Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.08.2020 06:14:04, aktualizováno 23.08.2020 09:04:20

Bloomberg: Místo písmene V čeká Evropu jen ptačí křídlo

Úleva, která nastala, když hospodářská aktivita v Evropě po skončení karantény prudce ožila, pomalu ustupuje chmurám. Zdá se , že úplné zotavení je ještě daleko. Naděje na oživení ve tvaru písmene V přetrhla data, která ukazují, že aktivita se výrazně zpomaluje (nebo dokonce stagnuje) pod úrovní před krizí.

Hlavním zdrojem obav je to, že některé země možná budou muset znovu zavést karanténní opatření, která jejich ekonomiky primárně ochromila. Počty nakažených virem rostou po celém kontinentu. Lidé využívají vrcholné prázdninové sezóny k cestování a setkávání s přáteli a rodinou.

„Produkt se prudce zvýšil, jakmile došlo ke zrušení karantény, ale nyní to vypadá, že se zotavení v Evropě zastavilo mezi 5 % a 10 % níže oproti normálu. Pravidla sociálního distancování, opatrnost spotřebitelů a vnější poptávka snížily strop ekonomiky. Bohužel, i tato utlumená úroveň aktivity může být neslučitelná s udržením viru na uzdě,“ řekl Jamie Rush.

I když se lidé pohybují více, nechodí nakupovat nebo jíst do restaurací tak jako před krizí. Očekává se, že zásah do odvětví cestovního ruchu se bude dále zhoršovat, protože se zavádějí omezení jako povinné karantény po návratu z určitých zemí.

Pro mnoho lidí ten nejhorší hospodářský propad teprve přijde. Trhy práce byly dosud do značné míry chráněny masivními vládními programy a půjčkami. Vzhledem k tomu, že tato podpora se postupně ukončuje, očekává se, že nezaměstnanost výrazně vzroste, což bude znamenat další šok pro poptávku.

Existují již varovné signály - v první polovině roku přišla eurozóna o 4,9 milionu pracovních míst a vymazala tak téměř polovinu pozic vytvořených od poslední recese. Vyhlídka na další snížení počtu pracovních míst poškozuje důvěru a vybízí spotřebitele, aby spíše šetřili, než utráceli.

Ekonomiky eurozóny pravděpodobně zaznamenají ve třetím čtvrtletí působivý růst, ale o vyrovnání tohoto rozdílu nemůže být řeč. Ani u Německa, kde byl počet obětí na koronavirus nižší a ekonomický propad mělčí, ekonomové v příštím roce neočekávají návrat k předkrizovým úrovním produkce.

"Ekonomika se pravděpodobně zotaví podstatně pomaleji, než jak klesala," uvedla Bundesbank ve své měsíční zprávě s argumentem, že na vývoz a investice společností dopadá nejistota ohledně nových infekcí. "To bude pravděpodobně bránit širšímu oživení poptávky po německém průmyslovém zboží." Dokud nebude k dispozici „účinné lékařské řešení“, „ekonomická aktivita zůstane omezená i v některých částech sektoru domácích služeb,“ uvedla centrální banka.

To znamená, že místo oživení ve tvaru písmene V, připomíná tvar evropského hospodářského výhledu spíše ptačí křídlo. Tento termín ve svých prognózách používala francouzská centrální banka.

To se vztahuje na všechny sektory, i když některým se daří hůře. Francouzské hotely a restaurace například stále vykazují poptávku daleko pod normální úrovní, zatímco výroba automobilů a farmaceutický průmysl, které rychle vzrostly, nyní stagnují a podle průzkumu centrální banky mohou v srpnu dokonce poklesnout.

Francouzská vláda si stanovila za cíl dosáhnout v roce 2022 návratu na úroveň z roku 2019. Ve čtvrtek však ministr financí této země varoval, že pokud by pandemie získala půdu pod nohama kvůli ignorování pravidel sociálního distancování a nošení roušek, mohl by se tento cíl zmařit.

"Hospodářské oživení je na dosah - je pomalé, ale jisté," řekl Bruno Le Maire. "V následujících dvou letech máme všechny předpoklady pro zotavení, ale všichni musíme být zodpovědní."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688