Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  13.08.2020 13:54:40, aktualizováno 16.08.2020 09:07:06

Duy: Více dlouhodobých amerických dluhopisů? Pro Fed žádný problém

Americké ministerstvo financí nyní vydává mnohem více dlouhodobých dluhopisů, aby mělo šanci ufinancovat státní dluh ve výši 3 bilionů dolarů. To zvyšuje pravděpodobnost, že výnosy těchto dluhopisů porostou vzhledem k tomu, že investoři požadují vyšší kompenzaci za tuto dodatečnou nabídku. Na druhou stranu se FED snaží vydávání dlouhodobých dluhopisů potlačit a zároveň podporovat ekonomiku. Která strana vyhraje?

Podle názoru Tima Duye z Bloombergu už jen další emise dluhopisů spustí zvyšování výnosů u těchto dluhopisů, a to by mělo vliv na úvěrové náklady pro celou americkou ekonomiku.

Fed se snaží udržovat podmínky volné pomocí úrokových sazeb kolem nuly, výhledu (aby přesvědčil účastníky trhu, že sazby zůstanou takto nízké několik let) a velkého objemu nákupů dluhopisů jakož i s nimi souvisejících cenných papírů. V začátcích krize měly nákupy aktiv za cíl stimulovat ekonomiku. Od té doby se ale staly nástrojem dalšího uvolnění tím, že snižují prémie za maturitu a tlačí investory k více riskantním aktivům.

Strach z takových nástrojů ale nebude stačit na to, aby v rozumné době splnil cíle politiky, a tak Fed plánuje další kroky, jak podpořit ekonomiku. Podle Duye využije s největší pravděpodobností kombinaci detailnějšího výhledu (nově s provázáním sazeb a výslovně uvedených podmínek ekonomiky), kontroly výnosové křivky (aby udržel sazby nízko i nad rámec přesnočních sazeb) a rozšířeného nákupu aktiv. Spojujícím článkem těchto kroků je, že všechny drží výnosovou křivku, neboli výnos z dlouhodobých a krátkodobých dluhopisů, nízko.

Fed má zároveň další motiv, proč držet úroky nízko a ten může být spojen s velkou emisí dluhopisů ze strany ministerstva financí. Předseda Fedu Jerome Powell se snaží přesvědčit Kongres, aby fiskálními výdaji podpořil chod ekonomiky. Powell se dokonce snažil motivovat předsedkyni sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi k tomu, aby myslela „bez fiskálních omezení“. Fed tak implicitně, ne-li explicitně, slíbil, že nebude bránit fiskálnímu stimulování ekonomiky. Pokud by však Fed povolil zvyšování úrokových sazeb u dlouhodobých dluhopisů, vyvstaly by otázky ohledně závaznosti tohoto slibu, stejně jako závazku udržet sazby nízko na krátkém konci výnosové křivky.

Jinými slovy, teď, když se Fed snaží tlačit Kongres k tomu, aby začal masivně utrácet, musí na druhou stranu držet monetární politiku v souladu. To znamená předcházet jakémukoliv zvýšení výnosnosti dlouhodobých dluhopisů.

Kontrola výnosové křivky, o které Fed uvažuje, znamená, že Fed bude poskytovat striktní výhled úrokových sazeb pouze na části křivky s krátkou anebo středně dlouhou splatností. Fed má své důvody, proč přesně nedefinovat výnosnost dlouhého konce výnosové křivky. Jedním z nich je, že se nechce opírat o růst sazeb spojený s lepším očekáváním anebo rychlejší inflací. Místo toho se raději zaměří na jakékoli pohyby, které podle něj nejsou v souladu s jeho výhledem nebo výhledem ekonomiky. To znamená, že výhled na dlouhý konec bude sloužit k úpravě nákupu dluhopisů, které jsou "nutné k dosažení cíle maximální zaměstnanosti a inflačního cíle," tvrdí Fed.

Jak by tedy Fed mohl konkrétně reagovat na zvýšení výnosnosti dlouhodobých dluhopisů? Bude sledovat pohyby, které nejsou v souladu s výhledem, a zejména bude dávat pozor na situace, kde investoři berou dluhopis jako bezrizikovou sázku. S obavami z toho, že by ekonomika mohla dostat stejnou ránu jako trh s nemovitostmi po zemětřesení z roku 2013, které poslalo výnosy výše, by Fed reagoval buď tím, že by ostře zasáhl skrze výhled a kontrolu výnosové křivky, anebo, pokud by to nefungovalo, skrze rozšíření nakupů aktiv.

Fed nechce, aby pouhé emise ministerstva financí spustily strmý růst výnosové křivky. Sázka na růst křivky by místo toho měla být sázkou na růst a inflaci, domnívá se Duy.

Autor: Tim Duy, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688