Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  17.08.2020 15:55:42, aktualizováno 23.08.2020 09:03:20

Lidya: Pětina malých a středních podniků nebude mít na daně, řada z nich skončí


Daňové přiznání příjmů právnické osoby mohou firmy letos kvůli koronaviru podat až 18. srpna. Alespoň takový je poslední, několikrát posouvaný, termín. Že je toto opatření na místě potvrdily průzkumy společnosti Lidya. Podle nich si před nouzovým stavem na daně plánovalo půjčit 7 % podnikatelských subjektů. Ekonomická situace řady z nich se ale výrazně zhoršila a podle aktuálních dat na daně nemá 17 % malých a středních firem, 14 % z nich zřejmě bude muset ukončit činnost. Průzkumy probíhaly v únoru a srpnu 2020.

Nouzový stav, který trval od 12. března do 17. května, přinesl řadě podniků vážné ekonomické problémy. Na ty vláda reagovala několika podpůrnými programy, i třeba odložením data pro platbu daní a povinných odvodů. Termín pro zaplacení daně z příjmu právnické osoby byl odložen na toto úterý, tedy 18. srpna. „Podle dostupných informací ale ani podpora ani různé odklady nepřinesly zejména malým a středním podnikům dostatečnou a dlouhodobou pomoc a úlevu,“ vysvětluje šéf české pobočky finanční společnosti Lidya Libor Vaníček a dodává: „První velká zkouška pro sektor SME nastane nyní, při platbě daní.“ Podle aktuálního průzkumu společnosti Lidya totiž 17 % malých a středních podniků nebude na zaplacení daní mít.

 

Nemáme na daně, končíme

Ještě v únoru si přitom podle společnosti Lidya na daně plánovalo půjčit jen 7 % firem. Jak vyřešit současný nedostatek financí? Podle srpnového průzkumu to 57 % dotázaných firem zatím neřeší. „Z naší zkušenosti je zřejmé že řada firem stále spoléhá další posun termínu placení daní, popřípadě přímo na odpuštění odvodů, další vládní podpůrné programy nebo třeba na to, že firma na poslední chvíli získá půjčku od banky. Šance, že nastane některá z těcho variant, je ale mizivá.“ vysvětluje Libor Vaníček. Právě od banky si chce na daně půjčit 10 % firem v problémech, stejný podíl se s prosbou o peníze obrátí na známé a 7 % požádá o další odklad splátek úvěrů, aby měly volné prostředky. „Fatální následky, tedy ukončení činnosti, hrozí s blížícím se termín 14 % firem, které nemají prostředky na zaplacení daní. To je alarmující zjištění a je evidentní, že negativní dopady koronakrize na firemní sektor budou pokračovat i v dalších měsících, možná i letech,“ uzavírá Libor Vaníček.

24.08. 16:51  Konce (Milda)
24.08. 08:47  Psaní lhaní (Vlk)
23.08. 19:55  Psaní lhaní (fic)
23.08. 13:23  Podnikatelské riziko (Vlk)
23.08. 12:39  Podnikatelské riziko (Libor)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688