Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.08.2020 08:23:39

Aktuální vývoj evropské ekonomiky dodává investorům optimismus do žil … (Ranní zpráva z finančního trhu)

Evropská ekonomika oživuje rychleji, než se původně čekalo. To dokazuje poslední vývoj měsíčních indikátorů, jak ze spotřebitelského, tak i z výrobního sektoru. Není tudíž překvapením, že investoři a analytici hodnotí dosavadní počínání evropské ekonomiky kladně. Včera to ukázal index Sentix a dnes by s podobnou zprávou měl přijít index ZEW. Vrásky na čele však investorům a analytikům dělá obnovené šíření koronaviru, které může probíhající oživení ekonomik ohrozit. V Maďarsku dnes zveřejní červencovou inflaci, která by podle očekávání trhu měla mírně vzrůst.

… obnovené šíření koronaviru ho však tlumí

Zatímco současný vývoj německé ekonomiky podporuje optimismus tamních investorů a analytiků, zvýšená nejistota ohledně dalšího vývoje koronavirové epidemie ho naopak tlumí. Dnešní ZEW index za srpen tak pravděpodobně ukáže další nárůst ve složce hodnotící aktuální situaci a naopak opětovnou mírnou korekci ve složce hodnotící očekávání pro následujících šest měsíců.

V Maďarsku zveřejní hodnoty červencové inflace. Trh očekává, že růst spotřebitelských cen zrychlí meziměsíčně na 0,6 %, v meziročním vyjádření pak na 3,1 %.

Důvěra investorů v evropskou ekonomiku pokračovala v růstu

Důvěra investorů v evropskou ekonomiku podle indexu Sentix v srpnu znovu vzrostla, a to více než se čekalo. Další zlepšení je patrné především s ohledem na hodnocení současné situace, kdy investoři kladně hodnotí dosavadní vývoj měsíčních indikátorů, které ukazují na rychlejší oživení evropské ekonomiky, než se původně čekalo. Jejich očekávání pro následující půl rok však zůstala oproti předchozímu měsíci zhruba beze změny. Lze předpokládat, že významný vliv zde měl opětovný nárůst nejistoty kolem dalšího vývoje koronavirové nákazy, v důsledku zvyšujícího se počtu nových případů po celém světě. I tak však investoři čekají, že oživení evropských ekonomik bude ve zbytku roku pokračovat. Důvěra investorů je teď zhruba na úrovni konce loňského roku. To však neznamená, že by byla nějak vysoká, neboť v té době se investoři také obávali o další vývoj evropské ekonomiky, a to zejména v důsledku celosvětového útlumu ve zpracovatelském průmyslu.

Koruna včera posilovala, když se v odpoledních hodinách dostala zpět pod 26,20 CZK/EUR. Postupně tak umazávala mírnou ztrátu ze závěru minulého týdne. Vliv na to mělo obnovené posilování eura k dolaru. Na slabší dolar pravděpodobně působilo další vyostření sporu mezi Spojenými státy a Čínou. Po pátečním uvalení sankcí na čelní představitele Hongkongu ze strany USA, včera k obdobnému kroku přistoupila také Čína. Odvetné opatření se dotkne jedenácti významných Američanů, včetně některých známých senátorů. Blízcí spolupracovníci prezidenta Trumpa by však na seznamu být neměli. V důsledku posilujícího eura k dolaru včera zpevnil také zbytek regionu, tedy jak polský zlotý, tak i maďarský forint.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688