Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  11.08.2020 14:24:37

Výsledky NN Group za 1H20: Silná pozice a výsledky navzdory ekonomické situaci


Shrnutí hlavních bodů z výsledků NN Group za 1H 2020:

 
Robustní kapitálová pozice
Kapitálový ukazatel Solvency II NN Group dosáhl 221 % oproti 224 % ke konci roku 2019; před odečtením prozatímní dividendy a zpětného odkupu vlastních akcií v objemu 183 milionů eur dokonce kapitálový ukazatel Solvency II za první pololetí 2020 činil 231 %.

Hotovostní pozice holdingové společnosti klesla na 1,315 miliardy eur z 1,989 miliardy eur na konci roku 2019, což odráží výdaje ve výši 1,132 miliardy eur včetně těch za akvizici neživotní pojišťovny VIVAT, splacení seniorního dluhu ve výši 300 milionů eur a zpětný odkup vlastních akcií, částečně vyvážený platbami přijatými do holdingu od dceřiných společností skupiny.

Prozatímní dividenda za rok 2020 činí 2,26 eura na kmenovou akcii neboli cca 705 milionů eur, do čehož je kromě aktuální prozatímní dividendy zahrnuta i konečná dividenda za rok 2019, jejíž výplata byla pozastavena.

Obnovení programu zpětného odkupu vlastních akcií ve zbývajícím objemu 67 milionů eur, z původně oznámeného objemu 250 milionů eur na celý program.

Výborné výsledky ve stávajícím ekonomickém prostředí
Provozní tvorba kapitálu (Operating capital generation) poklesla na 543 milionů z 697 milionů eur v prvním pololetí roku 2019, hlavně kvůli nižším úrokovým sazbám a dopadu omezení vyvolaných pandemií COVID-19.

Provozní výsledek hospodaření se zvýšil na 926 milionů z 914 milionů eur v první polovině roku 2019, kdy se pozitivně projevily tehdejší dividendy z private equity, zatímco do tohoto pololetí je započteno pouze 16 milionů z dividend private equity a jednorázových výnosů.

Na výsledcích z prvního pololetí roku 2020 se jen omezeně negativně podepsal dopad pandemie koronaviru ve výši 30 milionů eur.

Celkový čistý výsledek hospodaření dosáhl 587 milionů eur, což znamená pokles oproti 1,118 miliardě eur za první polovinu roku 2019, kdy skupina těžila z pozitivního dopadu přecenění majetku.

Náklady klesly v první polovině roku 2020 o dalších 21 milionů eur; kumulativní snížení nákladů tak již dosáhlo 381 milionů eur oproti srovnávací základně nákladů za rok 2016.

Hodnota nového obchodu (VNB) činila 122 milionů eur, což představuje pokles z 236 milionů eur v první polovině roku 2019, hlavně kvůli nižším prodejům v Japonsku a v Insurance Europe.
Prohlášení generálního ředitele NN Group Davida Knibbeho: 

 „I přes současné turbulentní ekonomické prostředí nyní NN Group může zveřejnit solidní výsledky. Na pandemii COVID-19 jsme zareagovat rychle, zajistili jsme kontinuitu našeho podnikání a přizpůsobili se měnícím se potřebám našich zákazníků, zaměstnanců a dalších partnerů. Náš kapitálový ukazatel Solvency II zůstává na výborných 221 procentech, naše rozvaha je odolná a ke konci června 2020 se můžeme pochlubit silnou hotovostní kapitálovou pozicí ve výší 1,315 miliardy eur.

Rozhodnutí pozastavit v dubnu výplatu konečné dividendy za rok 2019 i program zpětného odkupu akcií jsme učinili na základě doporučení evropských i nizozemských regulačních orgánů v reakci na pandemii COVID-19 a vzhledem k nejistotě ohledně dalšího vývoje. Přesto jsme našim akcionářům tento zisk hodlali ve správný čas vyplatit, a proto nyní oznamujeme, že obnovujeme program zpětného odkupu akcií a vyplatíme prozatímní dividendu ve výši 2,26 eur za kmenovou akcii, která se skládá z pozastavené konečné dividendy a pravidelné prozatímní dividendy.

V současnosti se zaměřujeme na provozní tvorbu kapitálu (OCG) a na plnění závazku zvýšit časem růst provozní tvorby kapitálu na vyšší jednociferné číslo. Provozní tvorba kapitálu v první polovině roku 2020 činila 543 milionů eur – tento výsledek ovlivnil dopad nízkých úrokových sazeb i pandemie koronaviru. Za první pololetí vykazujeme provozní zisk na úrovni 926 milionů eur, což je nárůst o 1,3 % meziročně. Dopad pandemie na náš provozní výsledek se podařilo omezit na přibližně 30 milionů eur, přičemž na tržbách a hodnotě nových obchodů se podepsala omezení v souvislosti s COVID-19 a změnou daňové legislativy v Japonsku. V nizozemské životní pojišťovně jsme zrychlili přechod na aktiva s vyšším výnosem a v Insurance Europe jsme v zájmu zachování efektivity v rámci několika iniciativ snižovali náklady. V Japonsku se nám podařilo udržet nízký podíl ukončení pojistných smluv s výplatou odbytného, například nabídkou půjčky navázané na pojistnou smlouvu.

V prvních šesti měsících roku 2020 uzavřela NN Bank téměř 15 tisíc nových hypoték v celkovém objemu 4,4 miliardy eur oproti 12,5 tisícům hypoték o hodnotě 3,7 miliardy eur v první polovině roku 2019. Celková aktiva ve správě v NN IP vzrostla na 285 miliard eur ve srovnání s 276 miliardami eur na konci roku 2019. Náš správce aktiv získal v prvním pololetí do správy čistá aktiva třetích stran ve výši 3,5 miliardy eur, zejména díky investicím s pevným výnosem a investování do diverzifikovaného portfolia, ale také díky jeho hypotečního fondu omezeného na investice do bydlení v Nizozemsku. Pandemie pochopitelně podrobila zatěžkávací zkoušce NPS (míru loajality zákazníků), zatímco spokojenost našich zaměstnanců výrazně vzrostla. Zaměstnanci přitom sami uvádějí, že si cení opatření přijatých společností k zajištění jejich zdraví a usnadnění práce z domova.

V první polovině roku jsme snížili administrativní náklady o dalších 21 milionů eur, čímž jsme na konci první poloviny roku 2020 snížili naše výdaje kumulativně již o 381 milionů eur. Po dokončení akvizice neživotní pojišťovny VIVAT jsme 1. dubna zahájili proces integrace našeho podnikání, například přesměrováním uzavírání nových smluv na platformy NN a úzkou spoluprací s našimi zprostředkovateli na převodech. Celkově si v první polovině roku 2020 neživotní pojištění v Nizozemsku vedlo dobře s kombinovaným poměrem 94,9 %. Přijímáme také opatření ke zlepšení efektivity nizozemského neživotního pojištění, zejména v segmentech úrazového pojištění a pojištění invalidity.

Během červnového Dne kapitálových trhů jsme představili naši strategii a nové cíle pro celou skupinu i jednotlivé obchodní segmenty. Naším cílem je vytvářet hodnotu pro všechny naše partnery. Šíře naší společenské odpovědnosti se odráží v našich nefinančních cílech, jako je například urychlení přechodu na nízkouhlíkové hospodářství – i my investujeme do technologií, které umožní snížit emise CO2 na nulu do roku 2050. Tento závazek vyhovět závěrům Pařížské dohody o klimatu navazuje na naše dřívější kroky, jako je strategie postupného vyřazování investic do těžby koksovatelného uhlí do roku 2030, analýza naší uhlíkové stopy a analýza scénářů souvisejících se změnou klimatu. Ke konci června 2020 činil podíl našich spravovaných aktiv, kde investiční proces zohledňuje životní prostředí, kulturu řízení a sociální otázky (ESG), celých 71 procent.

Naší prioritou je udržovat silnou rozvahu a přijímat strategické kroky, abychom dosáhli dlouhodobé tvorby kapitálu odolné vůči otřesům. Nyní jsme proto v dobré pozici, abychom se mohli pohybovat i na nestabilních trzích, vytvářet zisk a růst a do budoucna a zároveň poskytovat atraktivní kapitálové výnosy.“



Klíčové údaje NN Group  v mil. EUR       1H20     1H19     Změna    
Provozní tvorba kapitálu                            543        697     -22,1 %    
Hodnota nového obchodu                         122        236      -48,2 %    
Provozní výsledek                                     926        914         1,3 %    
Čistý výsledek                                           587      1 118      -47,5 %    

Ukazatel Solvency II
30. 6. 2020   ... 221 %
31. 12. 2019 ... 224 %
30. 6. 2019 ...   210 %  


Hlavní výsledky divize Insurance Europe:

Provozní tvorba kapitálu klesla na 119 milionů eur ze 130 milionů eur v první polovině roku 2019; hlavně kvůli nižšímu podílu nového obchodu v důsledku nižších prodejů pojištění kvůli omezením v souvislosti s pandemií koronaviru

Hodnota nového obchodu za první polovinu roku 2020 činila 84 milionů eur, což představuje 22,2% pokles oproti 108 milionům eur ve srovnatelném období loňského roku; hlavně kvůli nižším prodejům a nižším úrokovým sazbám.

Provozní výsledek klesl na 133 milionů eur ze 140 milionů eur v první polovině roku 2019, včetně jednorázového příjmu ve výši 6 milionů eur.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688