Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.08.2020 06:10:08

MONETA přišla o dalšího kvalifikovaného akcionáře, vedení banky ale pokračuje v nákupech

MONETA Money Bank (dále jen MONETA) v minulém týdnu prezentovala klíčové výkonnostní indikátory pro tento rok nastavené pro jednotlivé členy managementu, na které jsou navázány odměny. Každý z hlavních devíti manažerů banky má v návaznosti na svou pozici stanoveny různorodé cíle, s různou vahou pro hodnocení při jejich plnění. Dané nové cíle byly v červnu představenstvem upraveny v návaznosti na dění ohledně koronaviru. Počet členů managementu, kteří přímo zainvestovali finanční prostředky do firemních akcií, se každopádně v minulém týdnu rozrostl na pět.

Jak jsme již informovali, první obchodní den po reportu posledních hospodářských výsledků se poměrně k výraznému nákupu firemních akcií minulé pondělí odhodlal šéf banky Spurný. Jak následně poodkryly další regulatorní hlášení, s menší intenzitou jej následovali další dva manažeři.

úterý 4. srpna na 4 500 akcií MONETA za průměrný kurz necelých 52,60 nakoupil místopředseda představenstva banky a Chief Risk Officer Carl Normann Voekt. Rozšířil tím svou pozici na 10 tisíc akcií MONETA, když k prvnímu nákupu se odhodlal při prvotním kurzovém pádu titulu v březnu, tehdy za podobný kurz 52 .

Nováčkem v nákupu firemních akcií se stal Albert  van Veen, tedy člen představenstva a Chief Operating Officer. Ve čtvrtek koupil 24 tisíc akcií MONETA za kurz 54,90 . Zainvestoval tedy do firemních akcií výraznějších více než 1,3 mil. .

Přehled manažerů banky MONETA vlastnící firemní akcie


Jak plyne z výše uvedeného přehledu, pět manažerů banky MONETA vlastní nyní dohromady přes 258 tisíc firemních akcií, tedy přes 0,05 %.

MONETA přišla o historicky jednoho z největších akcionářů

Zatímco manažeři banky využívají vlastně ceny akcií MONETA u historických minim k jejich nákupu, někteří větší akcionáři naopak „opouští loď“. Poté, co pod procentní hranici vlastnictví zredukovala před nedávnem podíl britská skupina Schroders a americký College Retirement Equities Fund, poslední novinkou je obdobná redukce pozice ze strany banky JPMorgan. Ta se přitom mezi kvalifikovanými akcionáři, tedy akcionáři s více než procentním podílem, držela od počátku, resp. od primární emise (IPO) z roku 2016.

JPMorgan navíc v jednu dobu patřila dokonce k vůbec největším akcionářům. Její podíl se na konci roku 2017 totiž dokonce přibližoval 5 % hranici. Poslední roky pak poměrně výrazně osciloval v rozmezí zhruba 1,5-2,5 %. Nyní k 3. srpnu však podíl JPMorgan klesl na 0,99 %, tedy těsně pod regulatorní hranici.

Připomenout lze, že JPMorgan je přitom matkou společnosti Chase Nominees. Tedy společnosti, která od IPO drží na svém účtu v Centrálním depozitáři (CDCP) zdaleka nejvíce akcií MONETA. A to přestože se za poslední čtyři roky její podíl již postupně snížil o více než polovinu. Dle posledních údajů k 31. červenci na nové historické minimum 9,33 %. Zopakovat lze, že mateřská JPMorgan reportovala vždy jen výše zmiňované podíly, akcie na účtu Chase Nominees by tak reálně měly patřit jiným vlastníkům.

K níže uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.


Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

Jak plyne z uvedených přehledů, na účtech s více než procentem akcií MONETA v červenci došlo meziměsíčně jinak k jen nevýrazným změnám. Za zmínku snad stojí změna apetitu ze strany šejků. Světově nejstarší státní fond Kuwait Invest Authority totiž dle všeho po předcházejících dvou měsících navyšování pozice na nová maxima, v červenci naopak již prodával. Na účtu se podíl meziměsíčně snížil z 2,04 % na 1,84 %, tedy zhruba o 869 tisíc akcií MONETA.

Po třech měsících navyšování pozice pak v červenci také ustal zájem ze strany norského státního ropného fondu, resp. na účtu Government of Norway zůstávalo necelých 13,9 mil. akcií MONETA. Z přehledu plyne, že v červenci se zkrátka změny v akcionářské struktuře banky odehrávaly především na vlastnicky menších účtech, kam tedy i z většiny mířily prodávané akcie MONETA od větších akcionářů (účtů).

Akcie MONETA se každopádně v minulém týdnu staly s téměř 6 % kurzovým posunem nejziskovějším titulem pražské burzy. Zakončily týden na 54,20 , tedy své letošní ztráty zmírnily na zhruba 36 %.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688