msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  11.08.2020 00:00:00

I díky evropským penězům je zdravotní péče v Moravskoslezském kraji kvalitnější a bezpečnější

Za poslední čtyři roky přiteklo do zdravotnických zařízení Moravskoslezského kraje přes 730 milionů korun z evropských fondů. Za evropské peníze se tak mimo jiné vybudovala infrastruktura nezbytná pro bezpečné fungování procesů ve zdravotnictví, zdravotnická záchranná služba má mobilní aplikaci First responder, která zvyšuje šanci pacientů na přežití, krajské nemocnice pořídily nové zdravotnické přístroje, zmodernizovaly se a zateplily nemocniční budovy.

Moravskoslezský kraj si umí ‚sáhnout‘ na evropské peníze. Patříme k významným žadatelům o podporu z evropských finančních zdrojů, v počtu podaných žádostí jsme jedni z nejaktivnějších v Česku. Díky těmto penězům pak můžeme podpořit řadu užitečných projektů ve všech oblastech života. Finanční prostředky určené na rozvoj zdravotnictví v regionu a péči o zdraví lidí využíváme účelně, posuzujeme priority, potřebnost a bereme ohled na finanční situaci jednotlivých zdravotnických zařízení,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Dodal, že necelých 80 milionů korun z Evropské unie pomohlo v nemocnicích zřizovaných Moravskoslezským krajem vybudovat potřebnou informační a hardwarovou infrastrukturu, která je nezbytná pro bezpečné fungování procesů ve zdravotnictví zaměřených na pacienty. Dalších 18 milionů korun putovalo do Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, která tak dostala nový systém – mobilní aplikaci First responder na zvýšení šance na přežití u osob, a vybavení do vzdělávacího a výcvikového střediska.

„Přes 34 milionů korun šlo na snížení energetické náročnosti nemocničních budov a výjezdových stanovišť zdravotnické záchranky. Skoro půl miliardy korun dostaly krajské nemocnice na projekty, díky kterým mohly pořídit nové zdravotnické přístroje. Přes 44 milionů korun využily krajské nemocnice na zvýšení kybernetické bezpečnosti, za evropské peníze se v současnosti rekonstruuje i například pavilon psychiatrie v havířovské nemocnici,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Peníze z EU využil Moravskoslezský kraj také na realizaci finančně velmi náročných projektů, vedoucích k další elektronizaci procesů ve zdravotnictví – k zavádění elektronické zdravotnické dokumentace, zajištění provozu elektronického podepisování v laboratořích, mezilaboratorní komunikace, zajištění provozu mobilní vizity, umožnění objednávání pacientů na vyšetření v nemocnicích přes internet, telemedicíny, další rozvoj elektronické komunikace mezi zdravotní záchrannou službou a zdravotnickými zařízeními.

„Elektronizace zdravotnictví má jasný cíl: Zvýšit efektivitu, kvalitu, dostupnost a bezpečí poskytované zdravotní péče. A také nabídnout pacientům a zdravotníkům určitý komfort, šetřit jejich čas i peníze,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Dodal, že Moravskoslezský kraj z evropských peněz také významně podporuje zavádění telemedicíny do standardních léčebných postupů. „Telemedicína umožňuje pacientům mít svůj zdravotní stav pod neustálým dohledem lékaře, i když žijí běžným životem v domácím prostředí. A už jsme si také vyzkoušeli, že to má velký smysl v prevenci onemocnění, prokazatelně pomáhá nemocným lidem i zdravotníkům,“ sdělil náměstek hejtmana Martin Gebauer.

 


11. srpna 2020
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688