Devět výrobců ze Středočeského kraje si převzalo ocenění Regionální potravina
„Naše farma hospodaří od samého počátku v systému ekologického zemědělství. Cílem je produkce kvalitních potravin vyráběných podle tradičních receptur a v souladu s přírodou. Dělá nám radost vyrábět produkty, které jsou poctivé, chutné a bez jakýchkoli konzervantů, zahušťovadel, barviv, sušeného mléka a stabilizátorů. Při výrobě používáme pouze mléko, mikrobiální kultury a syřidlo,“ říká Alžběta Kosařová z farmy Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o, která v letošním ročníku bodovala se svým Žervé. Každý člověk by si dle ní měl ve svém regionu najít svého pekaře, mlékaře, uzenáře, nakupovat od něj jeho potraviny a věřit jeho práci.
Značku Regionální potravina Středočeská 2020 získaly tyto výrobky:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované | PAŠTIKA S PEČENÝM MASEM
Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Jestřebický Rancher
WIFCOM a.s. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Žervé |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Zakysaná smetana z obce Ohaře |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Žitný chléb 600g
CVRČOVICKÁ PEKÁRNA, s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Hruškové tartaletky |
7. | Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) | 100% Jablečný mošt odrůdový
Ing. Pavel Voráček |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Hrách zahradní |
9. | Ostatní | Selský hovězí guláš
Zdeněk Absolon s.r.o. |
Prestižní ocenění výrobci převzali z rukou Mgr. Jana Veselského, koordinátora Celostátní sítě pro venkov pro Prahu a Střední Čechy. Značku Regionální potravina mohou získat malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 311 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Praha se loni rozrostla o 27 406 lidí, bytová výstavba za tímto trendem stále výrazně zaostává
- Stav zásob plynu v Česku stále postupně klesá a blíží se k 59% naplněnosti zásobníků - odhad nevyšel a zásoby klesly pod 60 %. Stav zásob oproti loňskému roku je nyní o 7,45 % vyšší
- Jihočeská Volyně nabídne vize pro celé české stavebnictví. Na dva dny se stane světovým centrem dřevostaveb
- Nájemní vztah se digitalizuje. Elektronický podpis nabízí již polovina pronajímatelů
- Copernicus: Sopečné emise SO2 z Islandu dosáhnou kontinentální Evropy
- PRŮZKUM: Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě