Vlada.cz (Vláda)
Dům a stavba  |  07.08.2020 15:35:23

Legislativní rada vlády se opětovně zabývala rekodifikací stavebního práva

Legislativní rada vlády na svém 241. zasedání, které se vzhledem k rozsahu projednávané materie konalo ve dnech 6. a 7. srpna 2020 v Lichtenštejnském paláci na Malé Straně, projednala upravené verze návrhů nového stavebního zákona a s ním souvisejícího doprovodného změnového zákona.

Návrh nové právní úpravy stavebního práva včetně doprovodného změnového zákona předložila Legislativní radě vlády k projednání ministryně pro místní rozvoj na konci května letošního roku.


Návrh zcela nového stavebního zákona představuje jeden z nejvýznamnějších legislativních počinů vlády v tomto volebním období. Zákon zavádí novou soustavu státní stavební správy do úrovně krajské a racionalizuje síť stavebních úřadů na úrovni obcí v přenesené působnosti, upravuje zřízení informačních systémů státní stavební správy, v rámci územního plánování posiluje význam nástrojů územního plánování, díky koncepci integrace většiny dotčených orgánů a digitalizaci povolovacího procesu zásadně snižuje počet řízení a dále upravuje některé speciality v úpravě soudního přezkumu stavebních rozhodnutí.


Původní verze navrhované právní úpravy byla Legislativní radou vlády projednávána 25. června 2020 a diskuse Legislativní rady vlády tehdy s ohledem na množství a charakter vznesených připomínek vyústila v závěr toto projednávání přerušit za účelem dopracování právní úpravy a jejího následného předložení k novému projednání.


Legislativní rada vlády se rozsáhlou a náročnou materií upravených znění obou návrhů zákonů podrobně zabývala po oba dva dny. Po velmi obsáhlé rozpravě, která se mimo jiné vedla nad terminologií a definicemi stěžejních pojmů, postavením dotčených osob v procesu přípravy územně plánovací dokumentace, problematikou soudního přezkumu, institutem plánovací smlouvy, problematikou náhrad za změny v území nebo nad úpravou podmínek pro dodatečné povolení stavby, dospěla Legislativní rada vlády k závěru doporučit vládě předložené upravené znění návrhu nového stavebního zákona a s ním související upravené znění návrhu doprovodného změnového zákona schválit za podmínky jejich dopracování v intencích připomínek vznesených Legislativní radou vlády.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688