mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.08.2020 13:37:00

Rumunsko – zemědělství, tradiční sektor s velkou perspektivou

Rumunskozemědělství, tradiční sektor s velkou perspektivou

12.08.2020 / 13:33 | Aktualizováno: 12.08.2020 / 13:37

Rumunské zemědělství je velmi specifickým, ovšem klíčovým hospodářským sektorem. Pro ilustraci jak důležitý sektor to je, je dobré si uvědomit, že podíl na tvorbě HDP je 4,5 %, a podíl tvorby pracovních míst je úctyhodných 22,45 %, což je zdaleka nejvíce v celé EU. Rumunsko je také hlavním vývozcem obilovin mezi členské státy Evropské unie a lídrem pokud jde o vývoz pšenice a kukuřice do jiných zemí.

Plán rumunské vlády na ekonomickou obnovu země po následcích pandemie COVID 19 tzv. „Rebuilding“ ze dne 1. 7. 2020 počítá se zemědělstvím jako s jednou z 20 prioritních oblastí. Vláda plánuje uvolnit na rozvoj široce pojatého zemědělství prostředky ve výši cca 5,5 mld. EUR během 10 let.

Naše velvyslanectví vytipovalo zemědělský sektor jako oborovou příležitost pro české firmy a zařadilo jej do mapy oborových příležitostí

Údaje o zemědělské produkci za rok 2019, zveřejněné Národním statistickým institutem (INS), je třeba číst v kontextu strategického významu tohoto sektoru.

Dle INS výrobní produkce zemědělského odvětví poklesla v roce 2019 o 3,8 % ve srovnání s předchozím rokem, na 89,997 miliard lei. Rostlinná výroba klesla o 5,6 % na 62,967 miliard lei, živočišná výroba klesla o 0,7 % a dosáhla 25,223 miliard lei. Zemědělské služby narostly o zajímavých 29,8 %, nicméně nominálně to je stále pouhých 1,793 miliardy lei.

Struktura hodnoty výroby se v loňském roce oproti roku 2018 příliš nezměnila, rostlinná produkce měla podíl 70 %, živočišná výroba činila 28 % a zemědělské služby 2 %.

Zvýšení podílu produkce bylo zaznamenáno u brambor (+1,9 procenta), pícnin (+0,3 procentního bodu) a zeleniny včetně melounů (+0,3 procentního bodu). Snížil se podíl u ovoce a hroznů (-1,4 procentního bodu), olejnin (-1,3 procentního bodu) a zrna (-1,2 procenta).

Pokud jde o strukturu živočišné výroby v roce 2019, bylo zvýšení podílu zaznamenáno u prasat (+1 procentního bodu) a ovcí a koz (+0,3 procentního bodu). Poklesl podíl skotu (-0,2 procentních bodů) a drůbeže (-0,2 procentních bodů).

Klíčovým imperativem rumunské vlády během pandemie COVID 19 byla a stále je potravinová bezpečnost. Nepřekvapuje proto, že vláda vyhlásila po dobu stavu nouze na počátku pandemie zákaz vývozu zemědělských výrobků.

Zveřejněný vládní program obnovy Rebuilding počítá s největšími částkami v rámci zemědělské kapitoly především na náročná inženýrská díla, konkrétně na vybudování kanálu Siret-Bărăgan, na celkovou rekonstrukci zavlažovací a odvodňovací infrastruktury a na protierozní opatření, a to ve výši 5 mld. EUR.

Na nejrůznější granty na rozvoj zemědělství a zemědělsko-potravinářského průmyslu je vyčleněno přes 360 mil. EUR. Uvažuje se o financování skladů zemědělských produktů, plánuje se podpora podnikání na venkově, včetně podpory mladých lidí, kteří se rozhodnout přestěhovat se na venkov za účelem obdělávání půdy.

Rumunsko vždy hrálo velmi důležitou roli ve vzájemných ekonomických vztazích, obchodu a investicích. S ohledem na význam zemědělského sektoru a plánovanou vládní podporu zemědělství a potravinářského průmyslu je jasné, že pro české firmy může být tento trh velice perspektivní.

Zájemci by měli sledovat např. možnosti exportu potravinových výrobků a strojního vybavení do potravinářských výrobních a zpracovatelských závodů.

Perspektivu s ohledem na chystanou masivní finanční podporu jistě mají dodávky zemědělské techniky a technologií, zemědělských strojů, zařízení a zemědělských hnojiv. Do Rumunska se již dovážejí traktory, zemědělské nástavby, ale možnosti jsou daleko širší. Výběrová řízení se objevují v oblasti vybavení vepřínů, drůbežáren a zavlažovacích technologií, které budou stát v centru pozornosti rumunských představitelů.

Velvyslanectví České republiky a CzechTrade v Bukurešti budou také věnovat pozornost přípravě české účasti na zásadním zemědělském veletrhu INDAGRA 2020, který by se měl konat ve dnech 28. 10. – 1. 11. 2020.

Rudolf Opatřil, ekonomický rada, Velvyslanectví ČR v Bukurešti


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688