Devět výrobců ze Středočeského kraje si převzalo ocenění Regionální potravina

V pražském Národním zemědělském muzeu se v sobotu u příležitosti Dne zemědělství a potravinářství předávala ocenění Regionální potravina. Prestižní značku převzalo celkem devět výrobců ze Středočeského kraje, jejichž výrobky byly v rámci jedenáctého ročníku soutěže Regionální potravina hodnotitelskou komisí vybrány jako ty nejlepší z nejlepších.

„Naše farma hospodaří od samého počátku v systému ekologického zemědělství. Cílem je produkce kvalitních potravin vyráběných podle tradičních receptur a v souladu s přírodou. Dělá nám radost vyrábět produkty, které jsou poctivé, chutné a bez jakýchkoli konzervantů, zahušťovadel, barviv, sušeného mléka a stabilizátorů. Při výrobě používáme pouze mléko, mikrobiální kultury a syřidlo,“ říká Alžběta Kosařová z farmy Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o, která v letošním ročníku bodovala se svým Žervé. Každý člověk by si dle ní měl ve svém regionu najít svého pekaře, mlékaře, uzenáře, nakupovat od něj jeho potraviny a věřit jeho práci.

Značku Regionální potravina Středočeská 2020 získaly tyto výrobky:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované PAŠTIKA S PEČENÝM MASEM

Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Jestřebický Rancher

WIFCOM a.s.

3. Sýry včetně tvarohu Žervé

Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní Zakysaná smetana z obce Ohaře

PROTECO AGRO s.r.o.

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Žitný chléb 600g

CVRČOVICKÁ PEKÁRNA, s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Hruškové tartaletky

Integrovaná střední škola, Jesenice, Žatecká 1

7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) 100% Jablečný mošt odrůdový

Ing. Pavel Voráček

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Hrách zahradní

HANKA MOCHOV s.r.o.

9. Ostatní Selský hovězí guláš

Zdeněk Absolon s.r.o.

 

Prestižní ocenění výrobci převzali z rukou Mgr. Jana Veselského, koordinátora Celostátní sítě pro venkov pro Prahu a Střední Čechy. Značku Regionální potravina mohou získat malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 311 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy