Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  09.08.2020 19:28:53

8 tipů, jak upravit svůj překvalifikovaný životopis

Když se ucházíte o novou práci, musíte si předem připravit dobře strukturovaný životopis. Ten by měl splňovat svůj účel a zaujmout náboráře na první pohled. Ale co když máte na danou pozici příliš překvalifikovaný životopis? Upravte ho!

Když vám chybí vzdělání nebo praxe, nic s tím narychlo neuděláte, ale když jste naopak nadměrně kvalifikovaní, se správnou úpravou vašeho životopisu můžete přece jen uspět.

Proč při hledání práce neuspějete, když jste překvalifikovaní?

Pro odmítnutí uchazeče o zaměstnání existuje mnoho důvodů. Mezi nejběžnější argumenty patří, že nejste vyhovujícím kandidátem pro nabízenou práci, chybí vám požadované dovednosti, nebo nemáte žádné zkušenosti s podobnou pozicí.

Bohužel se mnoho nezaměstnaných lidí setkává s tím, že jsou odmítnuti právě pro jejich přílišnou kvalifikaci. Zažitá představa zaměstnavatelů spočívá v tom, že budou takoví uchazeči požadovat více peněz, případně budou v brzké době hledat lepší práci, která bude více sedět jejich vzdělání a zkušenostem.

Takže, pokud chcete získat práci, musíte svůj životopis podle toho vhodně sepsat či upravit:

• zkraťte historii zaměstnání,

• sepište dovednosti potřebné pouze pro určenou práci,

• napište v průvodním dopise, že vás zajímá náplň práce,

• chovejte se jako byste se pro danou pozici hodili,

• uveďte jen vzdělání dostačující pro daný inzerát,

• nezmiňujte, že máte titul nebo více vysokých škol,

• osobní údaje zkraťte na minimum.

 

Nezaměstnanost pomalu stoupá

Uplatnit se na konkurenčním trhu některých profesí může být obtížnější. Zaměstnavatelé chtějí najmout uchazeče, který je nejen nejlepší volbou pro pracovní pozici, ale má také schopnost být flexibilní, improvizovat a nemít přespříliš dovedností.

Mezi nejhorší typy lidí, kteří si hledají zaměstnání, patří ti bez pracovních zkušeností, a naopak ti co jsou nadměrně kvalifikovaní.

Naučte se upravovat životopis vždy na míru podle požadavků v inzerátu. Zaměřte se spíše na samotnou pozici a náplň práce, než na vaši kvalifikaci. Projevte velké nadšení, platovou flexibilitu a ubezpečte potencionálního zaměstnavatele, že hledáte dlouhodobou práci. Snažte se upozornit na výhody, proč přijmout zrovna vás, hned uveďte pár nápadů, které mohou zlepšit obchodní růst firmy.

Jste nadměrně kvalifikovaní? Tipy, jak upravit svůj životopis

1. Před úpravou životopisu si pozorně přečtěte popis inzerátu. Mít dobře sestavený životopis je první polovinou vyhrané bitvy. Udržujte vaše CV aktualizované. Nasměrujete pozornost personalisty směrem k vám. Možná získá pocit, že jste pro nabízenou práci perfektní.

2. Přemýšlejte o dojmu, kterého chcete u náboráře docílit. Zamyslete se jaké vlastnosti a dovednosti chcete zdůraznit. Neuvádějte vzdělání a praxi, které nejsou k dané pozici nutné.

3. Pochopte přesně koho hledají. Buďte specifičtí při psaní životopisu, ať vypadáte jako ideální kandidát.

4. Napište dobrý průvodní dopis, který na první přečtení zaujme. Zmiňte, že se o jejich firmu skutečně zajímáte a bez ohledu na to, jak jste kvalifikovaní, si myslíte, že budete pro tuto práci perfektní.

5. Vyhněte se uvedení zbytečných pracovních titulů, které jste měli v minulosti. Stačí šikovně upravit názvy pozic, případně v popisu nezmiňovat, že jste vedli velký tým lidí apod.

6. Nezmiňujte zbytečné dovednosti. Zvlášť ty, které jsou pro nabízenou práci zbytečné a nepotřebné.

Např. pokud neusilujete o pozici manažera, nemusíte zmiňovat dovednosti vedení lidí ani schopnost delegovat práci.

Např. pokud jste v minulosti byli ředitelem školy, ale nyní se ucházíte o pozici učitele, nemusíte zmiňovat dovednosti, jak jste dobrý koordinátor nebo autoritativní typ člověka, protože takové věci by neměly žádnou váhu.

7. Poraďte se s jiným člověkem, který vám pomůže získat nadhled. Váš životopis je váš vlastní a měli byste ho sepsat a navrhnout vy sami. Přesto, když přijde čas, kdy potřebujete upravit svůj nadměrně kvalifikovaný životopis, pak není na škodu vyhledat pomoc od někoho, o kom si myslíte, že má potřebný nadhled a zkušenosti posoudit vaši kvalifikaci. Oslovit můžete třeba i kariérního poradce.

8. Zjednodušte svůj životopis. Při úpravě CV je důležité mít informace o vás sepsané jednoduše. Pokud váš životopis praská ve švech podrobnostmi, okamžitě vzbudíte dojem, že máte nadhodnocený profil. Jednou z nejhorších chyb, kterou můžete při psaní udělat, je použít velká písmena, efektní slova či klišé.

Pro aktuální videa z oblasti práce, personalistiky a marketingu odebírejte kanál Orange Academy. Vyplatí se to!

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688