Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  11.08.2020 14:56:47

TikTok jako tučný úlovek pro Microsoft

Dnešní komentář je věnován výsledkům HSBC a Societe Generale za 2. čtvrtletí, které znovu potvrdily depresivní vyhlídky bankovního sektoru. Ten se musí potýkat s četnými nepříznivými vlivy, ať už se jedná o příliš vysoké náklady, nízké výnosy, plochou výnosovou křivku či upadající úvěrovou kvalitu kvůli viru COVID-19. Dále se článek zabývá výnosy velkých amerických technologických firem, které byly zveřejněny v uplynulých týdnech, a které dláždí cestu k dalšímu růstu akcií, zejména těch technologických. A konečně se podíváme na snahu Microsoftu převzít ve čtyřech zemích TikTok, což by mohla být pro jeho budoucnost klíčová akvizice.

HSBC a Societe Generale před několika dny oznámily své výnosy za 2. čtvrtletí. Jejich výše byla nepříjemným překvapením, které znovu otřáslo důvěrou spotřebitelů v bankovní sektor. HSBC navíc předpovídá, že kvůli pandemii COVID-19 dosáhnou úvěrové ztráty 13 miliard dolarů. HSBC se musí potýkat s nepříznivými faktory, jako jsou zpomalení ekonomiky, vyšší úvěrové ztráty, zejména mezi komerčními zákazníky, a nízká a plochá výnosová křivka. V případě Societe Generale se k těmto potížím přidává ještě upadající obchodování, které vedlo ve 2. kvartále k překvapivé čisté ztrátě 1,3 miliardy euro.

Špatné zprávy pro banky
V důsledku toho se evropské banky propadly o 1 % na nové minimum, jaké nepamatujeme od roku 2009. Index celkového výnosu STOXX 600 Banks měl o 57 % nižší hodnotu než v roce 2001, kdy byl založen, a je pouze o 19 % výše, než bylo minimum dosažené v roce 2009. Centrální banky i soukromé komerční banky jsou nyní v podstatě jen prodlouženou rukou vlády. I když byly komerční banky v posledních sto letech obecně vzato výdělečnými podniky, kvůli politice centrálních bank a stále přísnější regulaci sektoru se stalo soukromé komerční bankovnictví jakousi „veřejnou službou“ s velmi nízkou profitabilitou a omezeným růstovým potenciálem. Kvůli COVID-19 začaly mnohé vlády vydávat úvěrové garance, aby banky nepřestaly poskytovat půjčky, čímž se celý sektor dál přibližuje jakýmsi kvazivládním úvěrovým institucím. Celkově není snadné udržet si v případě bank optimismus, což platí dokonce i pro ty americké, a podle nás je třeba snížit jejich zastoupení v investičních portfoliích (underweight) bez ohledu na to, z jakého pocházejí regionu.

Výnosy z technologií příjemně překvapily
V minulém týdnu byly zveřejněny výnosy všech významných amerických technologických firem, a protože byly zejména v porovnání s celkově slabou ekonomickou aktivitou dosti vysoké, začali investoři směle sázet na technologie. Zejména Facebook a Google se mohou pochlubit robustními výnosy z reklamy, což jen potvrzuje, že technologičtí giganti dokážou i v problematickém ekonomickém prostředí zvyšovat výnosy, neboť se aktivity dále přesouvají online. Tržní ocenění technologických firem tak bude dál stoupat a vzhledem k tomu, že je výnos 10letých amerických bondů 0,54 %, budou to investoři ochotni dále akceptovat.

Správná chvíle pro vstup Microsoftu 
Po celou dobu, co zuří obchodní konflikt mezi USA a Čínou, tvrdíme, že se z něj postupně stává nová „studená válka“ a že jde prakticky o boj o technologie, který dá na internetu přirozeně vzniknout dvěma „systémům“. Poté, co Trumpova administrativa zakázala v USA TikTok, snaží se jeho vlastník ByteDance nějak zachránit své podnikání ve Spojených státech. Navrhuje vytvoření samostatné entity, ta by však měla nadále provozní vazby s čínským vlastníkem, a tomu se americká kontrarozvědka snaží zabránit. Proto se Microsoft snaží vyjednat dohodu, jejímž prostřednictvím by získal podnikání TikToku v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu a kterou by chtěl podepsat nejpozději 14. září. Podle zprávy agentury Reuters si ByteDance cení TikToku na 50 miliard dolarů, a pokud by Microsoft získal jeho podnikání ve čtyřech uvedených zemích, jednalo by se patrně o značnou část této hodnoty; jen amerických uživatelů je zhruba 100 milionů. V posledních letech získal Microsoft díky akvizicím Minecraftu a LinkedInu aktiva i mimo svůj hlavní obor podnikání, tedy operační systémy a cloudy. Podle nás by toto mohl být vcelku zásadní krok, protože Microsoftu očividně chybí silnější postavení v oblasti sociálních sítí a internetových médií a TikTok by mu pomohl dosáhnout pozice, v níž by se mohl stát hrozbou pro Facebook a Google. Když Facebook převzal Instagram, byl tento krok označován za příliš nákladný, ale zpětně jej Facebook hodnotí jako geniální tah. Podobně může pořádně zamíchat kartami i případná akvizice TikToku – oblast internetových médií se bude dál rozšiřovat a Microsoft se potřebuje mít o co opřít.

O autorovi: 
Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.
Peter Garnry vytvořil pro Saxo Bank měsíční publikaci Alpha Picks, která vybírá nejatraktivnější akcie na amerických, evropských a asijských trzích. Kromě toho přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích včetně CNN a Bloomberg TV.

Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí.
Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688