ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  12.08.2020 09:09:36

12.08.2020 Statistický průvodce obcemi Jihočeského kraje - 2020

Kód: 330107-20
Informace o produktu
Kód: 330107-20
Periodicita: Roční
Název produktu: Statistický průvodce obcemi Jihočeského kraje
Poznámka:
Anotace: Základní informace o jednotlivých městech a obcích Jihočeského kraje v členění podle SO ORP. Kromě adresářů obecních úřadů jsou uvedeny vybrané demografické údaje, podíl nezaměstnaných osob, základní charakteristiky obcí a základní informace o podnikatelské sféře, bytové výstavbě a technické a občanské vybavenosti obcí.
Územní členění: Kraj, Okres, ORP, Obec
Kontakt: irena.votrubova@czso.cz
Nosič: Web
Typ produktu: Publikace
Cena:
Verze: Česká
Typ termínu vydání: Jiný
Datum vydání: 12.08.2020
Rok: 2020
Informační služby: tel: 386 718 440
E-mail: infoserviscb@czso.cz
Kontakt: Ing. Irena Votrubová
E-mail: irena.votrubova@czso.cz

Archiv:
Zobrazit vše Skrýt

Zveřejněno dne: 12.08.2020
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.



Metodické vysvětlivky

 

 

> S účinností od 1. 1. 2003 byly zrušeny okresní úřady a jejich pravomoc a správa přešly z části na krajský úřad a z části na obce s rozšířenou působností a na obce s pověřeným obecním úřadem. Obce s pověřeným obecním úřadem a obce s rozšířenou působností vykonávají přenesenou působnost pro více obcí ve správních obvodech. Seznam obcí s pověřeným obecním úřadem a seznam obcí s rozšířenou působností byl zveřejněn zákonem č. 314/2002 Sb. o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a obcí s rozšířenou působností. Správní obvody těchto obcí byly stanoveny vyhláškou Ministerstva vnitra č. 388 ze dne 15. srpna 2002. V Jihočeském kraji tak vzniklo 17 správních obvodů obcí s rozšířenou působností, které jsou skladebné do území okresů České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.

 

> Obec je základním samosprávným společenstvím občanů, tvoří územní celek, který je vymezen hranicí obce. Je právnickou osobou, má vlastní majetek a v právních vztazích vystupuje svým jménem. Obce, které mají statut města, jsou v „Průvodci“ zvýrazněny. Obce, které byly stanoveny městysem, mají u názvu obce poznámku (městys) – zkratka ÚMS.

 

> Část obce je skupina domů se společným názvem, označených domovními čísly z jedné číselné řady.

 

> V adresáři obecních, městských úřadů a úřadů městysů je uveden: název úřadu, kód základní územní jednotky (ZUJ), internetová stránka obce, pošta, PSČ, e-mailový kontakt, ID datové schránky.

 

> Počtem obyvatel se rozumí počet trvale bydlících obyvatel a dlouhodobě přítomných cizinců na území obce k 31. 12. daného roku. Údaje o počtu obyvatel jsou zpracovány na základě statistických hlášení o narození, úmrtí a stěhování obyvatel v návaznosti na výsledky posledního sčítání lidu.  

 

> Průměrný věk vyjadřuje průměrný věk obyvatel dané obce k 31. 12. daného roku.

 

> Podíl nezaměstnaných osob udává podíl počtu dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let na obyvatelstvu ve věku 15–64 k 31. 12. daného roku.

 

> Nadmořská výška vyjadřuje nadmořskou výšku obce v metrech (podle baltského výškového systému). Vztahuje se nejčastěji na zeměpisný střed náměstí nebo návsi.

 

> První písemná zpráva vyjadřuje historické datum, které bylo převzato z nejstaršího písemného dokladu o určité obci.

 

> Počet částí vyjadřuje počet částí dané obce.

 

> Počet základních sídelních jednotek vyjadřuje počet ZSJ v obci.

 

> Počet katastrů vyjadřuje počet katastrálních území v obci.

 

> Výměra celkem je plocha katastrálního území obce (v ha), které je možno dále dělit podle využití půdy. Jestliže obci nebylo katastrální území vymezeno, je uvedena výměra celkem v územně příslušném katastru. 

 

> Vzdálenost od krajského města je silniční vzdálenost z krajského města do obce nebo části obce, kde se nachází obecní případně městský úřad nebo úřad městyse.

 

> Vzdálenost od obce s rozšířenou působností (ORP) je silniční vzdálenost z obce s rozšířenou působností do obce nebo části obce, kde se nachází obecní případně městský úřad nebo úřad městyse.

 

> Počet subjektů z registru zpravodajských jednotek vyjadřuje počet právnických a fyzických osob, kterým bylo vydáno identifikační číslo (IČO) a mají sídlo v obci. Výběr byl proveden k 31. 12. daného roku podle Klasifikace ekonomických činností – CZ-NACE (zemědělství skupina A, průmysl skupina B-E, stavebnictví skupina F, obchod, ubytování a stravování (skupina G, I) a podle právní formy daného subjektu.

 

> Bytová výstavba vyjadřuje počet dokončených bytů v obci v daném roce a za posledních deset let celkem.

 

> Technická a občanská vybavenost obcí k 31. 12. 2016 (ano = 1, ne = 0). Data jsou čerpána z přílohy výkazu VI 1-01 za rok 2016, který byl rozeslán všem obcím (nebyly osloveny vojenské újezdy) a následně byly některé ukazatele došetřeny z dostupných zdrojů, případně byly revidovány údaje o občanské vybavenosti.

 

> Do adresáře vybraných institucí kraje byly zařazeny adresy obcí (ORP a POÚ), které byly pověřeny výkonem státní správy v Jihočeském kraji. Obce s rozšířenou působností jsou zvýrazněny. V přehledu adres vybraných institucí jsou pouze takové instituce, které jsou veřejností nejčastěji užívány. 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688