Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  10.08.2020 08:19:18

Tuzemská inflace v červenci zpomalila (Týdenní zpráva z finančního trhu)

V USA i tento týden získá pozornost hlavně politické dění a vývoj epidemiologické situace. Tamní inflace v červenci stagnovala a tahounem zůstává její jádrová složka. V eurozóně uvidíme další sadu předstihových ukazatelů, které začínají polevovat ve svém návratu k předkrizovým úrovním. Průmysl ale i nadále oživuje. Tuzemská inflace podle nás v červenci mírně zpomalila, i nadále zůstává na horní hraně tolerančního pásma ČNB. V závěru týdne pak uvidíme záznam z jejího posledního jednání a vývoj HDP v regionu za druhé čtvrtletí, které pravděpodobně pokleslo obdobně jako v České republice. Koruna by se měla v nejbližší době vrátit pod úroveň 26,20 za euro.

Předstihové ukazatele začínají polevovat ve svém růstu

Dnes demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden oznámí jméně svého vicepresidenta. I nadále bude mít tento týden pozornost vývoj ve vztazích mezi USA a Čínou. Americký prezident v minulém týdnu oznámil datum, od kterého nesmí několik čínských softwarových společností působit na území Spojených států. Ekonomický kalendář nabídne ve středu zveřejnění červencové inflace, která podle našich odhadů mírně zrychlila v meziměsíčním i meziročním vyjádření, jádrová složka ale naopak mírně zpomalila.

V eurozóně bude zveřejněna další sada předstihových ukazatelů. Podle nás ale dnešní Sentix ukáže stagnaci a přeruší tak předchozí trend návratu k předkrizovým úrovním. ZEW index v Německu a v eurozóně by ale měl pokračovat v nárůstu. Ve středu pak uvidíme statistiku průmyslové produkce v eurozóně. Dosavadní informace ukazují další solidní oživení oproti předchozímu měsíci, v meziročním vyjádření by průmysl měl zmírnit pokles na 9,8 % y/y. V závěru týdne bude zveřejněn druhý odhad HDP za druhé čtvrtletí v eurozóně. Ten podle nás potvrdí meziroční pokles o 15 %, zásadní bude ale detailní struktura. Pro třetí čtvrtletí však už očekáváme oživení ekonomiky a pro celý rok tak prognózujeme pokles o 6,2 %.

V minulých měsících tuzemská inflace překvapila oproti očekáváním mírně vyšším růstem. V červenci stále nízké ceny u čerpacích stanic rostly a tlačily tak inflaci výš. Ceny potravin naopak zřejmě klesly a působily ve směru nižší inflace. Jádrové ceny pravděpodobně pokračovaly v růstu ovšem pomalejším tempem. V celku tak čekáme meziměsíční stagnaci spotřebitelských cen a zpomalení jejich meziročního růstu na 3,0 %. Týden pak zakončí záznam z posledního jednání ČNB. Ta rozhodla dále neměnit nastavení úrokových sazeb. Diskuze centrálních bankéřů by ale mohla poodhalit, za jakých podmínek by byla potřeba dále uvolnit měnové podmínky a jakým způsobem. V závěru týdne také uvidíme vývoj HDP za druhé čtvrtletí u našich sousedů. V případě Polska i Maďarska trh očekává meziroční pokles zhruba o 10 %.

Koruna zakončila týden na stejných hodnotách, kde začala

Německý průmysl v červnu vzrostl o 8,9 % m/m, za celé druhé čtvrtletí si tak připsal pokles o 16,2 %. Červnový výsledek byl zhruba v souladu s očekáváními, pozitivně ale překvapily nové objednávky, které naznačují rychlejší oživení v následujících měsících. Zároveň měsíční data naznačují o něco lepší výsledek HDP, než ukázal první odhad za druhé čtvrtletí. Proto je tu i naděje na revizi směrem nahoru, což bychom se měli dozvědět na konci měsíce.

Americký trh práce si v červenci připsal 1,76 milionu nových pracovních míst, čímž překonal odhady trhu. Míra nezaměstnanosti tak poklesla na 10,2 %. Pozitivně překvapil i rychlejší růst mezd. I tak ale má americký trh práce daleko od plného zotavení do předkrizového stavu.

Po zveřejnění dat z amerického trhu práce dolar skokově posílil vůči euru a za celý pátek si tak připsal zisk 0,8 % a vrátil se tak na úrovně z poloviny týdne. Podle nás by ale mělo euro dále posilovat, ačkoli pomalejším tempem, než jsme tomu byli svědky v posledních týdnech. Oslabení eura se podepsalo negativně i na kurzu koruny, která se po celý den snažila umazat předchozí ztráty. Dnes tak otevírá na úrovni 26,30 za euro. Její nedávné oslabení však považujeme pouze za dočasné. Její tržní fundamenty zůstávají beze změny nebo oslabily jen minimálně, což by podle nás mělo vést k jejímu brzkému návratu pod úroveň 26,20 za euro.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688