Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  08.08.2020 13:38:48, aktualizováno 09.08.2020 18:31:29

Jak létá "8. patrový dům" aneb úspěšný test Muskovy lodi. K vidění znovu i Starlinky

Soukromá společnost SpaceX vizionáře Elona Muska učinila další krok na své cestě dobývání vesmíru. V testovací oblasti americké společnosti na pláži Boca Chica poblíž hranice s Mexikem v úterý úspěšně zrealizovala 45 vteřinový let testovací verze lodi Starship (Hvězdná loď). Do výšky zhruba 150 metrů se zkrátka uskutečnil první „skok“ verze s označením SN5, jak řada pozorovatelů například přirovnává „zemědělského sila“. Gigantického válce s nerezovým povrchem o průměru 9 metrů. Jeho aktuální výška nebyla oficiálně zveřejněna, nicméně hovoří se o téměř 30 metrech! V horní části SN5 mělo být umístěno 20 tunové závaží.


Opakovaně použitelná vesmírná loď Starship má být v budoucnu schopna za pomoci rakety Super Heavy dopravovat náklad minimálně 100 tun na oběžnou dráhu Země, resp. zajišťovat cesty na Měsíc, Mars či jinam. „Nákladový“ prostor, který má v osobní verzi pojmout i 100 pasažérů, by měl být 18 metrů vysoký, celkově se 2. stupněm měřit 50 metrů. Při startu by tak měl celý kolos o průměru 9 metrů čnít do výšky 120 metrů. Pro představu v porovnání tedy jako délka fotbalového hřiště.

Zmiňovaný testovací let SN5proběhl za pomoci jen jednoho kyslíkometanem poháněného motoru Raptor. Umístěn byl navíc excentricky, když SpaceX tím vlastně náročnějším způsobem otestovala ovládání testovacího „zemědělského sila“. Jak je patrné z videa níže, při startu došlo vlivem silného tahu motoru k rozmetání části rampy, což však naštěstí již SN5 vhledem k její výšce nepoškodilo. Gigantický válec se tak mohl za pomoci Raptoru postupně přemístit a nasměrovat k úspěšnému přistání na nedalekou vybetonovanou plochu.

 

Dle Elona Muska mají brzy následovat další testovací lety. Hovoří se o výšce 3 km, resp. následně 20 km. To však již testovací Starship bude vybaven třemi motory Raptor, aerodynamickou špičkou či vyrovnávacími ploškami.

Desátá mise satelitů Starlink

pátek ráno našeho času pak z floridského mysu Canaveral odstartovala raketa Falcon 9, která vynesla další várku internetových satelitů Starlink. Podobně jako při předchozí misi již nikoliv 60 kusů, ale „jen“ 57, když náklad tvořily také 2 satelity firmy BlackSky. SpaceX tak v rámci „SmallSat Rideshare Program“ dostala na oběžnou dráhu satelity jiné společnosti. Díky internetovému přenosu bylo k vidění také stále úchvatné přistání prvního stupně rakety na autonomní plošinu v Atlantickém oceánu, tentokrát na “Of Course I Still Love You”.

O internetovém projektu Starlink více také zde.

Zhruba po 61 minutách od startu začalo vypouštění satelitů Global od zmiňované společnosti BlackSky, po další cca půlhodině se pak od druhého stupně oddělila celá várka Starlinků. Ty pak později SpaceX rozděluje a navádí na první testovací dráhy. V prvních dnech se nachází jen pár desítek metrů od sebe a naskýtá se tak možnost, spatřit na noční obloze „nejtěsnější“ tzv. Muskův satelitní vláček. Za dobrých pozorovacích podmínek by se tak mělo stát také u nás. Dle prvotních údajů již dnes v noci.

Aktuální odpolední vizualizace jednoho z oběhů satelitů Starlink


Satelity Starlink se z většiny objevují zhruba ze západu a míří na východ. Při pozorování oblohy lze jednotlivé Starlinky již z předchozích várek alespoň na pár okamžiků častokrát spatřit. Vzhledem k výtkám astronomů, nicméně SpaceX přistoupila k řadě úprav a viditelnost tak není taková, jako dříve. Poslední várku by mělo jít spatřit ze soboty na neděli po 2:32 hod. tentokrát nejprve z východu směrem na východoseverovýchod. Viditelnost každého by teoreticky mohla trvat 2 minuty. Dle zveřejněné magnitudy by měly být o něco lépe viditelné při následujícím obletu, resp. tedy zhruba od 4:05 hod. Tentokrát z tradičnějšího západu, když v nejvyšším bodě budou v 50 stupních (měřeno od severu) a mířit budou VSV. Zveřejněné údaje jsou vypočteny pro Prahu. Vhodné je zvolit naopak místo s co nejmenším světelným smogem, nicméně dle toho patřičně „poupravit“ pozorovací místo na obloze.

Přehled vybraných časů počátků viditelnosti „vláčků“ satelitů Starlink v nejbližších dnech

Zdroj dat: heavens-above

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)

Přečtěte si také:

18.03.2024Jak být šťastný, i když jsem úspěšný a bohatý Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
27.01.2023Tesla - jak se Muskovy sliby proměnily v zisk X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688