oranžově. Seznamy rizikových zemí a zmíněný semafor najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí a případně Světové zdravotnické organizace (WHO).

Zkráceně řečeno, cestovní pojištění koronavirus pokrývá, pokud se vypravíte do země, která není označena dle MZV nebo WHO jako riziková. Pokud se země přesune do červené zóny semaforu až po vašem příjezdu, pak pojištění nákazu koronavirem kryje zcela standardně. Některé pojišťovny (například AXA) kryjí onemocnění koronavirem i u výjezdu do velmi rizikové země za pracovním či jiným nezbytným účelem.

Do silně zasažených zemí však raději necestujte, vyhnete se zbytečnému stresu a případným komplikacím.

Náklady na léčebné výlohy nesouvisející s koronavirem (zlomenina, spálenina,…) budou kryty pojištěním běžně i v zemích, které jsou rizikové. Jedná se totiž o standardní součásti cestovních pojištění.

Storno zájezdu kvůli koronaviru

Dle občanského zákoníku lze stornovat zájezd kvůli koronaviru v případě, že se stát náhle přesunul na semaforu MZV mezi červené. Zrušíte-li zájezd bez prokazatelného důvodu, můžete jako u normálního storna očekávat až 80% poplatek (samozřejmě pokud nemáte pojištění storna zájezdu).

Karanténa na dovolené

V případě, že máte uzavřené cestovní pojištění a koronavirová situace se nově zhorší ve vaší oblasti, může se stát, že budete nuceni zůstat například v hotelu v karanténě. Na takovou situaci cestovní pojištění pohlíží jako na pobyt v nemocnici. Minimálně první tři dny ho bude platit pojišťovna. Toto se samozřejmě odvíjí od typu uzavřené pojistky. Následně by měl náklady spojené s pobytem uhradit stát nebo kraj, který karanténu nařídil.

Vyrážíte-li na dovolenou do zahraničí, ujistěte se, že vaše cestovní pojištění koronavirus pokrývá tak, jak jsme popsali výše v článku. Připravte se na jakoukoliv variantu, zachovejte chladnou hlavu a myslete na bezpečí své i ostatních.

Tomáš Děkan

Financím se věnuji v Porovnej24.cz od roku 2015. Baví mě na nich jejich užitečnost. Pokud má člověk sjednané správné pojistky, mohou člověku doslova zachránit život. Investice pak mohou být naopak skvělým příjmem i pro obyčejné lidi.




Porovnej24.cz

Porovnej24.cz se zaměřuje na srovnání a sjednání finančních produktů přes internet. Prostřednictvím portálu máte nejen možnost porovnat si produkty pojišťoven a dodavatelů energií a vybrat si pro vás ten nejvýhodnější, ale i uzavřít si pojištění nebo koupit energie on-line. Nemusíte nikam chodit a nikde čekat, získáte tu nejlepší cenu na trhu s množstvím slev.

Více na https://www.porovnej24.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688