plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  13.08.2020 00:00:00

Plzeň hostila speciální letní soustředění, do města přijeli etičtí hackeři

Plzeň hostila speciální letní soustředění, do města přijeli etičtí hackeři

Západočeská metropole hostila 12. a 13. srpna speciální skupinu odborníků zaměřených na IT a kybernetickou bezpečnost. Do Plzně se v rámci letního soustředění celorepublikové kybernetické soutěže sjeli ti nejlepší – takzvaní etičtí neboli bílí hackeři České republiky. Tito specialisté ve věku do 25 let tvoří protipól klasických hackerů. Vyhledávají slabá místa v systému, ale nezneužívají je pro nelegální činnost, naopak na chyby upozorňují, aby mohly být včas odstraněny. Potřebné zázemí a podporu zajistil účastníkům prestižní akce, mezi nimiž nechyběli ani Západočeši, SIT Port Správy informačních technologií města Plzně, jehož pracovníci se zabývají rozvojem technické komunity a inovativních startupů.

foto: Správa informačních technologií města Plzně

„V Plzni se dlouhodobě věnujeme podpoře technického vzdělávání a snažíme se rozvíjet studenty a mladé lidi v nejrůznějších oblastech spojených s moderními technologiemi. Konkrétně odvětví kybernetické bezpečnosti se stalo v posledních letech víc než zásadní a já jsem moc rád, že v Plzni dokážeme vytvořit prostor pro setkávání a zdokonalování dovedností budoucích špiček ve svém oboru,“ řekl primátor města Martin Baxa.

Kybersoutěž, již pořádá nezisková organizace AFCEA, je aktivitou, kde studenti z celé České republiky poměřují své znalosti a dovednosti v oblasti kybernetické bezpečnosti. Soutěžní klání vzniklo jako reakce na nedostatek odborníků v této oblasti a zaměřuje se na šíření osvěty a rozvoj talentů v oboru již od základních škol. Odborníků na kybernetickou bezpečnost je totiž celosvětově nedostatek, přičemž oblast informačních systémů a sítí se velice dynamicky vyvíjí a zároveň roste počet nástrojů, pomocí kterých lze škodit či získávat data.

Do Plzně přijelo celkem 16 studentů středních a vysokých škol z celé republiky – šlo o nejúspěšnější účastníky kybernetické soutěže, ať už finalisty letošního ročníku, studenty, kteří v minulých ročnících uspěli, členy reprezentačního týmu nebo reprezentanty se zkušeností z evropských soutěží. „Letní soustředění začalo v Praze na ČVUT FEL, kde čekala na soutěžící řada aktivit a důležitý úkol – vyluštit šifru, díky které odhalili souřadnice plzeňského SIT Portu, kam se přesunuli plnit další zadání. Čekal na ně noční hackerský maraton s nejrůznějšími úkoly, od hackování sítí, kryptoanalýzy až po zranitelnost webů a tak dále. Úlohy, které soutěžící řeší, nepatří mezi lehké a skupinka, která přijela do Plzně, patří mezi elitu.  Pro představu, v loňském roce se do prvního kola přihlásilo více než 4500 osob, ze kterých po několika kolech do finále postoupilo 35 nejlepších. Naše zkušenosti ukazují, že jejich znalosti v oboru jsou na velmi vysoké úrovni a snadno se vyrovnají specialistům z praxe, tito mladí lidé mají obrovský potenciál a význam pro budoucnost, na kterou musíme být připraveni,“ vysvětlil Jaroslav Burčík, místopředseda a spoluzakladatel soutěže, jenž zároveň působí jako ředitel Centra pro kybernetickou bezpečnost Českého vysokého učení technického v Praze.

Jedním z top členů hackerského spolku, kteří již reprezentovali Českou republiku na evropské úrovni, je i dvacetiletý Západočech David Žahour. Podle něj každý, kdo se dostane do nejlepšího výběru, musí splnit velmi přísná kritéria. „Nejde jen o znalosti v oboru, ty samy o sobě nestačí. V rámci letních soustředění procházíme speciálním výcvikem, kde organizace jako Ministerstvo obrany České republiky nebo Bezpečnostně informační služba České republiky zkoumají náš psychologický profil, je důležité, jak reagujeme a jestli se chováme jako týmoví hráči. Až kombinace znalostí a osobnostních rysů je vstupenkou dál. Z hlediska sdílení zkušeností a rozvoje dovedností je pro mě členství v této kyber komunitě naprosto zásadní, navzájem se posouváme kupředu. A samozřejmě mě těší, že se aktivity organizace propojují s Plzní, konkrétně SIT Portem, se kterým taktéž spolupracuji,“ vysvětlil David Žahour.

Kromě zázemí v podobě vybavených prostor a občerstvení zajistili pracovníci SIT Portu pro účastníky také doprovodný program v podobě přednášky o dronech a ve spolupráci s Plzeňskými městskými dopravními podniky exkurzi hydro elektrárny na Denisově nábřeží. „Kluci jsou neuvěřitelní, to, co dokážou, je obdivuhodné, a přitom stojí teprve na začátku své kariéry. Jsem velice rád, že jsme navázali s organizátory soutěže spolupráci, kterou bychom chtěli rozvíjet i do budoucna. Už nyní začínáme jednat o možnosti uspořádání finále Kybersoutěže v roce 2022 právě v západočeské metropoli,“ doplnil ředitel úseku SIT Port Správy informačních technologií města Plzně Tomáš Cholinský.

Více informací o soutěžním klání je k dispozici na www.kybersoutez.cz.

Text: Eva Barborková


 

Zveřejněno: 13. 8. 2020, Adriana Jarošová

Sdílet
Vytisknout
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688